Nemcsak a leves lehet hideg nyáron, hanem például a tészta is

Nyáron újra és újra megkívánjuk a hideg ételeket, hiszen a nagy melegben sem megfőzni, sem megenni nem olyan élvezetes egy tál tűzforró bármit. A legtöbbször leveseket készítünk hidegen, pedig sok minden mást is lehet még.

Persze a hideg ételek nem olyan fogások, amelyeket egyszerűen lusták voltunk felmelegíteni. Nem, ezeknek tényleg az a lényegük, az esszenciájuk, hogy hidegek. És miért? Nos, bizonyos esetekben azért, mert könnyebben emészthető alternatívát jelentenek, máskor azért, mert egyszerűbb őket elkészíteni, valamikor pedig azért, mert az ízük sokkal jobban előjön hidegen, mint melegen. A nyári hideg ételek a levesnél kezdődnek, és szerencsére nem állnak meg ott, jöjjenek további ízletes ötletek.

Nemcsak a leves lehet hideg nyáron, hanem például a tészta is

Hideg tészta

Amikor azt a két szót meghalljuk, hogy hideg tészta, akkor valószínűleg egy szomorú, másnapos spagetti juthat eszünkbe, ami összeragadva szenved egy műanyagdobozban. Na, akkor ezt a képet most felejtsük is el, mert abszolút nem erről lesz szó!

A hideg tészták alapvetően egy főtt (vagy áztatott) tésztából és valamilyen hideg szószból, illetve feltétekből állnak.

A szósznak mindenképpen főzés nélkülinek kell lennie, vagy legalábbis megéri így csinálni, hogy ne legyen túl sok macera az étellel. Ez lehet valamilyen ázsiai jellegű, magvaj alapú (tahini, mogyoróvaj), esetleg zöldségkrémekből kikevert szósz, vagy akár hideg tejszínes vagy friss paradicsomból készített öntet is.

Tehetünk rá nyers vagy savanyított zöldségeket, friss zöldfűszereket, pirított magvakat, ahogy nekünk tetszik. Tésztából pedig érdemes spagettit vagy valamilyen hosszú és vékony ázsiai tésztát választani (egyes rizstésztákat például főzni sem kell).

Hideg gabonás étel

A tészták gondolatmenetén továbbindulva igazából bármilyen gabonás alappal is megcsinálhatjuk ugyanezt a manővert. Főzzünk valamilyen tetszőleges gabonát (rizs, bulgur, gersli, hajdina, kuszkusz), majd hűtsük ki, lássuk el egy szósszal, és feltétekkel.

Itt még egy fokkal lazábban kezelhetjük a szósz fogalmát, készíthetünk ugyanis egyszerű salátaöntetet ecetből és olajból, vagy joghurtos, tejfölös szószt. A lényeg, hogy minél aromásabbra vagy minél fűszeresebbre keverjük, ez ad ugyanis egy erőteljes löketet a gabonának.

Hiszen a főtt gabonát össze fogjuk keverni az öntettel, majd egy tálban a tésztáknál is említett feltéteket fogjuk ráhalmozni. Annyi kiegészítéssel, hogy itt használhatunk továbbá friss gyümölcsöket, konzerv hüvelyeseket is.

Hideg halételek

Úgy is élvezhetjük a halak laktató tulajdonságait, hogy közben nem kell bajlódnunk a kényes elkészítésükkel. Ugyan kiindulhatnánk a sushiból, bár azt olyan sokan nem szeretik, ezért elég, ha csak az alapötletet vesszük kölcsön.

Vannak olyan minőségű halak, amelyek nyersen is fogyaszthatók, nyilván ezekkel járunk a legjobban.

Viszont nem könnyű ilyet találni a boltokban, így a következő megoldás, ha a gyenge húsú halakat először rövid ideig megfőzzük, majd ízes marinádba tesszük. Ez a módszer például garnélával kiválóan működik. Végül pedig nyilván használhatunk különböző konzerveket is.

Így készíthetünk halas szendvicseket, halas tésztákat és halas gabonatálakat, vagy bármilyen más fogást, amit ki tudunk ötleni. A hideg elkészítés jól áll sok halfélének, így egészen szabadon alkothatunk. Csupán arra figyeljünk oda, nehogy nyers maradjon a halhús.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári étel, recept és ötlet:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.