A nyár zsengéje, és a mi gyengénk...itt a karalábé(leves)!

Roppanós, lédús, friss az új karalábé, a pucolt zöldségen kívül a levele is fogyasztható, sőt díszítőelemnek is zseniális, ne hagyjátok ki! Mi most klasszik, tejfölös-vajgaluskás karalábélevest főztünk belőle.

Kisebbek, zsengébbek a primőr, világoszöld karalábék, nem kell a fél gumót kidobni a tisztításuk után, késsel, pucolóval vékonyan meg lehet szabadítani a héjuktól őket. Minél később kezdesz el karalábét fogyasztani az évben, annál nagyobb az esélye, hogy fás zöldséggel találkozol, hiába robusztusabb az eljövendő karalábénemzedék, mint a mostani, mégis nagyobb mértékű a tisztítási- és az ízélvezeti veszteséged, így ne nagyon habozz, kezdd el most a főzésüket! Jöjjön az én karalábélevesem!

Mi a legkézenfekvőbb? Egy jó karalábélevessel indítani a sort!

Pár zöldséget dobj a karalábé mellé a fazékba. Sárgarépa és fehérrépa mindenképpen legyen kéznél, de ha jó kiadós ebédre vágysz, akkor egy krumplit is darabolj hozzá.

Az igazi testet a vajgaluska képbekerülése adja. Ehhez nem kell víz, szín tisztán, amennyi lisztet felvesz a tojás és vaj együttese, annyival keverd sima, nem folyós, de nem is kemény tésztává. Sózd meg, hogy a vaj íze méginkább kiemelésre kerüljön, aztán mehet a kanalas galuskaszaggatás, ahogy nagyanyáink is készítették annak idején!

Végül jöhet a krémesítés

Ehhez nem tejszínt, hanem magas minőségű, elég zsíros, legalább 2,8%-os tejfölt használunk. Kicsi liszttel bekeverjük, lével felhúzzuk csomómentesen, így kavarjuk a kész zöldségek mellé a leveshez. Alapléként vagy korábbi zöldségfőzésből származó hazait használj a hűtődből, vagy ha pont nincs ilyen kéznél, bio leveskockából vagy zseléből készíts vízzel egy adagot.

Díszítésnek, és a levesbe mehet zellerlevél aprítva. A nagyobbakat főzd egy percig hozzá, a picurkákkal pedig szórd meg a tányérban a karalábéleves tetejét. A vastag szárakon kívül minden más ízletes és fogyasztható!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.