A hét szakácsa: Durcsó

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg részletesen egy-egy konyhai kaland tükrében. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, Durcsót!

Én a gyerekkortól konyhában sürgölődő szakácsok táborát erősítem. Nagyon korai emlékeim vannak arról, hogy édesanyám Horváth Rozi-féle kakaós lepényt sütött, én meg nyalogathattam a tálat. Aztán egyre önállóbb lettem, de igazából az érettségi utáni évben – melyet Oxfordban töltöttem egy német családnál bébiszitterkedve – tanultam meg főzni. Ott kezdtem el értékelni a magyar konyhát, nagy izgalommal prezentáltam vendéglátóimnak életem első vadasát, gulyását, tojásos nokedlijét. De találkoztam egy csomó új dologgal is, az anyai tanácsok emléke kicsit elhalványult – ezért időnként komoly elvi vitákba bonyolódunk édesanyámmal a kacsasült rózsaszínéről.

Idén fejezem be az észak-angliai Durhamben az egyetemet, az elmúlt két évben az albérletben is mindennapos program a főzés. Itt csakúgy, mint otthon, az egyik legkedvesebb időtöltésem a vendéglátás. A pesti szülői házban nagyon gyakori a kinyitott, nagy asztalt körbeülő vendégsereg, akiknek édesanyámmal együtt készítjük a többfogásos vacsikat. (Mostanra kiderült, hogy bevált anya türelmes taktikája, rám bízhat bármit, érdemes volt tanítgatni, meg elnézni a kezdeti bénázást. :) A családban nemcsak a sütés-főzés szeretete és a receptek öröklődnek generációk óta, hanem a vendégek jóltartása is a legtermészetesebb dolgok közé tartozik, az „öntünk még egy pohár vizet a levesbe”-filozófia szellemében.

Angliában, a fish & chips-szel ékeskedő konyha és az időjárásról beszélgető emberek földjén, a vendégszeretet nem nagy divat. Kedvesek, udvariasak – de nem töltik újra tele a poharad és nem csomagolnak a maradékból. Én mindenesetre próbálom feléleszteni a kelet-európai szellemet, az otthoni vendégségek mintájára tartott bulikon bárki arra járó kap legalább egy kupica pálinkát és egy szelet zsíros kenyeret (már ha van mersze lehúzni a felest és megkóstolni a gyanús szendvicset…). Október 23. jeles napját évek óta töki pompos-esttel ünneplem, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a finom vacsi reményében betérő ismerősöket a magyar nemzet nagyságáról szóló leckével is traktálhatom. Sikeres akció volt a karácsonyi nemzetközi összejövetel is, ahova mindenki saját népe ünnepi eledelével állított be – én sajtreszelőn „daráltam” a diót a bejglihez, az eredményt pedig nemcsak a bejglin felnőtt magyarok és románok fogadták kitörő örömmel, hanem a darált diós sütik nélkül szocializálódott nyugat-európaiak is jóízűen kóstolgatták.

A legjobb azért mégis a pesti konyha, ahol nem kuriózum a tökfőzelék, nem kell spórolni a darával, nem kell spéci boltba járni litván füstölt szalonnáért, lengyel kefirért és orosz túróért, és édesanyám meózza az elkészült fogásokat.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...