A hét szakácsa: Durcsó

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg részletesen egy-egy konyhai kaland tükrében. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, Durcsót!

Én a gyerekkortól konyhában sürgölődő szakácsok táborát erősítem. Nagyon korai emlékeim vannak arról, hogy édesanyám Horváth Rozi-féle kakaós lepényt sütött, én meg nyalogathattam a tálat. Aztán egyre önállóbb lettem, de igazából az érettségi utáni évben – melyet Oxfordban töltöttem egy német családnál bébiszitterkedve – tanultam meg főzni. Ott kezdtem el értékelni a magyar konyhát, nagy izgalommal prezentáltam vendéglátóimnak életem első vadasát, gulyását, tojásos nokedlijét. De találkoztam egy csomó új dologgal is, az anyai tanácsok emléke kicsit elhalványult – ezért időnként komoly elvi vitákba bonyolódunk édesanyámmal a kacsasült rózsaszínéről.

Idén fejezem be az észak-angliai Durhamben az egyetemet, az elmúlt két évben az albérletben is mindennapos program a főzés. Itt csakúgy, mint otthon, az egyik legkedvesebb időtöltésem a vendéglátás. A pesti szülői házban nagyon gyakori a kinyitott, nagy asztalt körbeülő vendégsereg, akiknek édesanyámmal együtt készítjük a többfogásos vacsikat. (Mostanra kiderült, hogy bevált anya türelmes taktikája, rám bízhat bármit, érdemes volt tanítgatni, meg elnézni a kezdeti bénázást. :) A családban nemcsak a sütés-főzés szeretete és a receptek öröklődnek generációk óta, hanem a vendégek jóltartása is a legtermészetesebb dolgok közé tartozik, az „öntünk még egy pohár vizet a levesbe”-filozófia szellemében.

Angliában, a fish & chips-szel ékeskedő konyha és az időjárásról beszélgető emberek földjén, a vendégszeretet nem nagy divat. Kedvesek, udvariasak – de nem töltik újra tele a poharad és nem csomagolnak a maradékból. Én mindenesetre próbálom feléleszteni a kelet-európai szellemet, az otthoni vendégségek mintájára tartott bulikon bárki arra járó kap legalább egy kupica pálinkát és egy szelet zsíros kenyeret (már ha van mersze lehúzni a felest és megkóstolni a gyanús szendvicset…). Október 23. jeles napját évek óta töki pompos-esttel ünneplem, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a finom vacsi reményében betérő ismerősöket a magyar nemzet nagyságáról szóló leckével is traktálhatom. Sikeres akció volt a karácsonyi nemzetközi összejövetel is, ahova mindenki saját népe ünnepi eledelével állított be – én sajtreszelőn „daráltam” a diót a bejglihez, az eredményt pedig nemcsak a bejglin felnőtt magyarok és románok fogadták kitörő örömmel, hanem a darált diós sütik nélkül szocializálódott nyugat-európaiak is jóízűen kóstolgatták.

A legjobb azért mégis a pesti konyha, ahol nem kuriózum a tökfőzelék, nem kell spórolni a darával, nem kell spéci boltba járni litván füstölt szalonnáért, lengyel kefirért és orosz túróért, és édesanyám meózza az elkészült fogásokat.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Téli orjaleves lassú tűzön főzve

Ez az orjaleves igazi időutazás a nagymama konyhájába: lassan fő, csontból, zöldségből és szeretetből. Aranyló, telt ízű leves, amit disznóvágáskor vagy vasárnapi ebédre is ...

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...