r
Nosalty Logó

Humusz 2.

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Durcsó
Humusz 2.
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 371 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1481 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 388 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 371 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1943.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1096 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1402 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 1481 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    287 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 388 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ha szárított csicseriborsót használunk, egy éjszakára beáztatjuk, majd kuktában puhára főzzük. Konzerv használata esetén erre a lépésre nincs szükség.
  2. A csicseriborsót turmixgépben vagy botturmixxal, kevés főzőlé hozzáadásával péppé turmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt fokhagymát, az olívaolajat és a tahinit. Tovább turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz.
  4. Ekkor ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, jó magyarosan adhatunk hozzá 1-2 ek tejfölt. Az ízén nem fog érződni, viszont sokkal kellemesebb lesz tőle a textúrája. A vendégeknek ne híreszteljük, mi került a keleti finomságba! :)
  5. Az egészet fakanállal krémesre keverjük, valamilyen fűszeres szósszal a tetején tálaljuk mártogatósként vagy szendvics alapjául.
  • Receptkönyvben: 259
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 51634
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

Első (2007-es) angliai tartózkodásom alatt találkoztam először ezzel a közel-keleti finomsággal. Házilag most készült először, ehhez több dolognak kellett teljesülnie. A mélyhűtőben figyelt egy kis doboznyi maradék főtt csicseri még karácsonyról. Aztán a mai vendégségre se ártott még egy mártogatós az előétel kollekcióhoz. Az utolsó löketet meg az adta, hogy felfedeztem: a NoSalty alapanyag gyűjteményében szereplő tahini szerzője, ze(n)derta szuper házi elkészítési módot is közölt. Így már éjjel nekiláthattam szezámmagot pirítani, nem kellett a szemben lévő keleti boltig se leugornom. A recept a BBC GoodFood-ról származik, a tejföl meg családi megegyezés alapján került bele. Édesanyám nem nagy híve a csicseriborsónak. Szerinte mélyen igaz az az - egy 19. századi forrásban olvasott - információ, hogy az elmúlt századokban azért nem terjedt el a Kárpát-medencében ez a növény, mert nem kedvelték az itteni népek, hiszen nincs íze. Való igaz, hogy a "csicseriborsó, bab, lencse" mondóka ellenére a magyar gasztronómia egyáltalán nem fogadta be a humusz alapanyagát. Én állítom, hogy van íze: csicseriborsóíze van. :) Lényeg a lényeg, hogy ha már pirospaprikát nem voltam hajlandó a humuszba keverni, legalább egy kis tejföllel boldoggá tehettem szülőanyámat, aki nem utolsó sorban szakácsmesterem is. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek