r
Nosalty Logó

Humusz 2.

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Durcsó
Humusz 2.
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 371 kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1481 kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 388 kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 371 kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1943.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1096 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1402 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 1481 kcal
  • 16% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    287 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 388 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ha szárított csicseriborsót használunk, egy éjszakára beáztatjuk, majd kuktában puhára főzzük. Konzerv használata esetén erre a lépésre nincs szükség.
  2. A csicseriborsót turmixgépben vagy botturmixxal, kevés főzőlé hozzáadásával péppé turmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt fokhagymát, az olívaolajat és a tahinit. Tovább turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz.
  4. Ekkor ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, jó magyarosan adhatunk hozzá 1-2 ek tejfölt. Az ízén nem fog érződni, viszont sokkal kellemesebb lesz tőle a textúrája. A vendégeknek ne híreszteljük, mi került a keleti finomságba! :)
  5. Az egészet fakanállal krémesre keverjük, valamilyen fűszeres szósszal a tetején tálaljuk mártogatósként vagy szendvics alapjául.
  • Receptkönyvben: 259
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 51753
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Első (2007-es) angliai tartózkodásom alatt találkoztam először ezzel a közel-keleti finomsággal. Házilag most készült először, ehhez több dolognak kellett teljesülnie. A mélyhűtőben figyelt egy kis doboznyi maradék főtt csicseri még karácsonyról. Aztán a mai vendégségre se ártott még egy mártogatós az előétel kollekcióhoz. Az utolsó löketet meg az adta, hogy felfedeztem: a NoSalty alapanyag gyűjteményében szereplő tahini szerzője, ze(n)derta szuper házi elkészítési módot is közölt. Így már éjjel nekiláthattam szezámmagot pirítani, nem kellett a szemben lévő keleti boltig se leugornom. A recept a BBC GoodFood-ról származik, a tejföl meg családi megegyezés alapján került bele. Édesanyám nem nagy híve a csicseriborsónak. Szerinte mélyen igaz az az - egy 19. századi forrásban olvasott - információ, hogy az elmúlt századokban azért nem terjedt el a Kárpát-medencében ez a növény, mert nem kedvelték az itteni népek, hiszen nincs íze. Való igaz, hogy a "csicseriborsó, bab, lencse" mondóka ellenére a magyar gasztronómia egyáltalán nem fogadta be a humusz alapanyagát. Én állítom, hogy van íze: csicseriborsóíze van. :) Lényeg a lényeg, hogy ha már pirospaprikát nem voltam hajlandó a humuszba keverni, legalább egy kis tejföllel boldoggá tehettem szülőanyámat, aki nem utolsó sorban szakácsmesterem is. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...