Töki pompos recept

megosztás
0
Töki pompos
Töki pompos
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (373)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak  múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, azóta ritkábban csatlakozom a kanyargó sorokhoz. 
Tény, hogy a kemencében sült, eredeti változat utánozhatatlan, főleg ha még a vásárok hangulatát is hozzávesszük. Ezt a gazdagabb ízesítéssel azért ellensúlyozni tudjuk.  Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pompos, szakított tészta, kemencés lángos, szlovák lángos, szlovák pizza, szlovák kemencés lángos, kemencében sült lángos hagymával
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
  3. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. 
  4. A tésztát jól kidolgozzuk.
  5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
  7. Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
  8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
  9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
  10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 165
össznézettség: 625 553
elküldve: 266
receptkönyben: 8 500
elkészítve: 510/681
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (373)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ziza83
ziza83 szo, 2016-06-11 16:13

Kedves Kiki! Hát, nincsenek szavak, amivel el lehetne mondani, hogy mennyire tökéletes ez a recept. Csak a két fiú látványa tudná visszaadni, akik a hasukat simogatva csillogó szemmel hümmögnek itt mellettem... :)
Köszönjük szépen! :)

focaccina
focaccina sze, 2016-02-10 11:37

nagyon jò recept, a tèsztaja isteni, 150 gr krumplival tokeletes lett, a tetejère pedig vekony szeletekre vàgott krumplit kevès oliva olajon fokhagymàval borssal ès rozmaringgal majdnem kèszre sutottem ès azt tettem rà csak ajànlani tudom, pizza alapnak is tokèletes, ezer koszonet a recepttèrt!

Szószocska
Szószocska szo, 2015-11-21 09:26

Szerintem tökéletes a recept. Én pedig tényleg kezdő háziasszony vagyok. Lakásavatónkra ezt készítettem, és nagy sikert aratott. Mondjuk a krumplit - kellő tapasztalat hiányában - én is melegen tettem bele, de nem lett baja a tésztának. A tepsi aljára sütőpapírt tettem a biztonság kedvéért. A bacon szalonnát pedig előbb kisütöttem egy teflonon, mert látszott rajta, hogy nagyon vizes és nem akartam eláztatni a tésztát. (és erről nem a receptíró tehet). Mai vendégségbe is ezzel készülök. :)

szaboniki
szaboniki p, 2015-10-30 05:40

Tegnap készítettem el és mennyeire sikerült. Sajnos elfogyott :( Sebaj jövő héten ismét elkészítem :)

Anita 83
Anita 83 cs, 2015-10-08 14:22

Szerintem tökéletes a recept! De a vízet én nem mértem! Köszi a receptet! :)

zsvoros
zsvoros szo, 2015-08-08 12:57

Mivel irgalmatlan hozzászólás van, csak egy plusz tipp: a rátét hozzávalóit a sajt kivételével 450 g (egy zacskó) túróval kevertem össze és ezt egy az egyben rámorzsoltam az elősütött tésztára, előzetes kenegetés nélkül. A sajt ez esetben szerintem teljesen fölösleges, nem hiányzott. Tömény finomság az eredmény. Az ötletet a Kalocsa környékén ismert kenyérlángos adta, annál hasonló a rátét. Enélkül az egy különbség nélkül ugyanazt csináltam, amit a recept kívánt. Hála érte :-) Zsuzsi

menyuska
menyuska p, 2015-07-24 14:55

Én nem tudom kinek mi a gondja.... én már ugyan érzésből készítem a pompost.. teszek rá lilahagymát -elötte besózom és kinyomkodom-., a szalonnát, és kolbászt előre kisütöm és úgy teszem rá.. nekem mindig finom, és nincs vele semmi gond !

nyuszika
Nyuszika / nyuszika k, 2015-06-30 17:51

Kedves Kiki! Sajnos ez a recept a jelenlegi formában sokak szerint nem jó! Szerintem sem! Elkészítettem,de totális lebőgés és ehetetlen! Sajnos a kommenteket nem olvastam mielőtt elkészítettem. A burgonya mennyisége (3 közepes), teszi a receptet rosszá! 15dkg burgonya az én olvasatomban 3db kicsi! A kezdők kedvéért pedig illene a receptben jelezni,hogy várják meg még kihűl az összetört burgonya.Ennyi... és most megyek és kidobom ezt a tákolmányt! ;-)

nyuszika
Nyuszika / nyuszika k, 2015-06-30 18:05

A recept elkészíthetőségét ellenőrizni kellene mielőtt kiemelik! Több mennyiségi hiba és elkészítési hiányosság van benne. Ebben a formában többeknek csak nyers tészta lett az eredmény.

nicy
nicy k, 2014-12-09 10:42

Nagyon jo a recept! Isteni finom,es nem lehet abbahagyni!

Lengyelné Etelka
Etelka / Lengyelné Etelka szo, 2014-11-29 20:20

Ma csináltam meg párommal együtt a receptet már régóta kerestem ennek a tésztának a receptjét. Mindent úgy csináltam ahogy a receptben meg van adva, de sajnos nekem sem lett jó mert a tészta egyszerűen nem sült át rendesen, a közepe nyers maradt. Még annyit, hogy közel 40 éve sütök -főzök tehát nem kezdő vagyok. És egyszerűen nem értem hol rontottam el. Ha valaki ebben segíteni tudna tanácsával megköszönném. Búcsúba ettem ilyen lángost és azóta is fáj rá a fogam hogy én is el tudjam készíteni otthon a családomnak és főleg az unokáimnak.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina v, 2014-11-30 09:02

Sajnálom, hogy nem sikerült. Valószínűleg elázott a tészta. Vagy nagyon zsíros volt a szalonna és sok zsírt engedett magából, vagy nagyon vizes volt a tejföl. Én erre tudok gondolni. Szép Napot! Kiki

Berendi
Berendi v, 2014-11-23 17:36

Nekem kicsit tovább tartott a sütés ( kb. 20. perc), de szerencse , hogy azért egyszerre két tepsivel sütöttem! Isteni volt! Nem légkeverésesben sütöttem és másnap is nagyon finom volt! Köszönöm a jó receptet!

KatoNeni81
KatoNeni81 p, 2014-10-24 22:31

Sajnos nekem nem sikerult. Most nem akarok itt senkit sem hibaztatni, de a receptben
3 krumplit irt es utana vettem eszre hogy valaki azt mondta hogy csak 150gramm krumpli kell bele. Az elso tesztam nagyon folyos volt ki is kellett dobni a masodik tesztam eleg jo volt csak a vegen 1 oranyi sutes utan nyers volt es 190 fokon sutottem :(
Na mindegy orulok a sok embernek akinek sikerult.

AZS925
AZS925 cs, 2014-10-23 21:41

Kedves Kiki!
A család ízlése és az otthoni hozzávalók függvényében kénytelen voltam átvariálni a receptet (pontosabban csak a feltétet).
A tepsi egyik felére egy paradicsomszószos bazsalikomos, oreganós alapon debreceni, virsli, borsó, gomba hagyma és sajt került.
A másik felére fokhagymás tejfölös alapon debreceni, virsli, kukorica, gomba, hagyma és sajt.
Valami fantasztikus lett még így is!!
Igazán köszönöm ezt a tökéletes receptet! Hogy milyen másnap, azt nem tudom, ugyanis az egész tepsivel egyszerre elfogyott!
Igy holnap következő kör :) a Te változatod alapján!

papp73
papp73 h, 2014-03-03 19:25

Szuper recept, köszönöm! Sikere volt a vendégek körében, kis fokhagymás olajjal locsoltuk meg evés előtt, hát nem rontotta el. :) 75 deka lisztből készítettem az arányok növelésével, 2 nagy gáztepsibe osztottam el, de így is elég vastag lett a tésztája. Nagyon finom, még másnap is sütőben átmelegítve is szuper!

simonago
simonago sze, 2014-02-12 12:51

tökéletes a recept, a család kedvence, megunhatatlan. Én annyiban készítem másképpen, hogy felhasználom a krumpli főzővizét. .....elronthatatlan és nagyon laktató étel :-)

boanka
boanka sze, 2014-01-15 21:09

Régóta készítem a pompost a recept alapján,egyszerűen zseniális,imádjuk! Néha szórok a tejfölbe sült krumpli fűszert is,a tésztáját pedig már sokféle feltéttel sütöttem. Nagyon sokoldalúan hasznosítható,simán sütök belőle pizzát is,az lesz a pozza:-) A tepsi alját mindig zsírral kenem ki, még sosem ragadt oda. (többen írták, hogy úgy jártak). Szóval ezer köszönet a receptért,ez a mindennapok kincse!

Sné Mona
Sné Mona szo, 2014-01-11 19:05

Nagyon jól sikerült!Pontosan a recept szerint csináltam,fincsi lett,a vendégeinknek is ízlett :)

Callista
Callista cs, 2013-10-10 16:08

Megunhatatlan, rengetegszer csináljuk! Köszi a receptet!! :)

szbeus
szbeus szo, 2013-08-17 20:26

Szia!

Isteni finom volt, köszi!:)))))))))))))))

Beus

pandacsita
pandacsita cs, 2013-08-15 20:53

Szia Kiki!

Nagyon izgultam, fog-e sikerülni, és TÖKÉLETES lett, tökéletes a recept is.:) A barátom és barátai mind befalták.:)

Timi

majahcsninram
majahcsninram sze, 2013-02-06 18:06

Heló Mindenki!
Elkészítettem ezt én is, és valóban nagyon finom!
Egy megjegyzésem lenne a recepthez, mégpedig férfitársaimnak szólva, akik talán hozzám hasonlóan most kacsintgatnak a konyha felé, sóból 6-7 grammnyi kell!
"Ízlés szerint", "csipetnyi" és "késhegynyi", enyhén szólva egyik mértékegységbe sem konvertálhatók, csupa megfoghatatlan dolog, kéretik szabvány (lehetőleg SI) mértékegységben feltüntetni a mennyiségeket! :)
Szóval sóból 6-7 gramm, és az étel fennséges lesz! ;)

kelibi
kelibi cs, 2013-03-14 17:30

Kedves majahcsninram!
A recept fantasztikus,a só mindig ízlés szerint kerül az ételekbe és nem grammra....nem patika.:-) Dicséretes ha egy férfi főzni próbál,csak így tovább!A patika mérleget felejtsd el a konyhában.

katamolly
katamolly p, 2013-07-19 09:09

Kedves kelibi!
Igazad van, hogy a só ízlés dolga, de viszonyításképp mindenképp jól jön a segítség, hogy más kb. mennyit tesz bele. Ez egy kevésbé gyakorlott szakácsnál nagyon fontos!

golga1
golga1 p, 2013-02-01 18:44

Kedves Kiki!

Zseniális a recepted. Egy szempillantás alatt elfogyott az egész. Szerintem legközelebb két adagot sütök :)

Olga

aphaedra
aphaedra h, 2012-11-26 17:45

Fantasztikus recept, köszönöm!!! Ismerosom megsütötte es kitette a Facebook oldalára, igy ismertem meg a receptet!!! Spanyolországban elek es minden hazait imadunk!!!! :-))), tettem ála sutopapirt, nem tettem alá olajat, absoluto nem Ragadt le, finom ropogós lett. A tészta eléggé ragadt, de valószínű mert meg meleg volt a krumpli, Legközelebb megvárom míg kíhul. Finom, könnyű, laktató. Dagasztó gépben dagasztottam, 10 percet! Szuper köszönöm!!!!

tarrrka
tarrrka / tarrrka k, 2012-11-13 14:45

Nekem tocsogott az olajtól, annyit tettem alá és mégis leragadt, alig bírtam felkapargatni. Amúgy finom, de ez szenvedés volt a végén.

zsofyy
zsofyy h, 2012-12-31 17:59

én számtalanszor megsütöttem már, pl. ma is, és épp csak ki szoktam kenni a tepsit olajjal, de még sosem jártam így.

tarrrka
tarrrka / tarrrka k, 2012-11-13 13:09

Egyelőre a sütés előtt állok, de a tésztája isteni állagú. Én utálom a kelt tésztákat szétteríteni a tepsiben, de ez nagyon könnyen ment! Remélem a végeredménnyel is ennyire meg leszek elégedve, mint a tésztával.

fido76
fido76 v, 2012-11-11 16:28

Egyszerűen fantasztikus ez a kaja,most csináltam először,rögtön dupla adaggal gondolva a holnapra is! (Na meg persze bíztam magamban és a receptben!:))Most sül a második adag,amin füstölt kolbász van és paradicsom,na meg lilahagyma.Az előzőn pedig a császárszalonna. Nagyon fincsi! Köszi a receptet!

Tunderanyo
Tunderanyo p, 2012-10-26 11:20

Kedves Kiki!
Ma sütöttem meg a pompost,valami fenséges az íze,nagyon jó a recept úgy ahogy írtad!!!!
Jött egy ismerősöm,még melegen megkínáltam vele,nem is hallott róla soha,csak nyelte és nyelte nagyon megdicsért érte,mondtam hogy ez főleg neked köszönhető,mivel a tiéd a recept.
Továbbra is várom a klassz ételeket,sütiket.
Addig is legyen szép napod.
Tündi

Lini94
Lini / Lini94 p, 2012-10-05 15:33

Ma vacsira tervezem elkészíteni a családnak, de van aki a tejfölt nem eszi meg... ötlet, hogy mit tehetnék rá helyette neki? Köszi előre is:
Lini

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina sze, 2012-10-10 11:58

Nincs jó ötletem. Ez tejföllel tökéletes (sajnálom). Ha kefírt, vagy joghurtot teszel rá az eláztatja a tésztáját. Szia! Kiki

Faboszi
faboszi / Faboszi v, 2012-09-30 12:56

Tegnap megcsináltam a pomposodat, nagyon jó a recept. Pici dolgokban változtattam rajta: a lilahagymát apró kockákra vágtam, így jobban szétteríthető lett; nem kaptam császárt, csak un. bacon véget, amit kicsit megpirítottam, mielőtt rátettem, és a kisült zsírjával kentem ki a tészta alatt a tepsit. (sajnos elfelejtettem megszurkálni és nem is lett egyenletesen elosztva a tészta, de ez csak a kinézetén változtatott, az ízén nem.) Nagyon finom lett!! Csak azt nem tudom igazolni, hogy másnap is finom, mert együltőhelyünkben megettük mindet! :-)

ani0228
ani0228 szo, 2012-09-15 23:13

én is kiprobáltam és nagyon finom lett .TÖKÉLETES.köszönöm

865