Töki pompos recept

Kalória?
Töki pompos
Töki pompos
receptkönyvben hozzászólások (365)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak  múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, azóta ritkábban csatlakozom a kanyargó sorokhoz. 
Tény, hogy a kemencében sült, eredeti változat utánozhatatlan, főleg ha még a vásárok hangulatát is hozzávesszük. Ezt a gazdagabb ízesítéssel azért ellensúlyozni tudjuk.  Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pompos, szakított tészta, kemencés lángos, szlovák lángos, szlovák pizza, szlovák kemencés lángos, kemencében sült lángos hagymával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
  3. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. 
  4. A tésztát jól kidolgozzuk.
  5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
  7. Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
  8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
  9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
  10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)


statisztika

beküldve:
nézettség: 550 197
elküldve: 246
receptkönyben: 8 196
elkészítve: 447/618
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (365)

zsvoros
zsvoros szo, 2015-08-08 12:57

Mivel irgalmatlan hozzászólás van, csak egy plusz tipp: a rátét hozzávalóit a sajt kivételével 450 g (egy zacskó) túróval kevertem össze és ezt egy az egyben rámorzsoltam az elősütött tésztára, előzetes kenegetés nélkül. A sajt ez esetben szerintem teljesen fölösleges, nem hiányzott. Tömény finomság az eredmény. Az ötletet a Kalocsa környékén ismert kenyérlángos adta, annál hasonló a rátét. Enélkül az egy különbség nélkül ugyanazt csináltam, amit a recept kívánt. Hála érte :-) Zsuzsi

menyuska
menyuska p, 2015-07-24 14:55

Én nem tudom kinek mi a gondja.... én már ugyan érzésből készítem a pompost.. teszek rá lilahagymát -elötte besózom és kinyomkodom-., a szalonnát, és kolbászt előre kisütöm és úgy teszem rá.. nekem mindig finom, és nincs vele semmi gond !

nyuszika
Nyuszika / nyuszika k, 2015-06-30 17:51

Kedves Kiki! Sajnos ez a recept a jelenlegi formában sokak szerint nem jó! Szerintem sem! Elkészítettem,de totális lebőgés és ehetetlen! Sajnos a kommenteket nem olvastam mielőtt elkészítettem. A burgonya mennyisége (3 közepes), teszi a receptet rosszá! 15dkg burgonya az én olvasatomban 3db kicsi! A kezdők kedvéért pedig illene a receptben jelezni,hogy várják meg még kihűl az összetört burgonya.Ennyi... és most megyek és kidobom ezt a tákolmányt! ;-)

nyuszika
Nyuszika / nyuszika k, 2015-06-30 18:05

A recept elkészíthetőségét ellenőrizni kellene mielőtt kiemelik! Több mennyiségi hiba és elkészítési hiányosság van benne. Ebben a formában többeknek csak nyers tészta lett az eredmény.

nicy
nicy k, 2014-12-09 10:42

Nagyon jo a recept! Isteni finom,es nem lehet abbahagyni!

Lengyelné Etelka
Etelka / Lengyelné Etelka szo, 2014-11-29 20:20

Ma csináltam meg párommal együtt a receptet már régóta kerestem ennek a tésztának a receptjét. Mindent úgy csináltam ahogy a receptben meg van adva, de sajnos nekem sem lett jó mert a tészta egyszerűen nem sült át rendesen, a közepe nyers maradt. Még annyit, hogy közel 40 éve sütök -főzök tehát nem kezdő vagyok. És egyszerűen nem értem hol rontottam el. Ha valaki ebben segíteni tudna tanácsával megköszönném. Búcsúba ettem ilyen lángost és azóta is fáj rá a fogam hogy én is el tudjam készíteni otthon a családomnak és főleg az unokáimnak.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina v, 2014-11-30 09:02

Sajnálom, hogy nem sikerült. Valószínűleg elázott a tészta. Vagy nagyon zsíros volt a szalonna és sok zsírt engedett magából, vagy nagyon vizes volt a tejföl. Én erre tudok gondolni. Szép Napot! Kiki

Berendi
Berendi v, 2014-11-23 17:36

Nekem kicsit tovább tartott a sütés ( kb. 20. perc), de szerencse , hogy azért egyszerre két tepsivel sütöttem! Isteni volt! Nem légkeverésesben sütöttem és másnap is nagyon finom volt! Köszönöm a jó receptet!

KatoNeni81
KatoNeni81 p, 2014-10-24 22:31

Sajnos nekem nem sikerult. Most nem akarok itt senkit sem hibaztatni, de a receptben
3 krumplit irt es utana vettem eszre hogy valaki azt mondta hogy csak 150gramm krumpli kell bele. Az elso tesztam nagyon folyos volt ki is kellett dobni a masodik tesztam eleg jo volt csak a vegen 1 oranyi sutes utan nyers volt es 190 fokon sutottem :(
Na mindegy orulok a sok embernek akinek sikerult.

AZS925
AZS925 cs, 2014-10-23 21:41

Kedves Kiki!
A család ízlése és az otthoni hozzávalók függvényében kénytelen voltam átvariálni a receptet (pontosabban csak a feltétet).
A tepsi egyik felére egy paradicsomszószos bazsalikomos, oreganós alapon debreceni, virsli, borsó, gomba hagyma és sajt került.
A másik felére fokhagymás tejfölös alapon debreceni, virsli, kukorica, gomba, hagyma és sajt.
Valami fantasztikus lett még így is!!
Igazán köszönöm ezt a tökéletes receptet! Hogy milyen másnap, azt nem tudom, ugyanis az egész tepsivel egyszerre elfogyott!
Igy holnap következő kör :) a Te változatod alapján!

papp73
papp73 h, 2014-03-03 19:25

Szuper recept, köszönöm! Sikere volt a vendégek körében, kis fokhagymás olajjal locsoltuk meg evés előtt, hát nem rontotta el. :) 75 deka lisztből készítettem az arányok növelésével, 2 nagy gáztepsibe osztottam el, de így is elég vastag lett a tésztája. Nagyon finom, még másnap is sütőben átmelegítve is szuper!

simonago
simonago sze, 2014-02-12 12:51

tökéletes a recept, a család kedvence, megunhatatlan. Én annyiban készítem másképpen, hogy felhasználom a krumpli főzővizét. .....elronthatatlan és nagyon laktató étel :-)

boanka
boanka sze, 2014-01-15 21:09

Régóta készítem a pompost a recept alapján,egyszerűen zseniális,imádjuk! Néha szórok a tejfölbe sült krumpli fűszert is,a tésztáját pedig már sokféle feltéttel sütöttem. Nagyon sokoldalúan hasznosítható,simán sütök belőle pizzát is,az lesz a pozza:-) A tepsi alját mindig zsírral kenem ki, még sosem ragadt oda. (többen írták, hogy úgy jártak). Szóval ezer köszönet a receptért,ez a mindennapok kincse!

Sné Mona
Sné Mona szo, 2014-01-11 19:05

Nagyon jól sikerült!Pontosan a recept szerint csináltam,fincsi lett,a vendégeinknek is ízlett :)

Callista
Callista cs, 2013-10-10 16:08

Megunhatatlan, rengetegszer csináljuk! Köszi a receptet!! :)

szbeus
szbeus szo, 2013-08-17 20:26

Szia!

Isteni finom volt, köszi!:)))))))))))))))

Beus

pandacsita
pandacsita cs, 2013-08-15 20:53

Szia Kiki!

Nagyon izgultam, fog-e sikerülni, és TÖKÉLETES lett, tökéletes a recept is.:) A barátom és barátai mind befalták.:)

Timi

majahcsninram
majahcsninram sze, 2013-02-06 18:06

Heló Mindenki!
Elkészítettem ezt én is, és valóban nagyon finom!
Egy megjegyzésem lenne a recepthez, mégpedig férfitársaimnak szólva, akik talán hozzám hasonlóan most kacsintgatnak a konyha felé, sóból 6-7 grammnyi kell!
"Ízlés szerint", "csipetnyi" és "késhegynyi", enyhén szólva egyik mértékegységbe sem konvertálhatók, csupa megfoghatatlan dolog, kéretik szabvány (lehetőleg SI) mértékegységben feltüntetni a mennyiségeket! :)
Szóval sóból 6-7 gramm, és az étel fennséges lesz! ;)

kelibi
kelibi cs, 2013-03-14 17:30

Kedves majahcsninram!
A recept fantasztikus,a só mindig ízlés szerint kerül az ételekbe és nem grammra....nem patika.:-) Dicséretes ha egy férfi főzni próbál,csak így tovább!A patika mérleget felejtsd el a konyhában.

katamolly
katamolly p, 2013-07-19 09:09

Kedves kelibi!
Igazad van, hogy a só ízlés dolga, de viszonyításképp mindenképp jól jön a segítség, hogy más kb. mennyit tesz bele. Ez egy kevésbé gyakorlott szakácsnál nagyon fontos!

golga1
golga1 p, 2013-02-01 18:44

Kedves Kiki!

Zseniális a recepted. Egy szempillantás alatt elfogyott az egész. Szerintem legközelebb két adagot sütök :)

Olga

aphaedra
aphaedra h, 2012-11-26 17:45

Fantasztikus recept, köszönöm!!! Ismerosom megsütötte es kitette a Facebook oldalára, igy ismertem meg a receptet!!! Spanyolországban elek es minden hazait imadunk!!!! :-))), tettem ála sutopapirt, nem tettem alá olajat, absoluto nem Ragadt le, finom ropogós lett. A tészta eléggé ragadt, de valószínű mert meg meleg volt a krumpli, Legközelebb megvárom míg kíhul. Finom, könnyű, laktató. Dagasztó gépben dagasztottam, 10 percet! Szuper köszönöm!!!!

tarrrka
tarrrka / tarrrka k, 2012-11-13 14:45

Nekem tocsogott az olajtól, annyit tettem alá és mégis leragadt, alig bírtam felkapargatni. Amúgy finom, de ez szenvedés volt a végén.

zsofyy
zsofyy h, 2012-12-31 17:59

én számtalanszor megsütöttem már, pl. ma is, és épp csak ki szoktam kenni a tepsit olajjal, de még sosem jártam így.

tarrrka
tarrrka / tarrrka k, 2012-11-13 13:09

Egyelőre a sütés előtt állok, de a tésztája isteni állagú. Én utálom a kelt tésztákat szétteríteni a tepsiben, de ez nagyon könnyen ment! Remélem a végeredménnyel is ennyire meg leszek elégedve, mint a tésztával.

fido76
fido76 v, 2012-11-11 16:28

Egyszerűen fantasztikus ez a kaja,most csináltam először,rögtön dupla adaggal gondolva a holnapra is! (Na meg persze bíztam magamban és a receptben!:))Most sül a második adag,amin füstölt kolbász van és paradicsom,na meg lilahagyma.Az előzőn pedig a császárszalonna. Nagyon fincsi! Köszi a receptet!

Tunderanyo
Tunderanyo p, 2012-10-26 11:20

Kedves Kiki!
Ma sütöttem meg a pompost,valami fenséges az íze,nagyon jó a recept úgy ahogy írtad!!!!
Jött egy ismerősöm,még melegen megkínáltam vele,nem is hallott róla soha,csak nyelte és nyelte nagyon megdicsért érte,mondtam hogy ez főleg neked köszönhető,mivel a tiéd a recept.
Továbbra is várom a klassz ételeket,sütiket.
Addig is legyen szép napod.
Tündi

Lini94
Lini / Lini94 p, 2012-10-05 15:33

Ma vacsira tervezem elkészíteni a családnak, de van aki a tejfölt nem eszi meg... ötlet, hogy mit tehetnék rá helyette neki? Köszi előre is:
Lini

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina sze, 2012-10-10 11:58

Nincs jó ötletem. Ez tejföllel tökéletes (sajnálom). Ha kefírt, vagy joghurtot teszel rá az eláztatja a tésztáját. Szia! Kiki

Faboszi
faboszi / Faboszi v, 2012-09-30 12:56

Tegnap megcsináltam a pomposodat, nagyon jó a recept. Pici dolgokban változtattam rajta: a lilahagymát apró kockákra vágtam, így jobban szétteríthető lett; nem kaptam császárt, csak un. bacon véget, amit kicsit megpirítottam, mielőtt rátettem, és a kisült zsírjával kentem ki a tészta alatt a tepsit. (sajnos elfelejtettem megszurkálni és nem is lett egyenletesen elosztva a tészta, de ez csak a kinézetén változtatott, az ízén nem.) Nagyon finom lett!! Csak azt nem tudom igazolni, hogy másnap is finom, mert együltőhelyünkben megettük mindet! :-)

ani0228
ani0228 szo, 2012-09-15 23:13

én is kiprobáltam és nagyon finom lett .TÖKÉLETES.köszönöm

sumquisum
sumquisum szo, 2012-07-21 23:31

Kedves Kiki!

Köszönöm a receptet. Nem bírtam magammal és egy kicsit variáltam rajta. A tésztát 1/5 rozsliszttel és (lustaságból) krumplipüré porral csináltam. Az elősütés cca. 10 perc volt. A tejföl pedig egy nagy doboz. De így sem tudtam elrontani. :)

Köszönöm még egyszer. Családi kedvenc lett a recepted.

Üdv: (sum)

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Netti / Narancshéj_Netti h, 2012-06-18 17:19

Szia Kiki!

Tegnap elkészítettem a pomposod, sajnos, a kukában végezte :( Mindent a megadott mennyiségek szerint vettem, kevertem össze a tésztát, ami gyönyörűen megkelt, szépen elvált a táltól, elősütöttem, ahogy írtad, meg is keményedett a teteje, egészen boldog voltam, milyen finomat fogunk enni, megkentem, megpakoltam...
Az első gyanús az volt, hogy harminc perc után is volt nyers tésztanyom a villán, kicsit még sütöttem, egy olyan tíz percet, de már barna volt a sajt, nem mertem tovább.
Jól is tettem, mert a tésztát szinte vésővel kellett kivakarni a tepsimből, ami még nem is lett volna baj, megettük volna mi kiskanállal is, de a helyzet a következő volt: az alja ropogósra sült, a teteje a szalámisnak szintén, tehát jónak volt mondható, a közepe viszont nyers maradt, a szalonnás felének pedig nem csak a közepe, de a feltét alatt a tészta is :(
Annyira szomorú voltam, és nem tudtam rájönni, mit ronthattam el. Nem szoktam ételt kidobni, szinte mindig sikerül, amit kipróbálok, de ez a finomság nekem nem lett az, csak egy halom hol ilyen-hol olyan tészta a szemetesben :(
Kérlek, ha tudsz, ajánlj valami praktikát, mert szeretnék később még próbálkozni vele.
Köszönöm, szép napot!
Netti

U.i.: a sütőm egy teljesen normál, öreg, de jól működő villanysütő, extrák nélkül, de sosem csalódtam még eddig benne.

Boszi13
Boszi / Boszi13 h, 2012-09-24 11:50

Szia Netti!
Én már régóta készítem ezt a Pompost, mindig sikerült. Aztán megadtam ezt a receptet a keresztlányomnak aki hasonlóan járt mint Te. Akkor átbeszéltük és kiderült, hogy nem kente be alaposan olajjal a tepsit. Az én tapasztalatom szerint jó ha egy kicsit soknak érzed az olajat. Akkor kinyújtani a tésztát, de főleg kézzel húzogatni, ahogy a "nagyok" csinálják és belenyomkodni a tepsibe. Itt szoktam vékonyan bekenni a szalonnazsírral és jól megszurkálom. Valóban elég 5-6 perc, hogy megkeményedjen a tészta. Aztán a többit úgy ahogy leírta a receptgazda.:) A sütési hőfok is megfelelő, de az idő is. Nem marad nyers! Tejfölből kicsit teszek többet bele.
Próbáld ki, mert isteni! Próbáltam már másik receptet is, de tényleg ennél jobb nincs.
Boszi

865