Töki pompos recept

1 adag
865
kcal
Töki pompos
Töki pompos
receptkönyvben hozzászólások (355)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak  múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, azóta ritkábban csatlakozom a kanyargó sorokhoz. 
Tény, hogy a kemencében sült, eredeti változat utánozhatatlan, főleg ha még a vásárok hangulatát is hozzávesszük. Ezt a gazdagabb ízesítéssel azért ellensúlyozni tudjuk.  Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pompos, szakított tészta, kemencés lángos, szlovák lángos, szlovák pizza, szlovák kemencés lángos, kemencében sült lángos hagymával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
  3. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. 
  4. A tésztát jól kidolgozzuk.
  5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
  7. Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
  8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
  9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
  10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)


statisztika

beküldve:
nézettség: 501 067
elküldve: 235
receptkönyben: 7 925
elkészítve: 360/532
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (355)

Berendi
Berendiv, 2014-11-23 16:36

Nekem kicsit tovább tartott a sütés ( kb. 20. perc), de szerencse , hogy azért egyszerre két tepsivel sütöttem! Isteni volt! Nem légkeverésesben sütöttem és másnap is nagyon finom volt! Köszönöm a jó receptet!

KatoNeni81
KatoNeni81p, 2014-10-24 21:31

Sajnos nekem nem sikerult. Most nem akarok itt senkit sem hibaztatni, de a receptben
3 krumplit irt es utana vettem eszre hogy valaki azt mondta hogy csak 150gramm krumpli kell bele. Az elso tesztam nagyon folyos volt ki is kellett dobni a masodik tesztam eleg jo volt csak a vegen 1 oranyi sutes utan nyers volt es 190 fokon sutottem :(
Na mindegy orulok a sok embernek akinek sikerult.

AZS925
AZS925cs, 2014-10-23 20:41

Kedves Kiki!
A család ízlése és az otthoni hozzávalók függvényében kénytelen voltam átvariálni a receptet (pontosabban csak a feltétet).
A tepsi egyik felére egy paradicsomszószos bazsalikomos, oreganós alapon debreceni, virsli, borsó, gomba hagyma és sajt került.
A másik felére fokhagymás tejfölös alapon debreceni, virsli, kukorica, gomba, hagyma és sajt.
Valami fantasztikus lett még így is!!
Igazán köszönöm ezt a tökéletes receptet! Hogy milyen másnap, azt nem tudom, ugyanis az egész tepsivel egyszerre elfogyott!
Igy holnap következő kör :) a Te változatod alapján!

papp73
papp73h, 2014-03-03 18:25

Szuper recept, köszönöm! Sikere volt a vendégek körében, kis fokhagymás olajjal locsoltuk meg evés előtt, hát nem rontotta el. :) 75 deka lisztből készítettem az arányok növelésével, 2 nagy gáztepsibe osztottam el, de így is elég vastag lett a tésztája. Nagyon finom, még másnap is sütőben átmelegítve is szuper!

simonago
simonagosze, 2014-02-12 11:51

tökéletes a recept, a család kedvence, megunhatatlan. Én annyiban készítem másképpen, hogy felhasználom a krumpli főzővizét. .....elronthatatlan és nagyon laktató étel :-)

boanka
boankasze, 2014-01-15 20:09

Régóta készítem a pompost a recept alapján,egyszerűen zseniális,imádjuk! Néha szórok a tejfölbe sült krumpli fűszert is,a tésztáját pedig már sokféle feltéttel sütöttem. Nagyon sokoldalúan hasznosítható,simán sütök belőle pizzát is,az lesz a pozza:-) A tepsi alját mindig zsírral kenem ki, még sosem ragadt oda. (többen írták, hogy úgy jártak). Szóval ezer köszönet a receptért,ez a mindennapok kincse!

Sné Mona
Sné Monaszo, 2014-01-11 18:05

Nagyon jól sikerült!Pontosan a recept szerint csináltam,fincsi lett,a vendégeinknek is ízlett :)

pandacsita
pandacsitacs, 2013-08-15 19:53

Szia Kiki!

Nagyon izgultam, fog-e sikerülni, és TÖKÉLETES lett, tökéletes a recept is.:) A barátom és barátai mind befalták.:)

Timi

majahcsninram
majahcsninramsze, 2013-02-06 17:06

Heló Mindenki!
Elkészítettem ezt én is, és valóban nagyon finom!
Egy megjegyzésem lenne a recepthez, mégpedig férfitársaimnak szólva, akik talán hozzám hasonlóan most kacsintgatnak a konyha felé, sóból 6-7 grammnyi kell!
"Ízlés szerint", "csipetnyi" és "késhegynyi", enyhén szólva egyik mértékegységbe sem konvertálhatók, csupa megfoghatatlan dolog, kéretik szabvány (lehetőleg SI) mértékegységben feltüntetni a mennyiségeket! :)
Szóval sóból 6-7 gramm, és az étel fennséges lesz! ;)

kelibi
kelibics, 2013-03-14 16:30

Kedves majahcsninram!
A recept fantasztikus,a só mindig ízlés szerint kerül az ételekbe és nem grammra....nem patika.:-) Dicséretes ha egy férfi főzni próbál,csak így tovább!A patika mérleget felejtsd el a konyhában.

katamolly
katamollyp, 2013-07-19 08:09

Kedves kelibi!
Igazad van, hogy a só ízlés dolga, de viszonyításképp mindenképp jól jön a segítség, hogy más kb. mennyit tesz bele. Ez egy kevésbé gyakorlott szakácsnál nagyon fontos!

golga1
golga1p, 2013-02-01 17:44

Kedves Kiki!

Zseniális a recepted. Egy szempillantás alatt elfogyott az egész. Szerintem legközelebb két adagot sütök :)

Olga

aphaedra
aphaedrah, 2012-11-26 16:45

Fantasztikus recept, köszönöm!!! Ismerosom megsütötte es kitette a Facebook oldalára, igy ismertem meg a receptet!!! Spanyolországban elek es minden hazait imadunk!!!! :-))), tettem ála sutopapirt, nem tettem alá olajat, absoluto nem Ragadt le, finom ropogós lett. A tészta eléggé ragadt, de valószínű mert meg meleg volt a krumpli, Legközelebb megvárom míg kíhul. Finom, könnyű, laktató. Dagasztó gépben dagasztottam, 10 percet! Szuper köszönöm!!!!

tarrrka
tarrrkak, 2012-11-13 13:45

Nekem tocsogott az olajtól, annyit tettem alá és mégis leragadt, alig bírtam felkapargatni. Amúgy finom, de ez szenvedés volt a végén.

zsofyy
zsofyyh, 2012-12-31 16:59

én számtalanszor megsütöttem már, pl. ma is, és épp csak ki szoktam kenni a tepsit olajjal, de még sosem jártam így.

tarrrka
tarrrkak, 2012-11-13 12:09

Egyelőre a sütés előtt állok, de a tésztája isteni állagú. Én utálom a kelt tésztákat szétteríteni a tepsiben, de ez nagyon könnyen ment! Remélem a végeredménnyel is ennyire meg leszek elégedve, mint a tésztával.

fido76
fido76v, 2012-11-11 15:28

Egyszerűen fantasztikus ez a kaja,most csináltam először,rögtön dupla adaggal gondolva a holnapra is! (Na meg persze bíztam magamban és a receptben!:))Most sül a második adag,amin füstölt kolbász van és paradicsom,na meg lilahagyma.Az előzőn pedig a császárszalonna. Nagyon fincsi! Köszi a receptet!

Tunderanyo
Tunderanyop, 2012-10-26 10:20

Kedves Kiki!
Ma sütöttem meg a pompost,valami fenséges az íze,nagyon jó a recept úgy ahogy írtad!!!!
Jött egy ismerősöm,még melegen megkínáltam vele,nem is hallott róla soha,csak nyelte és nyelte nagyon megdicsért érte,mondtam hogy ez főleg neked köszönhető,mivel a tiéd a recept.
Továbbra is várom a klassz ételeket,sütiket.
Addig is legyen szép napod.
Tündi

Lini94
Lini94p, 2012-10-05 14:33

Ma vacsira tervezem elkészíteni a családnak, de van aki a tejfölt nem eszi meg... ötlet, hogy mit tehetnék rá helyette neki? Köszi előre is:
Lini

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinasze, 2012-10-10 10:58

Nincs jó ötletem. Ez tejföllel tökéletes (sajnálom). Ha kefírt, vagy joghurtot teszel rá az eláztatja a tésztáját. Szia! Kiki

Faboszi
Fabosziv, 2012-09-30 11:56

Tegnap megcsináltam a pomposodat, nagyon jó a recept. Pici dolgokban változtattam rajta: a lilahagymát apró kockákra vágtam, így jobban szétteríthető lett; nem kaptam császárt, csak un. bacon véget, amit kicsit megpirítottam, mielőtt rátettem, és a kisült zsírjával kentem ki a tészta alatt a tepsit. (sajnos elfelejtettem megszurkálni és nem is lett egyenletesen elosztva a tészta, de ez csak a kinézetén változtatott, az ízén nem.) Nagyon finom lett!! Csak azt nem tudom igazolni, hogy másnap is finom, mert együltőhelyünkben megettük mindet! :-)

ani0228
ani0228szo, 2012-09-15 22:13

én is kiprobáltam és nagyon finom lett .TÖKÉLETES.köszönöm

esztike20
esztike20v, 2012-08-19 16:14

Nagyon finom lett!! A legjobb az volt benne, hogy könnyű elkészíteni! Köszönöm a receptet!

sumquisum
sumquisumszo, 2012-07-21 22:31

Kedves Kiki!

Köszönöm a receptet. Nem bírtam magammal és egy kicsit variáltam rajta. A tésztát 1/5 rozsliszttel és (lustaságból) krumplipüré porral csináltam. Az elősütés cca. 10 perc volt. A tejföl pedig egy nagy doboz. De így sem tudtam elrontani. :)

Köszönöm még egyszer. Családi kedvenc lett a recepted.

Üdv: (sum)

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Nettih, 2012-06-18 16:19

Szia Kiki!

Tegnap elkészítettem a pomposod, sajnos, a kukában végezte :( Mindent a megadott mennyiségek szerint vettem, kevertem össze a tésztát, ami gyönyörűen megkelt, szépen elvált a táltól, elősütöttem, ahogy írtad, meg is keményedett a teteje, egészen boldog voltam, milyen finomat fogunk enni, megkentem, megpakoltam...
Az első gyanús az volt, hogy harminc perc után is volt nyers tésztanyom a villán, kicsit még sütöttem, egy olyan tíz percet, de már barna volt a sajt, nem mertem tovább.
Jól is tettem, mert a tésztát szinte vésővel kellett kivakarni a tepsimből, ami még nem is lett volna baj, megettük volna mi kiskanállal is, de a helyzet a következő volt: az alja ropogósra sült, a teteje a szalámisnak szintén, tehát jónak volt mondható, a közepe viszont nyers maradt, a szalonnás felének pedig nem csak a közepe, de a feltét alatt a tészta is :(
Annyira szomorú voltam, és nem tudtam rájönni, mit ronthattam el. Nem szoktam ételt kidobni, szinte mindig sikerül, amit kipróbálok, de ez a finomság nekem nem lett az, csak egy halom hol ilyen-hol olyan tészta a szemetesben :(
Kérlek, ha tudsz, ajánlj valami praktikát, mert szeretnék később még próbálkozni vele.
Köszönöm, szép napot!
Netti

U.i.: a sütőm egy teljesen normál, öreg, de jól működő villanysütő, extrák nélkül, de sosem csalódtam még eddig benne.

Boszi13
Boszi13h, 2012-09-24 10:50

Szia Netti!
Én már régóta készítem ezt a Pompost, mindig sikerült. Aztán megadtam ezt a receptet a keresztlányomnak aki hasonlóan járt mint Te. Akkor átbeszéltük és kiderült, hogy nem kente be alaposan olajjal a tepsit. Az én tapasztalatom szerint jó ha egy kicsit soknak érzed az olajat. Akkor kinyújtani a tésztát, de főleg kézzel húzogatni, ahogy a "nagyok" csinálják és belenyomkodni a tepsibe. Itt szoktam vékonyan bekenni a szalonnazsírral és jól megszurkálom. Valóban elég 5-6 perc, hogy megkeményedjen a tészta. Aztán a többit úgy ahogy leírta a receptgazda.:) A sütési hőfok is megfelelő, de az idő is. Nem marad nyers! Tejfölből kicsit teszek többet bele.
Próbáld ki, mert isteni! Próbáltam már másik receptet is, de tényleg ennél jobb nincs.
Boszi

Zera75
Zera75cs, 2012-07-26 19:01

Szia!
A recept teljesen rendben van, az arányokat illetően. A liszt minősége hatással van a víz mennyiségre. Tehát,ha jó a liszted több vizet vesz fel. Nálad két dologra tudok gondolni. Vagy sok krumplit tettél bele (15dkg-nál nem szabad többet), vagy forrón raktad bele a krumplit. Nem szabad, m "ragacsos" lesz tőle a tészta(krumpliban elcsirizesedik a keményítő főzés alatt).

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Nettih, 2012-07-30 11:44

Szia!
A liszttel eddig minden más sikerült, krumplit azt hiszem egy nagyobb darabot tettem bele, és megvártam míg teljesen kihűl :( a tésztát én direkt nyújtottam vékonyra, mert nem szeretem a vastagot . Lehet hogy az volt a baj. :( De köszönöm mindenkinek, aki próbált segíteni. Lehet, hogy meg fogom próbálni rozs-illetve tönkölyliszttel is. A pizzát a hétvégén ezek és graham liszt kombinációjával sütöttem, és nagyon jól sikerült.

dozsarita
dozsaritasze, 2012-07-18 18:26

Én nem a Kiki vagyok, de az jutott az eszembe, hogy esetleg nagyon vastag lett a tésztád. Mekkora tepsiben csináltad?
Én már többször is megcsináltam ezt és eddig mindig nagyon jó lett.
Kár, hogy neked nem sikerült. :(

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Nettics, 2012-07-19 07:38

A tésztám éppen hogy az ellenkezője volt - vékony lett, olyan, mint amilyennek a pizzatésztát szoktam nyújtani és a sütőmhöz való tepsimben csináltam (nem tudom mekkora méretű), ebben csinálom a pizzát is, azzal eddig sosem volt bajom :(
Én csak arra tudok gondolni, hogy mivel nem légkeveréses a sütőm, nem volt egyenlő a hőfok és nem tudott átsülni. Sebaj, most hosszú ideig úgysem ehetek semmi ilyesmit, mert diétázom. De köszönöm hogy írtál :)

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinacs, 2012-07-19 09:36

Szia! Sajnálom, hogy a kukában végezte, kár érte. Én még esetleg arra tudok gondolni, hogy több tejföl került a tetejére. Attól szokott nyúlós lenni . Üdv Kiki

dozsarita
dozsaritacs, 2012-07-19 09:14

Hm, érdekes... :(
Én régi, hagyományos gázsütőben sütöm, hőfok sincsen rajta és félre is süt.
Viszont azt írod, hogy vékony lett a tészta, akkor valami nem lett jó vele, mert nekem jó vastagra megnő sülés közben. Egészen laza-levegős szokott lenni.
Jó diétázást! ( szegény :( )
Aztán egyszer majd próbáld meg újra. :)

bukikrisztina
bukikrisztinaszo, 2012-05-05 09:25

Köszönöm szépen, nagyon finom lett!!! Másnap is jó volt- az a darabka, ami maradt. Én egyébként rörtön dupla adagot sütöttem.

Szilviaa
Szilviaasze, 2012-04-25 11:45

Kedves Kiki!
Hihetetlenül finom lett a recepted alapján a pomposom.:) Köszönöm!
Egy kérdés merült föl bennem: őszintén bevallom, sima lángos sütésénél mindig adódtak problémáim, már önmagában a nyers tészta állagával is. Ennek azonban olyan igazi lángos állaga van megkelve, nem tudom, ez vajon nem lenne jó sima lángosnak is?? Szilvi

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
865