Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hallgass a testedre, ha fogyni szeretnél!

Sokak szerint csak a testünk jelzéseire kell hallgatnunk, ha egészségesen szeretnék enni vagy akár, ha fogyni szeretnénk. Vajon igaz ez?

Az elhízottak száma a WHO adatai szerint az utóbbi három évtizedben megduplázódott és ez a szám továbbra is folyamatosan nő. Arról mi is írtunk már korábban, hogy az elhízás elsősorban nem esztétikai probléma, hiszen túlsúly esetén megnő számos krónikus betegség kialakulásának kockázata is. Gyakran – nagyon helyesen – éppen ezért szeretnénk a felesleges kilóktól megszabadulni. Sok divatos fogyókúra azonban az előírások betartása ellenére sem hoz tartós eredményt, a kezdeti néhány kilogramm fogyást csak kevesek tudják hosszútávon megőrizni. Ez elsősorban csak azoknak sikerül, akik a fogyókúra mellett életmódot is váltottak.

Olvastad már?

13+1 fogyókúrába (is) illeszthető zöldségköret

Az Evelyn Tribole és Elyse Reschaz amerikai dietetikusok által kidolgozott koncepció, az ún. intuitive eating (intuitív evés/étkezés) alapelvei szerint az elhízás elleni küzdelem megoldása egy új szemléleten alapuló életmódváltásban rejlik. Az új szemlélet szerint az étrendet az egészség megőrzésére való törekvés kell, hogy irányítsa – a leadni szükséges kilók száma helyett. Ennek alapján az elhízás kezeléséhez nincs szükség szigorú előírásokra, mert azokat nehéz betartani és ha hibázunk, annak bizonyítottan káros következményei vannak rövid és hosszútávon is. Rövid távon a fogyókúra kudarcba fulladhat, hosszabb távon a sorozatos kudarcok akár további súlyfelesleghez, evési zavarokhoz, önértékelési és lelki problémákhoz vezethetnek.

Az intuitive eating lényege, hogy elfogadjuk külsőnket, megtanuljuk felismerni szervezetünk szükségleteit és ennek megfelelően hozzuk meg a táplálkozással kapcsolatos döntéseinket. Ennélfogva az intuitive eating akár „tudatos” vagy „ráhangolt” evésnek is nevezhető.

Az intuitive eating alapgondolatai a módszer kidolgozásakor az alábbiak voltak:

  • bármikor bármit ehetünk – vagyis nincsenek szigorúan előírt szabályok, illetve „jónak” és „rossznak” bélyegzett ételek;
  • csak akkor együnk, amikor éhesek vagyunk – vagyis az éhség határozza meg az étkezés időpontját és ne az, hogy eljött az ideje, vagy hogy az evéstől jobb lesz a kedvünk, esetleg jutalomból stb.;
  • az éhség és a jóllakottság a határozza meg, hogy mikor és mennyit együnk – vagyis az étkezés időpontját és mennyiségét alapvetően a szervezetből érkező éhség és jóllakottság jelek határozzák meg. Ez egy tanulási folyamatot igényel, amelynek eredményeképp kizárólag ezek az érzések, az intuíció fogja irányítani a táplálkozást;
  • csak a számunkra legmegfelelőbb ételt válasszuk – vagyis szervezetünk jelzéseire támaszkodva megtanulható, melyek azok az ételek, amelyek jót tesznek, és melyek azok, amelyek nem. Olyan ételt válasszunk, amelyeket ízletesnek, táplálónak talál a szervezetünk. Az egészségünk megőrzését így segíthetjük igazán.

Mostanra a módszer kidolgozói tovább bővítették a fő szempontok körét. Fontos elem lett például a testmozgáshoz való viszony áthangolása. A mozgást ugyanis az általa nyújtott élmény és élvezet alapján értékelik és nem a ledolgozott kalóriákat teszik mérlegre.

Olvastad már?

Anorexiás kamaszok elképesztő trükkjei

Az intuitív étkezés előnyei

  • A koncepció kidolgozóinak eddigi tapasztalatai szerint, azok, akik az intuitive eating alapelveinek megfelelően táplálkoztak, megtanulták felismerni szervezetük jelzéseit, harmadával csökkentették az energiabevitelüket, javult az inzulinérzékenységük és testtömegindexük is csökkent.
  • A módszer alkalmazása továbbá hatásosnak bizonyult egyes étkezési zavarok kezelésében, ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy megszűnjenek az ételekkel szembeni előítéletek, amelyek korábbi, egyes divatdiétákra jellemző előírások miatt keletkezhettek (pl. tipikusan: „nem eszem kenyeret!”, „nem eszem zsírt!” stb.).

Az intuitív étkezés hátrányai

Az intuitive eating ideális módszer lehet az egészséges életmódváltásra, de nem mindenki számára. Jelen esetben egy hosszan tartó tanulási folyamatról van szó, amely bár kötetlennek tűnik, mégsem nélkülözheti a megfontolt ételválasztást.

  • „Együnk azt, amit a szervezetünk kíván!” – ez mindig is egy nehéz kérdés lesz, hiszen a nem egészségesen étkezők, az elhízottak jellemzően nem az egészséges, alacsony kalóriatartalmú ételeket kívánják. Az ő esetükben nem mondhatjuk, hogy pl. ha csokoládét kíván, akkor egyen csokoládét (akár minden nap, akár naponta többször is!). Nagyon fontos például előre gondoskodni az egészséges fogásokról, hogy legyen miből választani, ha eljön az ideje.
  • „Egyél akkor, amikor megéheztél!” – egyrészt ez kevéssé életszerű, hiszen az azért kevesekre jellemző, hogy akkor ehetnek, amikor éhesek (gondoljunk akárcsak az iskolára, munkahelyre stb.) Emellett, ha csak akkor eszünk, amikor már éhesek vagyunk, akkor hajlamosak vagyunk a szükségleteinknél nagyobb mennyiségű ételt elfogyasztani.
  • Problémás továbbá felismerni az éhség és jóllakottság érzéseit, ez pl. a túlsúlyos, elhízott emberek egyik alapvető problémája. Általában nehéz a fizikai éhséget az érzelmi igénytől megkülönböztetni, és a jóllakottságot jelző érzéseket sem tudják biztosan felismerni (főleg, ha gyorsan esznek, akkor mire eljut az agyba a jóllakottság üzenete, már többet ettek a kelleténél). Elhízás esetén a szervezet többnyire hozzászokott a túlzott kalóriabevitelhez, ezáltal már nem is működik megfelelően az éhség/jóllakottság belső szabályozása.
  • Táplálékallergia és -intolerancia esetében pedig az intuitive eating nem is valósítható meg, hiszen a reakciót kiváltó ételeket mindenképpen kerülni kell.
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!