Egészséges-e minden nap halat enni? A szakértő válaszol

Ha az egészségtudatos táplálkozás híve vagy, akkor minden bizonnyal az étrended része a különböző halak egy része. Kérdés, hogy a mindennapos halfogyasztás egészséges-e?

Köztudott, hogy a halfogyasztása előnyösen hat a testünkre, hiszen a hal értékes fehérjeforrás, valamint ómega3-ban is bővelkedik, amivel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának esélyét csökkenti. De vajon a napi szintű hafogyasztás is jó hatással van ránk?

Sült hal
Egészséges-e minden nap halat enni? A szakértő válaszol

Ez a kérdés igencsak összetett, hiszen nem mindegy, milyen forrásból milyen halat szerzünk be, és azt hogyan készítjük el.

A rendszeres halfogyasztás következtében a különféle szívbetegségek, a stroke, sőt, bizonyos mentális egészségügyi problémák kialakulásának kockázata is csökkenhet

– mondja Dr. Dasgupta.

A hal kiváló fehérjeforrás, ugyanis az összes értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem szintetizál. Azoknak, akik nem esznek húst, a hal kiváló opció az aminosavak pótlására.

A hidegvízi halak, mint a lazac és a tonhal, különösen gazdagok esszenciális aminosavakban, melyeket a szervezet nem képes előállítani. A halak, fajtától függően, nagyon jó kolin- és jódforrások.

Receptajánlónk:

Mennyi fehérjére van szükség naponta?

Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint a felnőtteknek naponta 15-20 gramm fehérjében gazdag ételt kellene fogyasztani, kalóriabeviteltől függően.

A legtöbb ember számára nem jelent egészségügyi problémát a napi halfogyasztás, de nem mindegy, hogy milyen forrásból, milyen fajta halat eszünk.

Miért kell vigyázni a napi szintű halfogyasztással?

A napi szintű halfogyasztás első számú aggálya a sós vizekben élő halak higanytartalma

– mondja Dr. Trout.

A metilhigany bioakkumulációja aggodalomra ad okot, mivel mérgező, különösen a központi idegrendszerre nézve

Különösen káros a fejlődő agyra, ezért várandósság és szoptatás alatt kerülni kell például a kardhal és tonhal fogyasztását. Fontos megjegyezni, hogy a hal mérete néha meghatározhatja a metilhigany mennyiségét.

Ha a nagyobb halak kisebb halakat esznek, amelyek szöveteiben már van metilhigany, akkor bioakkumuláció történik, ami azt jelenti, hogy a nagyobb halakban nagyobb valószínűséggel magasabb koncentrációban lesznek jelen

– mondja Dr. Trout.

Tenyésztett vagy vadon élő? Tengeri vagy édesvízi?

A tenyésztett és vadon élő halak tápértéke eltérő lehet az étrend miatt, hiszen a természetellenes szénhidráttartalmú étrenddel etetett, tenyésztett halak telített zsírsavtartalma magasabb a vadon kifogott halakhoz képest.

Preferáljuk az édesvízi halakat!

A kérdésre a válasz, hogy egészséges-e minden nap halat enni, összetett. Az édesvízi, vadon élő hal bizonyulhat a legjobb választásnak, ha ezt kevés zsírral készítjük el, de kulcsfontosságú, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk.

Forrásunk volt.


Ezek az életmódos cikkek is segíthetnek:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...