Egészséges-e minden nap halat enni? A szakértő válaszol

Ha az egészségtudatos táplálkozás híve vagy, akkor minden bizonnyal az étrended része a különböző halak egy része. Kérdés, hogy a mindennapos halfogyasztás egészséges-e?

Köztudott, hogy a halfogyasztása előnyösen hat a testünkre, hiszen a hal értékes fehérjeforrás, valamint ómega3-ban is bővelkedik, amivel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának esélyét csökkenti. De vajon a napi szintű hafogyasztás is jó hatással van ránk?

Sült hal
Egészséges-e minden nap halat enni? A szakértő válaszol

Ez a kérdés igencsak összetett, hiszen nem mindegy, milyen forrásból milyen halat szerzünk be, és azt hogyan készítjük el.

A rendszeres halfogyasztás következtében a különféle szívbetegségek, a stroke, sőt, bizonyos mentális egészségügyi problémák kialakulásának kockázata is csökkenhet

– mondja Dr. Dasgupta.

A hal kiváló fehérjeforrás, ugyanis az összes értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem szintetizál. Azoknak, akik nem esznek húst, a hal kiváló opció az aminosavak pótlására.

A hidegvízi halak, mint a lazac és a tonhal, különösen gazdagok esszenciális aminosavakban, melyeket a szervezet nem képes előállítani. A halak, fajtától függően, nagyon jó kolin- és jódforrások.

Receptajánlónk:

Mennyi fehérjére van szükség naponta?

Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint a felnőtteknek naponta 15-20 gramm fehérjében gazdag ételt kellene fogyasztani, kalóriabeviteltől függően.

A legtöbb ember számára nem jelent egészségügyi problémát a napi halfogyasztás, de nem mindegy, hogy milyen forrásból, milyen fajta halat eszünk.

Miért kell vigyázni a napi szintű halfogyasztással?

A napi szintű halfogyasztás első számú aggálya a sós vizekben élő halak higanytartalma

– mondja Dr. Trout.

A metilhigany bioakkumulációja aggodalomra ad okot, mivel mérgező, különösen a központi idegrendszerre nézve

Különösen káros a fejlődő agyra, ezért várandósság és szoptatás alatt kerülni kell például a kardhal és tonhal fogyasztását. Fontos megjegyezni, hogy a hal mérete néha meghatározhatja a metilhigany mennyiségét.

Ha a nagyobb halak kisebb halakat esznek, amelyek szöveteiben már van metilhigany, akkor bioakkumuláció történik, ami azt jelenti, hogy a nagyobb halakban nagyobb valószínűséggel magasabb koncentrációban lesznek jelen

– mondja Dr. Trout.

Tenyésztett vagy vadon élő? Tengeri vagy édesvízi?

A tenyésztett és vadon élő halak tápértéke eltérő lehet az étrend miatt, hiszen a természetellenes szénhidráttartalmú étrenddel etetett, tenyésztett halak telített zsírsavtartalma magasabb a vadon kifogott halakhoz képest.

Preferáljuk az édesvízi halakat!

A kérdésre a válasz, hogy egészséges-e minden nap halat enni, összetett. Az édesvízi, vadon élő hal bizonyulhat a legjobb választásnak, ha ezt kevés zsírral készítjük el, de kulcsfontosságú, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk.

Forrásunk volt.


Ezek az életmódos cikkek is segíthetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek