Köztudott, hogy a halfogyasztása előnyösen hat a testünkre, hiszen a hal értékes fehérjeforrás, valamint ómega3-ban is bővelkedik, amivel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának esélyét csökkenti. De vajon a napi szintű hafogyasztás is jó hatással van ránk?

Ez a kérdés igencsak összetett, hiszen nem mindegy, milyen forrásból milyen halat szerzünk be, és azt hogyan készítjük el.
A rendszeres halfogyasztás következtében a különféle szívbetegségek, a stroke, sőt, bizonyos mentális egészségügyi problémák kialakulásának kockázata is csökkenhet
– mondja Dr. Dasgupta.
A hal kiváló fehérjeforrás, ugyanis az összes értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem szintetizál. Azoknak, akik nem esznek húst, a hal kiváló opció az aminosavak pótlására.
A hidegvízi halak, mint a lazac és a tonhal, különösen gazdagok esszenciális aminosavakban, melyeket a szervezet nem képes előállítani. A halak, fajtától függően, nagyon jó kolin- és jódforrások.
Receptajánlónk:
Mennyi fehérjére van szükség naponta?
Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint a felnőtteknek naponta 15-20 gramm fehérjében gazdag ételt kellene fogyasztani, kalóriabeviteltől függően.
A legtöbb ember számára nem jelent egészségügyi problémát a napi halfogyasztás, de nem mindegy, hogy milyen forrásból, milyen fajta halat eszünk.
Miért kell vigyázni a napi szintű halfogyasztással?
A napi szintű halfogyasztás első számú aggálya a sós vizekben élő halak higanytartalma
– mondja Dr. Trout.
A metilhigany bioakkumulációja aggodalomra ad okot, mivel mérgező, különösen a központi idegrendszerre nézve
Különösen káros a fejlődő agyra, ezért várandósság és szoptatás alatt kerülni kell például a kardhal és tonhal fogyasztását. Fontos megjegyezni, hogy a hal mérete néha meghatározhatja a metilhigany mennyiségét.
Ha a nagyobb halak kisebb halakat esznek, amelyek szöveteiben már van metilhigany, akkor bioakkumuláció történik, ami azt jelenti, hogy a nagyobb halakban nagyobb valószínűséggel magasabb koncentrációban lesznek jelen
– mondja Dr. Trout.
Tenyésztett vagy vadon élő? Tengeri vagy édesvízi?
A tenyésztett és vadon élő halak tápértéke eltérő lehet az étrend miatt, hiszen a természetellenes szénhidráttartalmú étrenddel etetett, tenyésztett halak telített zsírsavtartalma magasabb a vadon kifogott halakhoz képest.
Preferáljuk az édesvízi halakat!
A kérdésre a válasz, hogy egészséges-e minden nap halat enni, összetett. Az édesvízi, vadon élő hal bizonyulhat a legjobb választásnak, ha ezt kevés zsírral készítjük el, de kulcsfontosságú, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk.
Ezek az életmódos cikkek is segíthetnek: