Hagyományos farsangi étkeink

Alig léptünk át az új évbe, máris elkezdődött a mulatságok ideje. De mit készítsünk még a fánkon kívül?

Jócskán benne járunk már a farsangi szezonban, és még nem sütöttem fánkot! – tört rám minap a felismerés. Közben azon gondolkodtam, hogy ilyenkor miért nem jut eszembe több ünnepi finomságot készíteni. Valószínűleg azért, mert nem is ismerek túl sokat. Hát, fogtam magam és nekiláttam a keresgélésnek: nagymama szakácskönyve, magyaros ételek szakácskönyve, ünnepi ételek szakácskönyve, aztán az internet, mindent végignéztem. Kutatásom eredményeit saját ajánlásaimmal itt és most megosztom.

Ezeket olvastad már?

Falatkák az italozás kísérői

A vigadozás elengedhetetlen kísérője az italozás. Ahhoz, hogy jól bírjuk a tempót, érdemes minden kupica mellé lecsúsztatni egy-két falatkát. Íme egy csodálatos sonkás kifli recept, melyet a Váci Püspökségen dolgozó egyik kedves nővértől kapott családunk. Vagy itt van a szuperszónikusan puha sajtos pogi, ha pedig nincs olyan sok időnk, akkor készítsünk abbahagyhatatlan burgonya-gánicát. Egyszerű és nagyszerű. De a sima kolbászos szendvics is megteszi ecetes uborkával és reszelt sajttal a tetején. A bálban annak idején ilyet is készítettek ital-korcsolya gyanánt a népek.

Másnaposság elleni levesek

A gyakori mulatozások közben néha becsúszhat egy kis hiba, nevezetesen az, hogy lecsúszik az a bizonyos utolsó pohárka is, ami már nem kellett volna. Macskajajra legjobbak a másnaposság elleni levesek.

Boros borjú gombával recept

Részeges húsok

Mivel nem csak farsangolunk, hanem még bőven a disznóvágások idejét tapossuk, ezért gyakoriak a sertéshúsból készült ételek is. Ebben az időszakban sokan részeges módon készítik el a disznóhúst, vagyis a főzés során nem csak a szakács poharába csurran némi borocska, hanem az ételbe is kerül egy kevés. Jómagam a borjút, marhát jobban szeretem a disznóhúsnál, kedvencem a boros borjú gombával.

Kocsonya

Elérkeztünk egy igencsak megosztó ételhez, a kocsonyához. Van aki nem szereti, mások élnek-halnak érte. A piacon mindig kapni körmöt, fület és más kocsonyába illő-kellő részeket, de most a húspultokban fő helyre kerültek a kocsonyakészítés legfőbb tartozékai. Én ugyan a kocsonyát kevésbé kedvelők táborába tartozom, de ettem már vidéken olyan gyönyörű színhúsokból, zöldségekből készült házi kocsonyát, amit nem lehetett otthagyni.

Erre csöröge fánk

Nincs farsang fánk nélkül. A szalagos az igazi, tudom. Nagymamám készítette a legfinomabbat a világon: saját baracklekvárjával tálalta, ó, még most is érzem a számban az ízét. Utánozni lehetetlenség, egyelőre meg sem próbálom. Csöröge fánkot sütök, ebből képeztem ki magam. Már csak egy jó derelyevágót kell szereznem, hogy szép is legyen, de a próbasütés ettől függetlenül is nagyszerűen sikerült. Pissz-passz, meg is van, mit küldök a sulis farsangra a gyerkőceimmel.

Jövő héten az egybesült csirke rejtelmeibe vetjük bele magunkat, addig is készítsünk minél több farsangi étket!

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.