Alig léptünk át az új évbe, máris elkezdődött a mulatságok ideje. De mit készítsünk még a fánkon kívül?
Jócskán benne járunk már a farsangi szezonban, és még nem sütöttem fánkot! – tört rám minap a felismerés. Közben azon gondolkodtam, hogy ilyenkor miért nem jut eszembe több ünnepi finomságot készíteni. Valószínűleg azért, mert nem is ismerek túl sokat. Hát, fogtam magam és nekiláttam a keresgélésnek: nagymama szakácskönyve, magyaros ételek szakácskönyve, ünnepi ételek szakácskönyve, aztán az internet, mindent végignéztem. Kutatásom eredményeit saját ajánlásaimmal itt és most megosztom.
Ezeket olvastad már?
Falatkák az italozás kísérői
A vigadozás elengedhetetlen kísérője az italozás. Ahhoz, hogy jól bírjuk a tempót, érdemes minden kupica mellé lecsúsztatni egy-két falatkát. Íme egy csodálatos sonkás kifli recept, melyet a Váci Püspökségen dolgozó egyik kedves nővértől kapott családunk. Vagy itt van a szuperszónikusan puha sajtos pogi, ha pedig nincs olyan sok időnk, akkor készítsünk abbahagyhatatlan burgonya-gánicát. Egyszerű és nagyszerű. De a sima kolbászos szendvics is megteszi ecetes uborkával és reszelt sajttal a tetején. A bálban annak idején ilyet is készítettek ital-korcsolya gyanánt a népek.
A gyakori mulatozások közben néha becsúszhat egy kis hiba, nevezetesen az, hogy lecsúszik az a bizonyos utolsó pohárka is, ami már nem kellett volna. Macskajajra legjobbak a másnaposság elleni levesek.
Mivel nem csak farsangolunk, hanem még bőven a disznóvágások idejét tapossuk, ezért gyakoriak a sertéshúsból készült ételek is. Ebben az időszakban sokan részeges módon készítik el a disznóhúst, vagyis a főzés során nem csak a szakács poharába csurran némi borocska, hanem az ételbe is kerül egy kevés. Jómagam a borjút, marhát jobban szeretem a disznóhúsnál, kedvencem a boros borjú gombával.
Elérkeztünk egy igencsak megosztó ételhez, a kocsonyához. Van aki nem szereti, mások élnek-halnak érte. A piacon mindig kapni körmöt, fület és más kocsonyába illő-kellő részeket, de most a húspultokban fő helyre kerültek a kocsonyakészítés legfőbb tartozékai. Én ugyan a kocsonyát kevésbé kedvelők táborába tartozom, de ettem már vidéken olyan gyönyörű színhúsokból, zöldségekből készült házi kocsonyát, amit nem lehetett otthagyni.
Nincs farsang fánk nélkül. A szalagos az igazi, tudom. Nagymamám készítette a legfinomabbat a világon: saját baracklekvárjával tálalta, ó, még most is érzem a számban az ízét. Utánozni lehetetlenség, egyelőre meg sem próbálom. Csöröge fánkot sütök, ebből képeztem ki magam. Már csak egy jó derelyevágót kell szereznem, hogy szép is legyen, de a próbasütés ettől függetlenül is nagyszerűen sikerült. Pissz-passz, meg is van, mit küldök a sulis farsangra a gyerkőceimmel.
Jövő héten az egybesült csirke rejtelmeibe vetjük bele magunkat, addig is készítsünk minél több farsangi étket!
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Konyhai alapismereteinkhez biztosan hozzátartozik a tojásfőzés, viszont amennyire egyszerűnek tűnik, éppen annyira sok buktatót rejt magában, főleg akkor, ha nem mindegy számunkra, milyen állagú tojást eszünk. Mai Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan készíthetsz főtt tojást forró víz nélkül!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...