Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csöröge – sulyom alakú

Csöröge – sulyom alakú
Csöröge – sulyom alakú
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szokatlan formájú csöröge, a változatosság kedvéért néha így készítem - unokáim örömére.

hozzávalók / 4 adag

A fánkhoz

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 3 tojással, rummal, csipet sóval, porcukorral és annyi liszttel, amennyit felvesz, viszonylag kemény csörögetésztát gyúrunk.
  2. Kis pihentetés után hüvelykujjnyi vastag hengerekre sodorjuk.
  3. Elvágjuk 6-8 centis darabokra.
  4. Bevágjuk az egyik végét a közepéig, majd a másik végét is, aztán a négy ágat kicsit széjjelhúzzuk, így csillag formájú lesz.
  5. Bő, forró zsiradékban szép pirosra sütjük.
  6. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 30 977
elküldve: 18
receptkönyvben: 386
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

Veres Mari

Mióta szakács: 2012.11.08.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csörögefánk, csillag alakú csöröge, csillagfánk

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-09 23:05

Kedves Mari nagyi,
hát nem lett befutó. A recept alapján elkészítettem. A tészta gyúrható volt, addig nem is volt gond. Gyorsan megsültek halvány pirosra, és ahogy langyos lett megkóstoltam. Onnantól kész csalódás volt. Tömör, sűrű a tésztája, nem kellemesen fánk állagú. Mire kihült, teljesen megkeményedett, kopogtatni lehetett vele. . Sütöttem már sokszor többféle fánkot de ilyen katasztrofális rosszat még sosem. Kukában végezte, mielőtt a gyerekek és az unokáim hazaértek volna. Hát, röviden ennyi. Üdv, Gabi

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sun, 2013-02-10 00:03

Kedves Gabi, sajnálom, lehet, hogy túl kemény lett a tészta? Ugyanígy készítettem, és nagyon finom volt! Azért is ír a recept tól-ig-et a lisztre - persze a liszt minőségétől is függhet.
Üdv., Mari nagyi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-02-10 00:13

Nem, nem volt kemény a tészta. A 30 dkg. lisztet sem használtam fel teljesen, hiszen a tojás mérete is befolyásoló. Azért írtam, hogy a tészta állaga jó volt. Könnyen formázható, de sütés után se az íze se semmi nem volt jó. Befürödtem vele. Előfordul, csak sajnáltam, mert a gyerköcöknek jó lett volna. Sebtében sütöttem mást. Már mindegy, megpróbáltam:) Üdv, jó éjt, Gabi

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sun, 2013-02-10 09:13

Szia, nem hagy nyugodni a dolog! Még egyet tudok elképzelni, hogy vékonyabbra kihúzni a tésztát, hogy jól átsüljön, vagy kicsit kevésbé forró olaj, hogy ha vastagabb a tészta, át tudjon sülni, de ne piruljon túl kívül.
Mari nagyi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-02-10 15:46

Szió:)
Köszönöm, hogy törődsz velem:) Én is tépelődtem mi lehet az oka. Első nekifutásra arra gondoltam talán élesztő vagy sütőpor kellene bele. Azt hittem, hogy kifelejtettem. De nem....Én sem tudom a titkot megfejteni, miért lett annyira tömör, majd kopogós. Feldolgozom a kudarcomat, aztán csak megpróbálom még1x. Hátha......:) Gabi

kcico
kcico Sat, 2013-12-07 14:58

Gabys, ettél már ezelőtt csörögét? Mert ha nem, az bizony nem szalagos fánk, hanem viszonylag kemény! Egyesek szerint azért hívják csörögének, mert "csörög", olyan kemény:)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-09 00:22

bocsánat, de kilyukad az oldalam a kíváncsiságtól:) Mi az a "sulyom" aminek ilyen csillag formája van???? Üdv: G

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-09 05:49

Szia Gabibébi! En is akartam kérdezni, de már belőttem a valaszomat...majd elolvassuk a cikket! Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-09 11:09

Szijja Tormácska, hát megtudtuk:))) Mondjuk nem bírtam ki reggelig:) Azért megolvastam a cikket is, elég szűkszavú volt. De a fánk esetében mindegy, a látvány értéke így is kitűnő. Azt hogy én mit látok benne, majd a pszichológusok kielemzik:DD Puszi, jó hétvégét: Gabi (A kenyeres dolgaidat ámulom és bámulom, és jókat nevetek:)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-10 08:07

"Gabinagyi", NAGYON tetszik az õszinteséged; már velem is használtad, nemcsak itt. Bárhogyan, bármikor, én értékelem. FONTOS a segítõkész õszinteség; biztos Marinagyi is pozitívan veszi a visszajelzést :)

Te figyi, nem hazudok, de felfedeztem Amerikát!!! hehe...na, nem egészen....DE...
Egy forradalmi, gyorsan készíthetõ, FINCSI, kelt péksüti (kenyér, zsemle, kifli...) receptet fedeztem fel! Ma bedobtam a NS-ra (rémálom volt a fordítás!); kb egy héten belül valószínû "színpadra dobják".
Bízom benne, hogy Neked, meg a sokgyerekeseknek, meg a szegény "mindig-rohanóknak" is hasznos lesz!
Én megszállottan "vadkovászozok" ;) Puszillak, Tormácska :)
ui: "vigyázz velem", mert pszichológus (is) vagyok....hehehe.... nem vicc!

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-02-10 15:56

Tormácskám:)))
Jót nevettem a kommenteden kedves keresztanyú! :DDD Gabinagyi:)) Ha már felfedezted Amerikát (is a kovászaid mellett) bökj majd rám, mikor megjelenik a színpadon:) A denevér miatt ha kielemzel, el ne áruld senkinek, hogy akaratos, makacs, őszinte, a kosok majd összes jegyét cipelő típus vagyok:)
Pusszancs:) Gabi
ui: dobj már át egy kis meleget, szakad a hó és utálom már a telet. Tavaszt akarok, rügyfakadást, virágnyílást. Intézkedhetnél:)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-10 22:24

Szia Gabiiiiiii :) nem tudom mire utalsz a denevérrel...valahogy " elszállt a fejem felett"....;) szerintem egy jo pszichológus nem elemez...csak segít megtalálni önmagad es az úticélodat az életben...en a kosok jegye nelkul is hordozok hasonló viselkedési megnyilvánulásokat...hehe..ki tökéletes? Ne is legyünk azok, csak szeretet legyen! Na, ez jó hippisre sikerült...már hallom is John Lennont énekelni....
Jol kezdődik a hét; jo egy kis vidámság :) pajkos, nevetős hetet kívánok! Jo időtöltést az unokaiddal! Szivesen küldök meleget, mert itt "gatyarohaszto" hőség volt egesz héten...
Majd oda szólok, ha kitör az amerikai "forradalom" a NS-in ;) puszi, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-10 23:32

Te meg "ménem alszó"? Az új profilfotód... a kutyus az a tiéd? Ez meg az én oldalamat furdalja..mármint a kíváncsiság.

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-02-10 23:51

Ne küldjél már aludni, korán van, 22.50..:))) És igen, ilyen kutyusom van:) Okos, szeleburdi, imádni való, huncut "dög":)))

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2013-02-09 00:32

Szia, holnap megtudod a NoSalty-oldalon, a Nagyiblogban arról lesz szó! Addig, remélem, kibírod?
Üdv., Mari nagyi

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-09 11:04

Kedves Mari nagyi:)
Kénytelen voltam kibírni:) Pláne azért is, mert izgatta a fantáziámat, hogy mi is lehet ez. Megérdeklődtem a barátomnál (google) és megtudtam, hogy: http://www.puszta.com/hun/hungary/cikk/sulyom:_az_alfold_egykori_geszten... Igaz, hogy ez nem annyira csillagforma, mint denevér (nekem legalább is), de hát ez az élvezeti értékéből nem von le semmit:) Viszont ennyivel is okosabb lettem:)))) Kellemes hétvégét kívánok: Gabi

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2013-02-09 15:51

Szia! Nagyon jópofa növény, azt hiszem, már védett, de lehet kerti tavakba is tenni, és a Hortobágy folyóban tavaly még találtam. De a csöröge is finom - és a gyerekek szeretik készíteni.
Üdv., Mari nagyi

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-09 16:04

Szió, Igen olvastam, védett. És mert felizgatott a "sulyom" épp pihenő állapotban vagyunk. A gyerekek kimenősek (csend, béke, nyugalom....:D :) így meglepetésnek készül. Köszönöm, az az érzésem tuti befutó lesz mára. Köszi a receptet. Üdv: Gabi

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-08 22:19

De szépek, érdekesek!!! Nekem ez nagyon tetszik, mentettem a receptet, köszönöm, üdv, Torma :)

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Fri, 2013-02-08 22:48

Köszönöm! Én pedig gratulálok a Hét szakács címhez, a finom receptjeidhez és a paradicsomos-bazsalikomos kenyeredhez!
Üdv., Mari nagyi

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-09 05:56

Köszönöm kedves vagy :) a legjobb kenyerem a mostani; a vadkovászos tönkölykisztes! Várom a receptjeidet és majd elolvasom a nagyiblog cikkedet! Jó lehet az unokáknak sütni- főzni! Kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

1304
tojás 3 db
porcukor 2 ek
rum 0.5 teáskanál
finomliszt 35 dkg
1 csipet
napraforgó olaj 4 dl
lekvár/ dzsem 5 ek
porcukor 10 dkg