Idén nyáron ne főzd, hanem süsd a gyümölcsleveseket!

Az elkövetkező nyári hónapokban valószínűleg jó párszor sor kerül majd konyhánkban gyümölcslevesek készítésére – ha pedig valamivel feldobnánk az amúgy szeretett, de néha unalmas fogást, válasszuk a főzés helyett a sütést. De mégis hogyan?

Mikor máskor főznénk szinte minden héten gyümölcslevest, ha nem nyáron? Ilyenkor bőven ad friss alapanyagot hozzá a természet: barackot, meggyet, bogyósokat, amit csak szeretnénk. Akár minden héten elkészíthetjük a kedvenc verziónkat, amit melegen és hidegen is fogyaszthatunk, az időjárástól és hőérzetünktől függően. Ebben a nagy bőségben jut hely a klasszikus recepteknek, de a kísérletezésnek is – idén például próbáljuk ki a sülve készült gyümölcslevest, el fogunk ájulni tőle!

Idén nyáron ne főzd, hanem süsd a gyümölcsleveseket!

A sütés jóval több ízt ad a gyümölcsnek

Ugyan egy sima, főzéssel készített gyümölcsleves is tud ízes lenni, van még hová fokozni a fogás által adott élvezeteket. Nagy általánosságban szinte minden alapanyagról elmondhatjuk, hogy az sütve jóval ízgazdagabb lesz, mint főzve, e szabály alól pedig a gyümölcsök sem képeznek kivételt.

Egyszerűen a sütő forró, közvetlen hőt átadó közegében jóval mélyebb aromák, ízek születnek, mint egy fazék forró vízben.

Dobjuk hát a leveshez felhasználni kívánt gyümölcseinket (megtisztítva és felvágva) egy kerámiatálba vagy egyéb sütőedénybe, majd különböző édesítőkkel és ízesítőkkel kiegészítve süssük teljesen puhára őket.

Sütésnél hozzáadható kiegészítők

Édesíteni tényleg sütés közben érdemes: szórjunk némi cukrot vagy csorgassunk kevés mézet az alapanyagainkra, így ezek a sütőben kellemesen rá tudnak majd karamellizálódni a gyümölcsökre.

A citrusok használata szintén javallott: a citrom, narancs, lime leve szintén sütés előtt kerüljön a gyümölcshöz, míg a héjat inkább frissen reszeljük hozzá az elkészült leveshez. Fűszerek terén érdemes az egész helyett inkább őröltet választani – a gyümölcs karakteréhez legjobban illő ízesítőt mindig sütés előtt szórjuk a tepsibe.

A sült gyümölcs levessé alakítása

A gyümölcsök sütését érdemes magasabb hőmérsékleten, 200-220 fokon végezni. A pontos idő mindig a felhasznált gyümölcstől, illetve annak érettségétől függ majd: addig hagyjuk bent a forróságban alapanyagainkat, míg azok teljesen puha állagot nem kapnak. Az sem baj, ha kicsit szétmállanak, szétesnek.

Ezen a ponton fogjuk a gyümölcsök nagyjából felét, majd tegyük őket turmixgépbe némi joghurttal/tejjel/kefirrel/tejszínnel.

Turmixoljuk simára, majd ha hígabb levest szeretnénk, adjunk ehhez az alaphoz némi vizet (csak vigyázzunk, ne hígítsuk túl, mert akkor elveszíti intenzív aromáját). Ha kell, itt adjunk hozzá további cukrot, mézet, fűszert, illetve itt reszeljük hozzá a citrusok héját is.

A kész levesalapot keverjük el a maradék sült gyümölccsel, hogy ne holmi egyhangú krémlevest kapjunk, hanem egy echte, darabos gyümölcslevest. A végeredmény melegen, de hidegen is fogyasztható, némi tejszínhab vagy fagylalt hozzáadásával pedig még istenibb lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nyári nyalánkságok várnak rád itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...