Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznye dzsem

Cseresznye dzsem
Cseresznye dzsem
205 perc / előkészület: 70 perc főzés: 135 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szomszéd bácsi cseresznyefájának jónéhány ága átlóg a kertünkbe, idén csak úgy roskadozott a fa a gyümölcstől, így örömmel vették, hogy besegítünk a cseresznye "eltüntetésében". 
Két adagban, 10 kiló gyümölcsből készítettem dzsemet. Bevallom, eddig nemhogy nem kóstoltam, de még csak nem is hallottam cseresznyéből készült dzsemről. De a szomszéd néni azt mondta, hogy nagyon finom, ő minden évben készít. Meggyőzött.
Az első felvonásban csak cseresznye szerepelt, a másodikban adtam hozzá a mélyhűtőből málnát és ribizlit, hogy kölcsönözzenek egy kis fanyar ízt a dzsemnek.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, kézzel kinyomkodjuk a levét, és az üstbe (fazékba) tesszük.
  2. Hozzáadjuk a kiolvasztott málnát és ribizlit, ráöntjük a cukrot, és lefedve, egy éjszakán át állni hagyjuk.
  3. Másnap reggel két-két és fél órán át főzzük közepes lángon. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
  4. Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (13 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 957
elküldve: 4
receptkönyvben: 276
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

dzsem cseresznyéből

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2014-06-09 18:31

A cseresznye szezon vége felé érő fekete cseresznyéből szoktam dzsemet csinálni, igaz diabetikusat, Oetker diab befőző cukorral. Magában is nagyon ízes, minden más gyümölcs nélkül, legalábbis nekem. Zsuzsa

santameva
santameva Mon, 2013-06-17 11:37

Hát nem tudom kinek mi a tapasztalata, de nekem az egy éjszakás cukros lében való eltevés, majd utána főzés nem vált be, a cukor miatt elindult a természetes erjedés folyamata, ettől a lekvár nem lett finom, még szerencse, hogy csak egy kiló gyümölcsből készítettem, legközelebb kihagyom ezt a lépést. (Természetesen arányosan mértem hozzá a cukrot)

sildiii
sildiii Thu, 2011-11-17 15:51

Én minden évben főzök cseresznyelekvárt a befőtt mellett, mert nagyon sok a termés és a fagyasztási lehetőségünk véges. Natúr joghurtba szoktuk keverni, isteni, gyümölcsdarabos joghurtot kapunk. :). Ha étcsokoládét olvasztunk főzéskor a lekvárba, feketeerdő lekvár lesz, ami friss, meleg kaláccsal nagyon fincsi.

Reni83
Reni83 Thu, 2014-06-19 05:31

Kedves Sildiii!

Mennyi cseresznyéhez mennyi csokit kell olvasztani, illetve legalább hány % kakaótartalmúra lenne szükség? A választ előre is köszönöm. Szép napot kívánok! :-)

Böbe0402
Böbe0402 Fri, 2011-09-30 23:08

Én főztem már simán cseresznyéből, de akkor tartósítót is tettem bele. Viszont a gyümölcsök variálása tényleg jó lehet, én a kissé egyhangú körtét "bolondítottam" meg málnával. Így lett sok körtéből és nem túl sok málnából kellemes, érdekes ízű, finom lekvár.
A fejre állítós módszert én is használom, sokkal elállósabbak a lekvárak és megúszom a sok tartósítót. (Egy hátránya, hogy mikor le akarom csavarni a kupakot, nagy valószínűséggel már odaragasztotta a lekvár és bírkózni kell vele:)

petra
Petra / petra Tue, 2011-06-21 13:27

Kedves Marie,
Akkor a bogyós gyümölcsök helyett csak simán cseresznyét adsz még hozzá.
Bár nagyon javasolnám a málnát és ribizlit bele, az adja meg a savasságát.
A cseresznye magában kicsit unalmas, szerintem.
Üdv
Petra

marie
marie Tue, 2011-06-21 13:10

Kedves Petra!

Ha csak csersznyéből szeretném elkészíteni akkor a vegyes gyümölcsöt behelyettesítem csersznyével vagy vátozik a cseresznye cukor aránya?

köszönöm: marie

Torquemada
Torquemada Tue, 2011-06-07 18:06

Ezek szerint Te nem turmixolod össze a cseresznyét? Ezt fogom kipróbálni. Darabos dzsemet szeretnék csinálni. Nem fő szét teljesen, maradnak benne darabok is?

petra
Petra / petra Fri, 2011-06-03 08:37

Diritam,
Én rézüstben készítem a dzsemeket/ lekvárokat, abban nem kell keverni. De ha, sima edényt használsz, akkor nem ússza meg az ember a kevergetést.

diritam
diritam Fri, 2011-06-03 08:11

Szia! Megkérdezném, hogy főzés közben megszoktad-e keverni? köszönöm

Yve
Yve / Yve Wed, 2011-05-18 08:36

He-he...amikor legeloszor hallottam par evvel ezelott a befottek fejtetore allitasat, csak athallgattam a meselot. Aztan kezdtem utanna jarni, s talaltam (nem sokat) de masokat is, akik egyetertettek. Azota kiprobaltam lekvarokkal is (kisebbik fiam miatt tartositok nelkul volt fontos az ilyen telire valok eltevese) Azota is igy rakom.
A te receptedben sokkal kevesebb cukor van, mint amennyit en ennyi gyumolcshoz raknek... Nagyon koszonom.
Vidam hetet, szia Evy

890
cseresznye 5 kg
málna 75 dkg
piros ribizli 75 dkg
cukor 1800 g