Grillezni nem csak a kertben lehet: erre képes a grillserpenyő

Ha van elfekvőben egy grillserpenyőnk, és azon gondolkozunk, tudnánk-e hasonló grillélményt elérni vele, mint egy kerti, faszenes grillen, itt a válasz. Minden előny és hátrány kiderül a cikkben.

Egy grillserpenyő jó befektetés lehet azok számára, akik szeretik a rácson sült húsok és zöldségek ízét és látványát, de kert hiányában nem tudnak tüzet gyújtani. Grillezni a lakásban is lehet, több-kevesebb sikerrel, valamennyire lemásolva az igazi faszénen sült ételek élményét. De mégis mire képes egy grillserpenyő, és mire nem? A válaszok máris érkeznek.

Grillezni nem csak a kertben lehet: erre képes a grillserpenyő

Látványból jeles

A grillezett ételek legszembetűnőbb tulajdonsága a jellegzetes, feketén csíkozott felület. Ezt elérhetjük egy serpenyőben is, az edény aljának vastag redői megadják a zöldségeknek és húsoknak ezt a jellegzetes külsőt.

Ilyen szempontból tehát jó helyettesítője lehet a serpenyő a faszenes grillnek, az autentikus kinézetre maximum pontot tudunk adni.

Ízből közepes

Egy jó grillétel kellemesen füstös, enyhén „égett” ízt kap a közvetlen hőtől. A serpenyő ezt még csak-csak képes utánozni, ha használat előtt felforrósítjuk.

Így a nyers ételeket hirtelen meleg éri majd, amikor a serpenyőbe tesszük őket. Ne ijedjünk meg, ha füstölni kezd, nyissunk egy ablakot, és örüljünk, hogy finom, füstös, konyhában grillezett húst kapunk a végén.

Persze a füst íze más jellegű lesz, mint amit a faszéntől kapna az étel, de egy egyszerű serpenyős sütésnél mégis intenzívebben előjön majd.

Amit lehetetlen utánozni

A hő átadása kétféle módon történik egy kerti grillen: egyrészt a felforrósodott fémrácsok, másrészt pedig a meleg levegő süti-főzi a húst, zöldségeket és sajtot. Így történhet meg az, hogy kívülről alaposan megsül az étel, belül pedig pont kellemesen „nyers” marad.

A serpenyő ebből a szempontból félmunkát végez: a forró levegős sütés semmilyen körülmények között nem alakul ki a gáztűzhelyen. Ez azért nem lehetséges, mert nincs az étel alatt szén vagy égő fa, amiről a csöpögő zsír elpárologjon, és visszacsapódjon a sültek külsejére.

Annyit tehetünk ezen a téren, hogy alaposan felforrósítjuk a serpenyőt, mielőtt sütünk benne. Akár 5-10 percig is hagyhatjuk üresen a legnagyobb gázégőn, hadd szívjon magába minél több hőt.

Összesített értékelés

Láthatjuk tehát, hogy a grillserpenyő bizonyos tulajdonságait képes utánozni egy klasszikus, faszenes grillnek: látványban, és ha ügyesek vagyunk ízben is hasonló eredmény érhetünk el.

Egyedül arra kell figyelnünk, hogy alaposan megsüssünk minden, mert a serpenyő „félgőzzel” dolgozik. Forgassuk gyakran a húst, zöldséget, nehogy nagyon odakapjon, de közben mégis kellően átsüljön.

Ami biztos, hogy egy mezei serpenyőnél sokkal komplexebben működik: amit grillserpenyőn sütünk, ízben és kinézetben sokkal több lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár ízei beköltöznek a konyhába:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek