Segítünk lépésről lépésre, hogy áttérj gluténmentes étrendre

Mi az a glutén, miben található, és hogyan kerülhetjük el? Ha allergia, érzékenység vagy csak egy újfajta diéta miatt készülünk „leszokni” erről az összetevőről, mindenképp olvassunk tovább!

Mielőtt hatékonyan eltávolíthatnánk a glutént az étrendünkből, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mi is az. Nos, a glutén egyfajta fehérje, ami a búzában, az árpában és a rozsban található, és amit általában kötőanyagként használnak különféle feldolgozott élelmiszerekben.

Segítünk lépésről lépésre, hogy áttérj gluténmentes étrendre

Miben van glutén?

Sokan azt gondolják, hogy csak a kenyérben és a tésztában található, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A glutén jelen lehet szószokban, öntetekben, levesekben és feldolgozott húsokban is. Mivel többféle élelmiszer esetén is fennáll a gyanú, hogy glutén felhasználásával készül, mostantól elengedhetetlen, hogy alaposan átolvassuk az ételek címkéin az összetevők listáját.

Ráadásul nemcsak a gluténtartalomtól kell óvakodnunk, hanem a keresztszennyeződéstől is – ez persze különösen allergia esetén fontos. Például: otthon ügyelnünk kell a konyhai eszközök helyes használatára, ha pedig elmegyünk otthonról enni, mondjuk egy pizzázóba, bizonyosodjunk meg arról, hogy a mi pizzánk külön, gluténmentes sütőben vagy kemencében készül.

Mik a gluténintolerancia első jelei?

Szintén fontos felismerni az árulkodó tüneteket. Ha azt gyanítjuk, hogy gluténérzékenységgel van dolgunk, érdemes odafigyelni az alábbi tünetekre, mivel ezek gyakori mellékhatások:

  • kellemetlen hasi panaszok, fájdalom
  • puffadás
  • hasmenés vagy székrekedés
  • fáradtság
  • bőrkiütések
  • migrén vagy fejfájás

A pontos diagnózis felállításához és a kezelési terv elkészítéséhez természetesen mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.

Áttérés gluténmentes diétára

Az első és legfontosabb tanács, ha épp készülünk áttérni a gluténmentes étrendre, az nem más, mint hogy válasszunk természetesen gluténmentes ételeket. Ilyenek például a gyümölcsök, a zöldségek, illetve a sovány húsok. Használjunk gluténmentes gabonákat, ilyen például a rizs, a quinoa, illetve a zab.

Szintén fontos tanács, hogy amikor a botlok polcain keresgélünk, és gluténmentes címkével ellátott élelmiszereket látunk, mindig ellenőrizzük pluszban az összetevők listáját is, ne bízzuk a véletlenre!

Az alapanyagokat helyettesítsük okosan: a gluténmentesség nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kedvenceinkről, hiszen számos dolgot helyettesíthetünk.

Az otthonunkban különítsük el a gluténtartalmú és a gluténmentes termékekhez használt tányérokat, edényeket, evőeszközöket és minden mást!

Ha elmegyünk valahová enni, minden alkalommal emeljük ki a személyzetnek, hogy gluténmentes diétát követünk. Ha nem tudjuk, milyen ételt válasszunk, biztosan ajánlanak is, de a grillezett húsokkal és a párolt zöldséggel nem lőhetünk mellé.

Eleinte mindez nagy hercehurcának tűnhet, de meglátjuk majd, hogy idővel fel sem tűnik, hogy gluténmentesen étkezünk – csak onnan vehetjük észre, hogy jobban érezzük magunkat!

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek