Gluténérzékeny vagy? Egy friss kutatás szerint, lehet, hogy nem is a glutén áll tüneteid hátterében

Az emésztőrendszeri tünetek rengeteg embert érintenek. Van, akinek a laktóz, van, akinek a glutén, van, akinek ez az anyag állhat a háttérben.

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallunk a gluténérzékenység egyik új formájáról, az ún. nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS - Non-Celiac Gluten Sensitivity) nevű tünetegyüttesről.

"Lisztérzékenység" vs NCGS

A cöliákia - vagy korábbi, ismertebb nevén "lisztérzékenység" - egy autoimmun eredetű betegség, amelynek során a szervezetünkben az elfogyasztott glutén hatására károsodik a bélboholy. Ennek következtében emésztőrendszeri tünetek, pl. puffadás, hasmenés jelentkezhet, valamint komoly felszívódási zavarok, és az ebből eredő tápanyaghiányok lépnek fel. (A "lisztérzékenység" kifejezést ma már nem használjuk, hiszen tévesen azt a képzetet kelti, hogy csak a liszt, lisztből készült ételek okoznak panaszokat).

Azonban a gluténfogyasztással kapcsolatban megjelent az ún. nem cöliákiás gluténérzékenység is (NCGS), amelynek diagnózisa még a mai napig nem áll stabil lábakon (többek között pl. azért, mert nem telt el elég idő a megfelelő mélységű klinikai kutatások elvégzésére). A legtöbben általában az emésztőrendszeri tünetek megjelenését követően önmagukat diagnosztizálják gluténérzékenyként és kezdenek bele a gluténmentes étrendbe.

Sokaknál ez pozitív eredményt is hoz az életminőségükben - de hogy ez valóban a gluténmentességnek köszönhető-e vagy esetleg a csökkentett kenyér-, péksütemény-fogyasztásnak, netán a komolyabban vett egészséges étrendnek, esetleg lelki hatásoknak - ezt ma még evidenciaszinten nem tudjuk eldönteni.

Lehet, hogy nem is a glutén a tettes?

A Gastroenterology című tudományos folyóiratban nemrég megjelent kutatási eredmények szerint azonban lehet, hogy nem is a glutén áll az emésztőrendszeri és egyéb tünetek mögött, hanem az ún. fruktánok. A fruktánok kémiai szerkezetüket tekintve fermentábilis oligo-, di-, monoszacharidok, ill. poliolok, amelyek megtalálható bizonyos élelmiszerekben, többek között olyanokban is, amelyek glutént is tartalmaznak (pl. a búzaliszttel készült termékek).

Norvég és ausztrál kutatók egy csoportja azt kívánta megvizsgálni, hogy mérhető-e a fruktánok és a glutén hatása elkülönítve. 59 - biztosan nem cöliákiás, ellenben saját bevallásuk szerint NCGS-ben szenvedő - résztvevő bevonásával elvégzett - randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált - projektjükben háromféle "müzliszeletet" kellett az alanyoknak elfogyasztaniuk: az egyik glutént, a másik fruktánokat, a harmadik pedig egyiket se tartalmazott ezek közül. Az alanyok mindhárom terméket egy hétig fogyasztották, majd egy hét pihenőt tartva kezdték el a másik fogyasztását.

A tünetek változását egy, az IBS (Irritábilisbél-szindróma) elfogadott skálája (gastrointestinal symptom rating scale irritable bowel syndrome (GSRS-IBS)) alapján mérték. E szerint a fruktánt fogyasztók esetében ezek az értékek szignifikánsan magasabbak voltak, mit a glutént fogyasztók esetében.

Hazánkban is egyre többet hallunk már az Irritábilisbél-szindrómáról, a FODMAP-diétáról, amelyek ugyanezekhez az emésztőrendszeri tünetekhez kapcsolódnak. Az biztos, hogy ezen a téren még nagyon sok kutatást kell lefolytatni, lehetőleg hosszú távúakat is, annak érdekében, hogy minél biztosabban lehessen felállítani a diagnózisokat és minél hatékonyabb legyen ezeknek a tüneteknek a kezelése.

Ezek a kapcsolódó cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

A titokzatos FODMAP-ok

Rendszeresen fáj a hasad? Puffadsz? Irritábilisbél-szindrómád van? Lehet, hogy félre kell tenni az összes eddigi diétádat, és több figyelmet szentelni a FODMAP-oknak!

Szabó A

Tények a gluténról

A gluténmentes étrend egyre ismertebb, a boltokban folyamatosan nő a gluténmentes termékek kínálata. Vajon mi a glutén? Nézzük meg, mit is lehet tudni róla!

Szabó A

Forrás: Gastroentorology, IFL Science

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...