A konzerv, ami mindent visz – füstölt halak, ide gyertek!

Van, aki imádja, mást már a „szagával” ki lehet vele kergetni a világból, pedig rendkívül egészséges, és néhány csavarral olyan kivételesen finom dolgokat készíthetünk (olajos) füstölt halakból, amit még a finnyásabb családtagok is szívesen megkóstolnak.

Az olajban eltett vagy szárított, füstölt halfélék a világ számos táján az alapétkezés részei, hiszen magas fehérjetartalmú, ízletes, és nem utolsó sorban rendkívül sokáig eltartható élelmiszerforrást jelentettek mindig is. A füstöléssel tartósítás nemcsak konzervál, hanem rengeteg plusz aromát is ad az ételnek, ez pedig remekül illik a halakhoz is – így a tengeri halak ilyesfajta tartósítása mindig is bevett gyakorlat volt.

Ezért egyél minél több füstölt halat

Bár a hazai halfogyasztás – főleg a friss halak fogyasztása – világviszonylatban és európai viszonylatban is rendkívül alacsony, az olajos, füstölt halak piaca mindig is fontos része volt a kínálatnak, mi magyarok általában szeretjük és használjuk is a szardíniát és a tonhalat a mindennapi étkezéseinkben, szendvicskrémek, mártogatósok, tésztafeltétek formájában általában.

A füstölt halak már kicsit kisebb rajongótábort mondhatnak magukénak, nagyon sokan vannak, akik már a szagát sem bírják elviselni a füstölt halaknak, főleg, ha azok nyersen, és nem olajban vannak eltéve.

Pedig ezek a tengeri halak ómega-3 tartalmuk miatt rendkívül egészségesek, fontos lenne legalább a heti szintű fogyasztásuk, hiszen nagyon jót tesznek:

  • a szívnek
  • védik az immunrendszert
  • sőt kutatások bizonyítják, hogy még a stresszhormonok mennyiségét is csökkentik a szervezetben, így közvetve a depressziót is gyógyítják
  • javítják a kognitív képességeket, azaz jót tesznek az agynak is.

A skandináv országokban a legtöbbször például egyszerűen magában, vajas rozskenyérre téve, citromlével meglocsolva eszik a különböző füstölt halakat – makrélát, tokhalat, lazacot, pisztrángot, szardíniát –, nagyon sokszor kerül az asztalra hideg ebédként például.

Ha azonban kedvünk lenne kicsit kísérletezni ezekkel az alapanyagokkal, netán olyanokat is meggyőznénk a finomságukról, akik magában kicsit harsánynak tartják az olajos füstölt hal ízét, érdemes néhány apró trükköt bevetnünk.

Mi legyen az olajjal?

Annak, aki kifejezetten szereti ezt a füstölt, zsíros ízt, érdemes megtartania a konzervben található olajat, és azt is felhasználni a szendvicskrémben, ebben az esetben számolni kell azzal, hogy sokkal kalóriadúsabb lesz az elkészült finomság, viszont rengeteg plusz íz, aroma is megmarad. Ha saláta mellé kerülne az olajos hal, kipróbálhatjuk azt is, hogy a salátaöntetbe is használunk az olajból.

Ha viszont tompítani szeretnénk a hal harsányságát, pont az olajtól kell megszabadítani, így ekkor törekedjünk arra, hogy minél jobban lecsepegtessük majd a halat, mielőtt felhasználnánk.

A krémeken túl

És hogy mi készüljön a halból főleg azoknak, akik magában nem igen kedvelik? Egyrészt a különböző mártogatósok és szendvicskrémek általában széles körben elismertségnek örvendenek, hiszen itt valamilyen semlegesebb ízzel lazítunk a hal erős ízén. Ez lehet a már jól bevált vaj, tejföl, majonéz vagy akár lágyabb, zsírosabb joghurt – zöldfűszerekkel, citrommal, kaporral, durvára őrölt borssal kikeverve, kapribogyóval, vagy akár savanyú uborkával gazdagítva nagyon szépen ellensúlyozható a halas íz. Ha egészen lágyra akarjuk készíteni, bátran bánjunk a krémes hozzávalóval, sőt a tonhalkrémek mintájára kerülhet még a krémbe összetört főtt tojás is.

Ha szeretünk kísérletezni, próbáljuk ki a mascarpone vagy a kéksajt háziasítását a füstölt hallal, meglepően jól illenek egymás mellé.

Saláták és levesek

A zöldsalátáinkba is belekerülhetnek a füstölt halak, remek konzisztenciát, érdekes ízt adnak sósságukkal a salátának – itt is fontos, hogy savanykás, roppanós és édes elemek is kerüljenek a salátába, nemcsak a tojás, a paradicsom, a kruton illik hozzá, hanem akár a keményebb típusú körtékkel is meglepő ízkombinációkat alkothatunk.

Ha pedig szeretjük a skandináv típusú, vagy épp oroszos, savanykás leveseket, próbáljuk ki hozzájuk a füstölt halakat is, remekül érvényesülnek ezekben a tiszta ízű, mégis gazdag levesekben is.


Még több gasztrotipp itt:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.