Így válaszd ki a legfrissebb ananászt a boltban, és így tárold otthon

Ugyan az ananász egy egész évben kapható gyümölcs, mégis ilyenkor nyáron hat a legtermészetesebbnek a vásárlása. Ha valamilyen saláta, koktél vagy sütemény friss ananászt kíván meg tőlünk, legyünk felkészültek, ismerjük meg a vásárlás és tárolás fondorlatait.

Mennyivel jobb egy friss ananász a fémízű, cukrozott, konzerv verziónál. Főleg, ha nyár van, és valamilyen gyümölcsös csodát készítünk a hétvégi kerti partira vagy sütögetésre. Irány a bolt, vegyünk egy szép, egészséges, mézédes gyümölcsöt, ami bármilyen formában dísze lehet az asztalnak. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legfinomabb ananászt a boltban, kövessük a következő lépéseket.

Így válaszd ki a legfrissebb ananászt a boltban, és így őrizd meg otthon

Utóérés, erjedés

Egyes déligyümölcsökkel ellentétben az ananász nem utóérő. Amikor banánt vagy mangót veszünk, ami még kemény, éretlen, és pár napig a konyhapulton hagyjuk, szépen-lassan, „kínjában” beérik, fogyasztásra alkalmas lesz.

Azonban az ananász nem ilyen: miután leszedik, már nem érik tovább, hanem elkezd erjedni, megromlik.

Ezért a vásárlás után minél hamarabb, pár napon belül érdemes felhasználni, vagy megfelelő módon elraktározni a gyümölcsöt.

Mik a friss ananász külső jegyei?

Az egyik része a gyümölcsnek, ami alapján megállapítható a frissessége, a levélzet. Az ananász levelei legyenek zöldek, a szélük ne legyen elszáradva, ne sárguljon.

Ne tévesszen meg minket, ha a gyümölcs héjának egy része zöld. Ez jó jel: azt tükrözi, hogy még nem indult meg az erjedés folyamata. A zöldes-sárgás átmenet jó, a barnába hajló, sötétebb sárga árnyalatok már kevésbé.

Tapintásra az ananásznak feszesnek, keménynek kell lennie. Ha puha pontok, esetleg penészes foltok mutatkoznak a gyümölcs alján, inkább ne vigyük haza. Szagoljuk meg: friss, enyhén édeskés ananász illatot kell éreznünk.

Ha megvettük, hogyan tároljuk?

Ha kiválasztottuk a legfrissebb ananászt, a legjobban tesszük, ha azonnal vagy két napon belül felhasználjuk. Mivel nincs utóérés, szobahőmérsékleten elkezd erjedni a gyümölcs. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltenni, tisztítsuk meg, és tegyük a hűtőbe.

Pucoljuk meg az ananászt, majd vágjuk karikákra. Távolítsuk el a fás közepét, és daraboljuk tetszőleges méretű kockákra (persze karikaként is hagyhatjuk). Az egész folyamatot egy tálca vagy mélytányér felett végezzük, mert a kifolyó lére szükségünk lesz.

A feldarabolt ananászt tegyük egy légmentesen zárható edénybe, és öntsük le a saját levével, ami a szeletelés alatt kifolyt belőle. Így mehet a hűtőbe, ahol 5-7 napig eláll.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk eligazodni a konyhai feladatok között:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...