Így válaszd ki a legfrissebb ananászt a boltban, és így tárold otthon

Ugyan az ananász egy egész évben kapható gyümölcs, mégis ilyenkor nyáron hat a legtermészetesebbnek a vásárlása. Ha valamilyen saláta, koktél vagy sütemény friss ananászt kíván meg tőlünk, legyünk felkészültek, ismerjük meg a vásárlás és tárolás fondorlatait.

Mennyivel jobb egy friss ananász a fémízű, cukrozott, konzerv verziónál. Főleg, ha nyár van, és valamilyen gyümölcsös csodát készítünk a hétvégi kerti partira vagy sütögetésre. Irány a bolt, vegyünk egy szép, egészséges, mézédes gyümölcsöt, ami bármilyen formában dísze lehet az asztalnak. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legfinomabb ananászt a boltban, kövessük a következő lépéseket.

Így válaszd ki a legfrissebb ananászt a boltban, és így őrizd meg otthon

Utóérés, erjedés

Egyes déligyümölcsökkel ellentétben az ananász nem utóérő. Amikor banánt vagy mangót veszünk, ami még kemény, éretlen, és pár napig a konyhapulton hagyjuk, szépen-lassan, „kínjában” beérik, fogyasztásra alkalmas lesz.

Azonban az ananász nem ilyen: miután leszedik, már nem érik tovább, hanem elkezd erjedni, megromlik.

Ezért a vásárlás után minél hamarabb, pár napon belül érdemes felhasználni, vagy megfelelő módon elraktározni a gyümölcsöt.

Mik a friss ananász külső jegyei?

Az egyik része a gyümölcsnek, ami alapján megállapítható a frissessége, a levélzet. Az ananász levelei legyenek zöldek, a szélük ne legyen elszáradva, ne sárguljon.

Ne tévesszen meg minket, ha a gyümölcs héjának egy része zöld. Ez jó jel: azt tükrözi, hogy még nem indult meg az erjedés folyamata. A zöldes-sárgás átmenet jó, a barnába hajló, sötétebb sárga árnyalatok már kevésbé.

Tapintásra az ananásznak feszesnek, keménynek kell lennie. Ha puha pontok, esetleg penészes foltok mutatkoznak a gyümölcs alján, inkább ne vigyük haza. Szagoljuk meg: friss, enyhén édeskés ananász illatot kell éreznünk.

Ha megvettük, hogyan tároljuk?

Ha kiválasztottuk a legfrissebb ananászt, a legjobban tesszük, ha azonnal vagy két napon belül felhasználjuk. Mivel nincs utóérés, szobahőmérsékleten elkezd erjedni a gyümölcs. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltenni, tisztítsuk meg, és tegyük a hűtőbe.

Pucoljuk meg az ananászt, majd vágjuk karikákra. Távolítsuk el a fás közepét, és daraboljuk tetszőleges méretű kockákra (persze karikaként is hagyhatjuk). Az egész folyamatot egy tálca vagy mélytányér felett végezzük, mert a kifolyó lére szükségünk lesz.

A feldarabolt ananászt tegyük egy légmentesen zárható edénybe, és öntsük le a saját levével, ami a szeletelés alatt kifolyt belőle. Így mehet a hűtőbe, ahol 5-7 napig eláll.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk eligazodni a konyhai feladatok között:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek