Ha tejmentesen élsz, kilométerekre kerülöd nemcsak a laktózt, de a tejfehérjét is, bizonyára a kisujjadban van, hogyan helyettesítsd eme alapanyagokat. Főzelékeket szoktál készíteni? Ha nem, most segítünk pár tippel, ha a nyári kedvencekről van szó. Szigorúan tejmentesen!
1.) VAJBABFŐZELÉK
Elő a friss zöldbabbal és vajbabbal, legyen sárga vagy zöld színű, mindegy, a lényeg, hogy harsogjon picit a fogad alatt, legyen ress, ne főzd túl, és érezd benne a nyarat. Hogy hogyan lesz finom krémes? Nálam vegán tejfölhelyettesítő megy bele, mert szerintem szuperül áll neki a savanykás ízvilág, de van, aki a semlegesebb ízű rizs- vagy zabtejszínpótlóra esküszik.
Fontos, hogy a fűszerezést is kreatívan variálhatod: az alap fűszerpaprikán, fokhagymán, petrezselymen kívül a majoránna, babérlevél, kapor, tárkony vagy borsikafű is jól állhat neki, főleg, ha frissek.
Kis citromlé, sőt, mustár is mehet, és kész is! A liszt helyett a keményítőt ajánljuk.
Kapros vajbabfőzelék GastroHobbi konyhájából
Az idei első friss vajbabból mi mást készíthettem volna, mint egy finom főzeléket. Na persze nem azt a tipikus menzás változatot. A főzelékek nálam általában úgy készülnek, hogy ...
Egyszerű vajbabfőzelék
Klasszikus nyári főzelék, amit általában zöldbabként emlegetnek, pedig vajbabból készül! Fasírttal az igazi :)
Kapros-borsikafüves zöldbabfőzelék
A télre elrakott babomból szoktam készíteni, amiben már van ecet is, így én külön nem teszek hozzá. Mindenki úgy ízesíti ahogy szereti. A borsikafüvet a legvégén kell hozzáadni, ...
2.) ÚJKRUMPLIFŐZELÉK
A krumplifőzelék télen-nyáron isteni, de nyáron azért újkrumpliból az igazi. Sokkal hamarabb kész, és olyan jó könnyed nyári íze van. A krumpliban ezen kívül az a jó, hogy keményítőtartalma miatt besűríti a főzelékedet, így lisztre sincs szükséged, és akár a tejtermékpótlókat is elhagyhatod: ha megfőtt a vízben felrakott krumplid, vegyél ki belőle egy keveset, és turmixold le, majd öntsd vissza a fazékba. Ha krémesítenéd, a vegán tejfölt ajánljuk. Fűszerként illik hozzá a klasszikus pirospaprika + ecet kombó, az ecet helyett rakhatsz citromlevet is, mehet bele mustár is, zöldként pedig petrezselyem, majoránna.
A koriander is csodás ötlet, ha keleties irányba tolod az ízeket – például curryporral vagy currypasztával, kurkumával, sőt, ennél az opciónál kókusztejjel- vagy -krémmel sűrítsd, isteni lesz!
Currys burgonyafőzelék, fűszeres húsgolyóval
Egy kellemes nyárvégi napon én készítettem a stábnak az ebédet, a jól megszokott krumplifőzeléket felturbóztam curryvel és kókusztejjel. A hagyományos fasírtot pedig tovább ...
Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal
A burgonyafőzelék óriási kedvenc, de sima, tejfölös habarással most nem találtam annyira vonzónak: helyette egy teljesen vegán verzióban gondolkodtam, zabtejszínnel.
Paradicsomos krumpli Gizi konyhájából
Ez az egyszerű és finom főzelék a család kedvence. Nyáron a napérlelte paradicsommal készítve a legfinomabb.
3.) TÖKFŐZELÉK
A tökfőzelék íze nem egyenlő a kaporral, ezt jegyezzük meg. Eléggé semleges, próbáljuk meg mondjuk mentával és kókusztejjel, vagy pirospaprikával, vegán tejföllel, petrezselyemmel, de akár tárkonnyal/borsikafűvel és citromhéjjal + lével is! Ha sűrítenénk, belefőzhetünk még egy krumplit is, és kicsit kivéve a főtelékből, leturmixolva visszaönthetjük a fazékba, de a keményítő vagy az alternatív lisztek is játszanak!
Vegán tökfőzelék
Életem első vegán tökfőzeléke volt ez, de olyan jól sikerült, hogy még biztos sokat készítem majd. A tök harsanóan friss marad benne, így ennél könnyedebb nyári főzeléket el se ...
Tökfőzelék babáknak
A hiedelemmel ellentétben a legtöbb baba jóízűen eszi a tökfőzeléket. Nyáron friss, télen pedig a nyárról eltett, legyalult, fagyasztott tökből készítsük.
Lecsós tökfőzelék
Glutén(liszt)-mentes ételeket próbálok főzni. A kókusztej a tejföl helyett szerintem igen jól helyettesíthető, bár nem ugyanolyan lesz az állaga. Nagyon szeretem ezt a fajta ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több főzelék itt: