Főfogás karácsonykor: töltött káposzta

Mindenkinek megvan a bevált receptje, de néha újíthatunk, vagy akár tökéletesíthetjük a káposztánkat néhány trükkel!    

{ CKÉP = 120831, 6 }

A töltött káposzta nagy szezonja egyértelműen az év végi ünnepi időszak – leszámítva persze az esküvőket, amikor a jókedvű násznép éjfélkor ezzel csillapíthatja mardosó éhségét. Nemzeti eledelnek tartjuk, pedig alapvetően ennek a tudománya is abalkáni konyháról szállt ránk. Azoszmán konyhaszőlőlevélbe tekert húsaés a régi magyar egytálétel, a káposztás hús keveredéseként született. Első említése a 17. században megjelent Tótfalusi-féle szakácskönyvben található, de eleinte csak polgári és úri konyhákban volt gyakori, igazán csak a 19. században terjedt el, akkor is ünnepi ételként.A román, görög, orosz, német és arab konyhában is van rokona,de itt a Kárpát-medencében is nagyon sok változata létezik. A két legismertebb verzió aszabolcsi, avagy nyírségi töltött káposzta, amit paradicsommal főznek, és gyakran édes káposztalevélbe teszik a tölteléket, valamint akolozsvári,amely habarással és debreceni kolbásszal készül, és kakastaréj ékeskedik a tetején tálaláskor. Ezen kívül teljesen szabad a pálya, tehetünk bele mindenféle füstölt disznóságokat, csülköt, oldalast, nyúlját, szalonnát, kerülhet bele több-kevesebb fokhagyma, pirospaprika, de akad, aki a majoránnára vagy borsikafűre szavaz.

A karácsonyi töltött káposzta receptjét itt találod

Akármelyik típust is készítjük, vannak aranyszabályok, amelynek betartásával megkönnyítjük a saját dolgunkat.

  • Csak kiváló alapanyaggal dolgozzunk! Mivel egytálételről van szó, ha valami nem megfelelő ízű vagy minőségű, az egészet elrontja.
  • Vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogyegyforma méretű leveleket adjon. Így biztosan nem fordulhat elő az, hogy a kisebb csomagok szétfőnek, míg a nagyobbak félig nyersek lesznek.
  • Készítsük el előre a gombócokat is, mielőtt a levélbe tekerjük, ugyanezen oknál fogva.
  • Készítsük el pár nappal korábban,hiszen hideg helyen egy hétig simán elvan – ennyivel is kevesebb dolgunk lesz karácsonykor.
  • Ha kész, rendezzük tepsibe, vagy még inkább cserépedénybe, hogy könnyebb dolgunk legyen a melegítéskor.

További tippek a tökéletes töltött káposztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek