Főfogás karácsonykor: töltött káposzta

Mindenkinek megvan a bevált receptje, de néha újíthatunk, vagy akár tökéletesíthetjük a káposztánkat néhány trükkel!    

{ CKÉP = 120831, 6 }

A töltött káposzta nagy szezonja egyértelműen az év végi ünnepi időszak – leszámítva persze az esküvőket, amikor a jókedvű násznép éjfélkor ezzel csillapíthatja mardosó éhségét. Nemzeti eledelnek tartjuk, pedig alapvetően ennek a tudománya is abalkáni konyháról szállt ránk. Azoszmán konyhaszőlőlevélbe tekert húsaés a régi magyar egytálétel, a káposztás hús keveredéseként született. Első említése a 17. században megjelent Tótfalusi-féle szakácskönyvben található, de eleinte csak polgári és úri konyhákban volt gyakori, igazán csak a 19. században terjedt el, akkor is ünnepi ételként.A román, görög, orosz, német és arab konyhában is van rokona,de itt a Kárpát-medencében is nagyon sok változata létezik. A két legismertebb verzió aszabolcsi, avagy nyírségi töltött káposzta, amit paradicsommal főznek, és gyakran édes káposztalevélbe teszik a tölteléket, valamint akolozsvári,amely habarással és debreceni kolbásszal készül, és kakastaréj ékeskedik a tetején tálaláskor. Ezen kívül teljesen szabad a pálya, tehetünk bele mindenféle füstölt disznóságokat, csülköt, oldalast, nyúlját, szalonnát, kerülhet bele több-kevesebb fokhagyma, pirospaprika, de akad, aki a majoránnára vagy borsikafűre szavaz.

A karácsonyi töltött káposzta receptjét itt találod

Akármelyik típust is készítjük, vannak aranyszabályok, amelynek betartásával megkönnyítjük a saját dolgunkat.

  • Csak kiváló alapanyaggal dolgozzunk! Mivel egytálételről van szó, ha valami nem megfelelő ízű vagy minőségű, az egészet elrontja.
  • Vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogyegyforma méretű leveleket adjon. Így biztosan nem fordulhat elő az, hogy a kisebb csomagok szétfőnek, míg a nagyobbak félig nyersek lesznek.
  • Készítsük el előre a gombócokat is, mielőtt a levélbe tekerjük, ugyanezen oknál fogva.
  • Készítsük el pár nappal korábban,hiszen hideg helyen egy hétig simán elvan – ennyivel is kevesebb dolgunk lesz karácsonykor.
  • Ha kész, rendezzük tepsibe, vagy még inkább cserépedénybe, hogy könnyebb dolgunk legyen a melegítéskor.

További tippek a tökéletes töltött káposztához

Legújabb receptek

Matchás-epres keksz

Fogtunk egy egyszerű keksz receptet és felturbóztuk matcha porral és eperlekvárral. Amikor van friss eper, akár abból is készíthetünk egy ragut és azt is beletehetjük a lekvár helyett. ...

Mogyorós négyzet piskótalap

Mivel nekünk van a kertben mogyorófa, így ebből szoktam ilyen finom piskótalapot készíteni. Persze lehet vásárolni is hozzá, ezt a tíz dekányi mennyiséget. Én olajos-vizes piskótát ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.