A töltött káposzta receptjét szerintem felesleges leírni. Ahány ház, ahány ember, annyi szokás, annyi recept. Most nem csak arról van szó, hogy kolozsvári vagy szabolcsi - az, hogy ki mennyi rizst, fokhagymát, sót, borsot tesz bele, az teljesen fakultatív, arról nem beszélve, hogy milyen különbségek tudnak lenni hús és hús, káposzta és káposzta között. A káposzta nálunk mindig ünnep előtt jó pár nappal készül, hogy az ízeknek legyen idejük összeszokni. A receptet nem azért küldöm be, mert szentírás lenne (bár szerintem így a legjobb a töltött káposzta), hanem hogy pár trükköt megosszak. A töltött káposzta készítés nem bonyolult, csak kicsit időigényes, és rejt magában némi buktatót, amiket a szűz káposztakészítő esetleg nem is sejt, de ha egyszer elrontja, elmegy a kedve, és esetleg örökre feladja. Na szóval.
A piacon kezdjük.
- Oda kell állni a savanyús néni/bácsi elé, és írtó nagy bociszemekkel nagyon szépen megkérni, hogy egyforma méretű káposztaleveleket adjon, hogy egyforma méretű töltelékeink legyenek. Ha már a piacon vagyunk, szerezzük be a füstölt húst is - ugye eszünkbe sem jut gyorsérlelésű, fóliázott vackokkal elrontani a töltött káposztát? Mindegy, hogy nyúlja, oldalas vagy csülök kerül bele, ízlés és pénztárca kérdése, de valódi füstölt árú legyen! Akárcsak a kolbász.
- A savanyú káposztát mossuk át, a levelekből pedig vágjuk ki a kemény torzsát, így egyszerűbb lesz feltekerni.
- A tekerésnél próbáljátok ki azt a módszert, amit írtam, így nem fog kibújni a töltelék a kabátból.
- Végül pedig (bár ez csak zárójelben) készítsük el pár nappal korábban. Összehasonlíthatalanul finomabb így. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy sütőbe téve 2 naponta átmelengessük... Akkor idén semmi nem pipálja le a töltött káposztánkat!
Hozzászólások (58)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Valóban, a t.káposzta mindenkinél kicsit eltérő. Bár magam is főző ember vagyok (weboldallal), de családunkban van egy hagyomány, amit már 3. generáció óta tartok: csak Karácsonykor van káposzta, Túrós Lukács receptje alapján és csak többszöri melegítés utána tálaljuk Karácsonykor.
Ami ebből kipróbálásra érdemes, hogy magába a töltelékben is 25% darált füstölthús. Ehhez persze egy jó darab füstölthús meg kell főzni és ledarálni.
Én sertésfület is dugdosok közé. Meg kell mondjam, hogy sosem lopok tölteléket, káposztát Karácsony előtt, amikor melengetem, de egy-egy fül el-eltűnik, lévén a kedvencem.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 25-én kiemeltük cikkünkben: HETI MENÜ: a karácsony és szilveszter hete csupa-csupa finomsággal
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 23-án kiemeltük cikkünkben: 13 kihagyhatatlan karácsonyi töltött káposzta
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 20-án kiemeltük cikkünkben: A szerkesztőség tagjainak kedvenc karácsonyi főételei
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 18-án kiemeltük cikkünkben: HETI MENÜ: heti ételhoroszkóp a legjobb karácsonyi receptekkel
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 18-án kiemeltük cikkünkben: Ezekre a receptekre kerestünk a legtöbbet 2017-ben
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Nóra!
Te fiatal vagy, és szép nálad bejön a bociszemes nézéssel történő káposztalevél vásárlás, nálam ez 70-en felül már nem működik. De igazából azért ragadtam klaviatúrát, hogy egy apró javaslatot tegyek, (a módszert a nagymamámtól tanultam én is) a rizst nem főzöm elő, hanem csak megmosva teszem a töltelékbe, viszont teszek hozzá kb. annyi vizet, mint amennyibe előfözném, így nem a húsból vonja el a nedvességet a puhuláshoz, amitől ugyebár kemény lenne a töltelék. Egy kevéske egyszerűsítés a munkához.
Meghitt, szép Karácsonyt és Boldog új évet kívánok Neked és szeretteidnek.
üdvözlettel: Margó
Kedves Margó,
Köszönöm, így is kipróbálom majd :)
Szép napot, és Boldog ünnepeket Neked is!
Nóra
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 11-én kiemeltük cikkünkben: Heti ételhoroszkóp: ételajánló csillagjegyre bontva, karácsonyra hangolva
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 5-én kiemeltük cikkünkben: TOP 9 karácsonyi pulcsi férfiaknak
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2016. december 21-én kiemeltük cikkünkben: Heti menü: ismét itt a karácsony, a legfinomabb időszak az évben!
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2016. december 15-én kiemeltük cikkünkben: Ezt főztétek tavaly karácsonykor a legtöbben
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2016. december 8-án kiemeltük cikkünkben: TOP 11 legfinomabb karácsonyi töltött káposzta
Üdvözlettel, NoSalty
Kipróbáltam, tökéletes lett! Szenzációs recept, nagyon köszönöm!
ISTENI!!!!!
Ez egy tökéletes recept! Immár másodszor készítettem el, először - nevéhez méltóan - karácsonyra, de húsvétra is nagyon ajánlom mindenkinek! Köszi a receptet, már rájöttem, hogy a neved garancia a sikerre!
elkészítettem életem első töltött káposztáját ennek a receptnek alapján. KÖSZÖNÖM SZÉPEN! MENNYEI LETT :)
Örülök! :D
Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. december 18-án kiemeltük cikkünkben: Ezt készítsd el hétvégén!
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. december 16-án kiemeltük cikkünkben: Válaszd ki a töltött káposztád!
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. december 10-én kiemeltük cikkünkben: A nagy karácsonyi kérdőív
Üdvözlettel, NoSalty
Isteni lett, köszönöm :) Első töltött káposztám:D
Szuper! :)
Örülök, hogy bejött! :)
Kedves Dacota!
Szeretném megkérdezni, hogy hány literes fazékban lehet megfőzni ezt az adagot kényelmesen?
Most megyek lábost venni, szeretném megfőzni Húsvétra :)
Köszönöm.
Szia!
8-10 literes...:) Bocsi, tudom, kicsit nagy, de mi ezt napokig szoktuk utána enni :)
Kellemes ünnepet!
Üdv,
Nóra
Szia,
teljesen jó, én is így gondoltam. Köszönöm :)
Nekem nincs óráis fazekam, lehet hagyomanyos fazekkal is kesziteni? :-)
Nagyon jo a recept, koszonjuk!
Elkészítettem 23-án, nagyon finom lett, én tettem a káposztába kaprot is. Mára összeértek az ízek és még jobb lett. Ezentúl csak így készítem a töltöttkáposztát. Köszönöm a receptet. Békés Boldog Karácsonyt, és Újévet kívánok!
Nagymama létemre ma, e recept alapján készítettem életem első töltött káposztáját. Isteni finom lett, köszönet a receptért. Kívánok szép Ünnepeket! :)
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. december 22-én kiemeltük cikkünkben: Heti menü: karácsonyi esszencia
Üdvözlettel, NoSalty
Ez a recepted (is) nagyon jónak tűnik, meg fogom csinálni, köszi.
-Remélem nem haragszol, - a "berántjuk, nem rántjuk ügyhöz" :
-valamelyik "itteni" töltött káposztához írta valaki, (én, hálátlan nem jegyeztem meg a nevét, bocs.),--- hogy a nagymamája úgy csinálta, hogy kikente a "főzőedényt" vékonyan zsírral, és kicsit megszórta liszttel és pirospaprikával, mielőtt "belepakolt"...
Nekem, ez a "köztes" megoldás, nagyon bevált, (anyám nem rántotta be), -így, se nem "rántásos", -se nem "vizes"...
Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu
Nálunk a töltött káposztát mindég dagadóval készítsük.
A töltött káposztának nincsen párja. Karácsonykor a család várja.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. december 6-án kiemeltük cikkünkben: Havonta hatszáz töltött káposzta
Üdvözlettel, NoSalty
Kicsit "megkésve", de: ez volt életem első töltött káposztája. Nagyon-nagyon finom lett.:) Köszönöm a receptet.
Boldog Karácsonyt!
Minden hordós, (savanyított) káposztás ételbe jó tenni őrölt köményt, kellemes ízt ad, könnyen emészthetővé teszi!
A rizst előre főzni? majd még két órát? Akkorára el is tűnik!
Én sem főzöm soha elő a rizst. Szükségtelen, hisz a káposztával, hússal együtt készre fő a töltelékben.
nem azért főzöm előre a rizst,mert nem puhul meg a káposztával, hanem mert akkor már nem veszi fel a sót a töltelékből, és olyan marad a töltelék ahogy kóstoltam♥
Most készítettem így először a töltött káposztát. A tojás helyett vizes megoldás tuti, bevált. Férjem szerint így kell készítsem ezentúl. Köszi a receptet:) Kellemes Ünnepeket:) Üdv: Ági
Kellemes ünnepeket! Köszönöm a tojás helyet a víz ötletet ki fogom próbálni. én szoktam belerakni valami bőröset, disznóláb, farok, vagy csülök darab. Amikor felrakom főni a tetejére teszek házi sóban elrakott darált paprikát (2 evőkanállal) és meghintem 2 evőkanál liszttel. Ahogy fő szépen el is tűnik benne, nem kell elkeverni a végén a leve kellemes bársonyos lesz. Üdvözlettel Éva
már fő :) ,köszi a receptet
Elkészítettem életem első töltött káposztáját:) Nagyon tartottam tőle, ezért minden évben elódáztam, most viszont vettem a bátorságot és nem bántam meg:) Köszönöm a receptet. Nagyon jó volt a leírás, alapos és érthető még a kevésbé rutinosat (Én:) számára is. Én nem rántottam be, mert nálunk mindig kicsit leveses inkább. Legközelebb kicsit merészebb leszek a fűszerezéssel, de összességében nagyon büszke vagyok a végeredményre. Köszönöm kedves Nóra (és nagyon szép Karácsonyt:)
Éva
Idén így fogom csinálni, csak nem rántom be mert mi nem szoktuk
Már sokszor készítettem töltött káposztát, de most karácsonykor így fogom készíteni, nagyon finom lesz! Annyi lesz a külömbség, hogy fejeskáposzta levélből készítem!
Köszönöm a receptet! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Erzsi :)
na hát én most júliusban készítettem ezt el, nagyon finom lett!!! mind egy szálig elfogyott, pedig nem lett kevés belőle. jó ötlet a tojás helyett víz a töltelékbe, tényleg lágyabb tőle! köszi a receptet!
Kedves Zsuzsi,
Nagyon szívesen, örülök, hogy ilyenkor is jól csúszik. :)
Üdvözlettel,
Nóra
Hát, igen. Székelyföldön fejes káposztát tesznek el, arról lehet szép leveleket lefejteni. Kellemes Karácsonyt!