Kolozsvári töltött káposzta recept

1 adag
1585
kcal
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk mindenki szereti a töltött káposztát. A családban valaki a szabolcsi félét, valaki a sima rántással készültet, jómagam a behabart kolozsvárit kedvelem.
Tegyük hozzá, igazából nem egészen kolozsvári, hiszen abban nincs sem füstölt csülök, sem pedig füstölt kolbász, hanem debrecenit és kakastaréjt sütnek a végén, de hol van ma már jó debreceni....
Szóval én maradok a csülöknél, és a füstölt kolbásznál. (tóalmási, vagy békési)
 

hozzávalók / 8 adag

A káposztához

A töltelékhez

ajánlat

Inkább ebéd, mint vacsora - nem mondható kifejezetten könnyű ételnek.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként a füstölt csülköt tegyük fel vízben, és főzzük félpuhára.
  2. Amíg a csülök készül, a káposztalevelek torzsa részét éles késsel faragjuk le, hogy a töltelékeket majd bele tudjuk csomagolni.
  3. Készítsük el a tölteléket: kockázzuk fel és kevés zsíron pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Ha a hagyma aranysárga színű, adjuk hozzá a rizst, majd egyszeres mennyiségű vízzel felöntve pároljuk. (kb. 12 perc) Ha kész, tegyük félre, és hűtsük ki. 
  4. A darált húst fűszerezzük, keverjük hozzá a rizses tölteléket, majd a tojásokat. Jól dolgozzuk össze, és töltsük bele a levelekbe egyesével.
  5. A csülköt csontozzuk ki, és vágjuk fel nem túl apró (kb. 2x2 cm-es) kockákra, a bőrével együtt. A kolbászt is vágjuk fel nagyjából 3 cm-es darabokra.
  6. A maradék hagymákat vágjuk finomra, majd zsíron készítsünk pörköltalapot. Tegyük bele az apró káposzta 2/3-át, majd a töltelékeket, valamint a kolbász-és csülökdarabokat. Ha kész vagyunk, fedjük be a maradék káposztával és öntsük fel a csülök főzőlevével és vízzel. (Nem árt előtte megkóstolni, ha túl sósnak érezzük. higítsuk addig, amíg a sós íz megfelelő nem lesz.)
  7. Amikor a töltelékek megfőttek, vegyük ki az edényből őket, majd készítsünk tejfölös habarást. Ne feledkezzünk meg a hőkiegyenlítésről, mielőtt beletesszük a habarást.
  8. Forraljuk néhány percig kis lángon, majd tegyük vissza az edénybe a töltelékeket az aprókáposztára.
  9. Tálalás előtt a szeletelt szalonnát vagdossuk be kb. 1 cm-es osztással, és kevés zsíron süssük ropogósra.
  10. Tálaljuk aprókáposztára a tölteléket, a kolbász és csülök darabokat, tegyük rá a "kakastaréj"-t, majd locsoljuk meg higított tejföllel és ízlés szerint szórjuk meg fűszerpaprikával.

statisztika

beküldve:
nézettség: 39 080
elküldve: 13
receptkönyben: 403
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
145 recept

Hozzászólások (20)

miklosi.julcsi
miklosi.julcsip, 2013-08-30 18:36

Tavaly karácsonykor ezt a receptet készítettük el a férjemmel, mindkettőnknek ez volt életünk első töltött káposztája. Akkora adag lett, hogy még februárban is azt ettük. Imádtuk és családi körben is nagy sikere volt, így eldöntöttük: hagyományt csinálunk belőle és minden évben elkészítjük ezen az ünnepen. Ezt a receptet, szóról-szóra. Mindenkinek ajánlom elkészítésre, nem fog csalódni. :)

zsuzsamama
zsuzsamamasze, 2013-01-09 16:18

Kedves Kornél!
Köszönöm szépen a jó tanácsot, fontolóra veszem a dolgot.
Mi egy megyei székhelyű városban élünk és vannak multik.
Halljon csodát! Január 4-én (pénteki nagybevásárlás alkalmával) egy multi csemege részlegén megpillantottuk a Pápai húskombinát, hagyományos módon készített füstölt lapockát, illetve sonkát. Ára 1490.-Ft/kg. Celofános, hálós csomagolásban. Meglepődésünkre a békebeli eljárással készült termékre emlékeztetett. Megvettünk egy lapockát (ezt nem darabolják fel) és 'hál'Istennek nem csalódtunk benne.
Nagyon finom, rendesen sózott és érlelt termékről van szó. Ilyet már kb: 3 éve vásárolunk, de csak húsvétkor lehetett kapni. Vigyázni kell, mert ezen gyártó darabolt, vákumozott termékét már láttuk, mely igen véres volt.
Köszönöm válaszát, minden jót kívánok.
Tisztelettel.
Zsuzsa.

salumeria
salumeriasze, 2013-01-09 18:12

Kedves Zsuzsa,
Még egy jó tanács: hagyományos füstölésű készítmény soha nincs vákumban.
Tehát ez a kiszerelés eleve kizárja a hagyományos eljárást.
Normál esetben max. háló van rajta.
Üdv.: Kornél

zsuzsamama
zsuzsamamav, 2012-12-23 18:51

Kedves Kornél!
Hasonlóan főzöm az Ön által leírt recept szerint, ami igen nagy kedvence családomnak.

Egy dolgot viszont áruljon el nekem!
Manapság, hol kap hagyományosan füstült csülköt, kolozsvári füstölt szalonnát.???????
Nagyon érdekelne a dolog, mert szívesen megvenném. A beinyekciózott, gyorspácolt, véresen nyers alapanyagtól elmegy az étvágyam.
Köszönöm megtisztelő válaszát és tobábbi jó sütést, főzést kívánok.
Békés, Meghitt Karácsonyt, és SZEBB, JOBB BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK.

salumeria
salumeriah, 2012-12-24 02:41

Kedves Zsuzsamama,

én a hagyományosan füstölt készítményeket piacokon kofáktól szoktam venni, ott biztos, hogy nincs tévedés. Mostanában jó néhány üzlet létezik, ahol kezdenek visszakanyarodni a hagyományos eljárással készült termékekhez, de nyilván ezek drágábbak a gyorspácolású ízetlen ipari hulladékoknál. Amúgy a csülök, szalonna, comb, angolszalonna, vagy bármely füstölt termék színe, illata is megmutatja azonnal, miféle eljárással készült. A tanácsom: multikat, bevásárlóközpontokban fellelhető élelmiszerüzleteket, láncokat messzire el kell kerülni, és a családi vállalkozásokban még működő kisboltokat (főleg hentes üzletek) kell látogatni. Remélem tudtam segíteni, én is Boldog Karácsonyt, és Szebb Jövőt (Új Évet) Kívánok!

Józsika76
Józsika76v, 2012-12-23 17:20

Kolbászosan jöhet, de habarás nélkül. Inkább rövid lével főzve. De, kinek hogy esik jól.

salumeria
salumeriav, 2012-12-23 18:41

Én maradok a habarásnál.
Aki nem próbálta így, nem tudja a különbséget. Én már tudom, úgy hogy nálam kizárólag habarva.

Józsika76
Józsika76v, 2012-12-23 18:53

Azt lehet. De kissé unalmas kiszedni, s visszatenni. Én, holnap mikor megyünk éjféli misére akkor teszem oda kislángra, s mire hazaérünk, kb 2-2,fél óra, meg is van. Sok tejföllel a tetején, friss kenyérrel.

Sancho
Sanchosze, 2012-05-02 13:16

Mostmár, vagy kolozsvári, vagy töltöttkáposzta, mert ez így semmi sehol. Erdélyben pedig nem habarják a töltöttkáposztát.

Gárdos Mária
Gárdos Máriacs, 2012-11-15 12:37

Jaj, Sacncho! Mi ez a tömény fikázás? Senki nem kéri számon rajtad, hogy miért spanyol nevet választottál és mit keresel a magyaros ételek között. Főzzünk, dicsérjünk, ha a recept megérdemli, ha meg nem rá se hederítsünk. (Szerény véleményem ez.) Utálom, ha valaki okoskodik :( Előre visz ez téged?

Sancho
Sanchocs, 2012-11-15 13:09

Hol volt itt fikázás? Mert meg mertem kérdezni, hogy mért kolozsvári? Unalmas vagy...

salumeria
salumeriasze, 2012-05-02 13:35

ez egy magyar étel kedves Sancho, amit habarnak, ez pedig a hivatalos neve.
Ajánlom figyelmedbe Pető Gyula Ételkészítési ismeretek című könyvét, amely amúgy a szakácsoknak a kötelező tananyagot tartalmazza, receptekkel. Vagy győzd meg Gyulát, hogy ez így neked nem jó...

Sancho
Sanchosze, 2012-05-02 13:44

Szakácsoknak kötelező lehet, de Erdélyben nem így készül. A kolozsvári káposzta pedig egészen más. Azt is írja több szakácsoktatói anyagban.

salumeria
salumeriasze, 2012-05-02 14:17

Ha elolvasnád a nevét, akkor látnád, hogy ez az étel "kolozsvári töltött káposzta" elnevezést kapott.
Hogy Erdélyben nem így készül, az jelen esetben irreleváns, mint utaltam rá fent ez mindössze egy elnevezés. A sertésborda hentes módra sem csapókéssel készül, és egy hentes sem írt még kommentet, hogy nincs tűzhelyük ahol főznének a húsboltban.

Szerintem lépj túl az elnevezésen, mert mi itt írogathatunk napestig, nincs jelentősége. Ez a káposzta étel pedig a habarással is kitűnő, és nagyon sokan szeretik ezzel a módszerrel elkészítve.
Ennyi.

Sancho
Sanchosze, 2012-05-02 14:19

Éppen a neve miatt kötöttem bele, mert kolozsvári származású vagyok. Ilyet az őseim sose főztek.

salumeria
salumeriasze, 2012-05-02 14:36

Látod ez lehet. Attól még ez az elnevezés különbözteti meg a hagyományos töltött káposztától, amit csak berántanak, valamint nem adnak hozzá füstölt anyagokat sem. De ha nagyon belemegyünk a stilisztikai részbe, vélhetően attól kapta a "kolozsvári" jelzőt, hogy kolozsvári szalonnából készült kakastaréj kerül tálaláskor a tetejére.

Sancho
Sanchosze, 2012-05-02 14:38

Az meglehet. Sőt, az se baj, ha jó húsos szalonnából.

Legfrissebb cikkek

A legolcsóbb olasz egytálétel
A legolcsóbb olasz egytálétel
Vannak ételek, amelyeket századokon át csak szegények főztek, a gazdasági felemelkedéssel eltűntek, majd pár éve újra felbukkantak a fine dining menükön. A polenta pont ilyen!
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
Felejtsd el a házhozszállítást. Ha egyszer megtanulod, hogyan süthetsz otthon tökéletes pizzát, akkor soha többé nem fogod majd a rendeléses étlapokat böngészni!
1585