Ezért eszünk szalagos fánkot farsangkor

Itt a farsang, a nagyböjt előtti utolsó mulatozás, a jelmezbálok és persze a szalagos fánk ünnepe. De vajon miért szokás fánkot enni farsangkor?

Már gyerekként is tudtuk jól, hogy farsangkor jelmezbe bújunk, ünneplünk és fánkot eszünk. Sokan nem tudják azonban, hogy a szalagos fánk hagyománya Németországból ered, ahol ez a fogás szintén elengedhetetlen része a farsangi ünnepségnek.

Ezért eszünk szalagos fánkot farsangkor

Minden az ókorban kezdődött

A forró olajban kisütött édesség számtalan változatát ismerjük, szinte minden nemzetnek megvan a saját fánkja a spanyol churrostól a koreai csavart fánkig. Először az ókori rómaiak készítettek fánkhoz hasonló ételt, a globit. A zsíros tésztából gyúrt apró golyókat olajban sütötték ki, majd mákkal és mézzel ízesítették.

A 12. században az európai kolostorok kedvelt ételévé vált a parasztfánk, ami egy hosszúkás, töltelék nélküli elődje volt az ismert bécsi fánknak.

A legenda szerint egy 15. századi bécsi pék, Cäcilia volt az általunk is kedvelt fánk feltalálója. A férjével való veszekedés során dühében hozzávágott egy darab élesztős tésztát. A férfi azonban lebukott, és a tészta egy fazék forró zsírba esett – így született meg a fánk. A történet egy másik változata szerint Cäcilia dühét nem a férje, hanem egy lusta tanonc váltotta ki. Az eredmény viszont ebben az esetben is ugyanaz volt: kedvenc farsangi finomságunk létrejötte.

Azt, hogy a fánk farsangi étellé vált, egyesek Marie Antoinette számlájára írják. Egy történet szerint a királyné egy karneváli ünnepség során megéhezett és kiszökött az udvarból, hogy egy utcai árustól vegyen csemegét. A fánk, amit megvásárolt annyira megízlett neki, hogy az onnantól kezdve a királyi lakomák, ünnepek és a karnevál állandó desszertjévé vált.

A valóságban ennél sokkal egyszerűbb magyarázat szolgál a farsangi fánkfogyasztásra. Az emberek már a középkorban törekedtek a böjt előtti, ünnepi időszakban különösen zsíros ételeket fogyasztani és erőt gyűjteni a mezőgazdasági munkálatok megkezdésére. A fánk korai formájában már ekkor is szerepelt sokak „farsangi” étlapján.

A fánknak fontos szerepe volt, hiszen energiával látta el a keményen dolgozó parasztokat.

Bár ma már nincs szükségünk télen plusz kalóriákra, a fánk még mindig elengedhetetlenül hozzátartozik a farsangi időszakhoz. A ma ismert szalagos fánk Magyarországon a 19. században terjedt el, a bécsi (vagy berlini) fánkhoz képest azzal a különbséggel, hogy mi nem töltjük meg lekvárral az édességet.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Kremmer Magdi


Még több érdekes történet a régi időkből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...