Így főztök ti – Így készül szerintetek a tökéletes farsangi fánk

Indul új cikksorozatunk, az Így főztök ti, amiben tőletek, az olvasóktól szeretnénk tanulni. Most arra voltunk kíváncsiak, hogyan készül szerintetek a tökéletes farsangi fánk. Fogadjátok szeretettel három Nosalty-olvasó titkait, tippjeit és trükkjeit, amiket most örömmel megosztanak a közösséggel.

Egész évben, minden nap újabbnál újabb cikkeket olvashattok tőlünk, a szerkesztőség tagjaitól, amelyekben elmondjuk nektek, hogyan lesznek tökéletesek az egyes ételek, hogyan kell bánni a konyhai szerkezetekkel vagy éppen azt, hogy mi szerintünk a legjobb péntek esti vacsoraötlet.

Tomatotree felhasználónk csodaszép szalagos fánkjai

Persze ahány ház, annyi szokás: tudjuk, hogy sok témában nem feltétlenül értünk egyet, és egészen biztos, hogy nálatok máshogy készül egy-egy fogás. Látjuk azt is, hogy szeretitek megosztani a saját receptjeiteket az oldalunkon és a tarsolyban rejtegetett trükköket a kommentekben.

Éppen ezért indítjuk útjára legújabb cikksorozatunkat, ami Így főztök ti névre hallgat. Ennek keretében szeretnénk végre tőletek is tanulni valamit, hogy ne mindig mi mondjuk meg a tutit az összes konyhai témában. Kíváncsian várjuk, hogy mit gondoltok például a húsmentes főzésről, mi az az étel, ami nélkül nem telhet el nálatok húsvét, vagy hogyan készültök egy nagyobb vendégségre.

Most azonban az első témánk, aktuálisan, a farsangi fánk lesz. Fogadjátok szeretettel három olvasónk válaszait, lássuk, kinél milyen a szalagos finomság.

Hogyan készül szerintetek a szalagos fánk?

Sághi Ágnes (Tomatotree)

A jó fánknak könnyű és szellős a tésztája, aranybarnára sütjük, és vékony, világosabb szalag van a derekán. Ahol felnőttem, ott a fánkot pampuskának hívtuk.

Ahol felnőttem, ott a fánkot pampuskának hívtuk / Sághi Ágnes

A mi családunk úgy tartotta, hogy ha az alapos dagasztás legvégén 1-2 evőkanál rumot is beledolgozunk a tésztába, akkor nem szívja úgy magába az olajat. Aztán legalább egy óráig hagyjuk kelni a tésztát, majd kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva még egy fél órát pihentetjük.

Az olajat felforrósítjuk, és az ujjunkkal benyomjuk a fánknak azt az oldalát, amelyik a gyúródeszkán felül volt, és ezzel az oldallal kezdjük a sütést. Csak annyi fánkot teszünk egyszerre az olajba, amennyi kényelmesen elfér,  az első oldalát fedő alatt sütjük, a másikat pedig fedő nélkül. Nagyon gyorsan megsül (és gyorsan is odaég, ha nem vigyázunk).

Burka Mercédesz (Mercédesz_94)

Már gyermekkoromban nagy kíváncsisággal lapozgattam nagymamám, dédnagymamám receptjeit, amelyek gondosan őrzik azokat a tanácsokat és praktikákat, amelyeknek egykor ők  is hasznát vették sütés-főzés közben.

Vigyázzunk, a tészta ne kelljen túl, mert akkor nem lesz szalagos / Burka Mercédesz

Ezekből a receptekből tanulhattam meg én is, mi a titka a könnyed és puha farsangi fánknak.  Nagyon fontos, hogy dagasztáskor ne felejtsük el a hozzávalók közül a rumot. Erre azért van szükség, hogy sülés közben a fánk ne szívja magába az olajat.

Miután a fánkokat kiszaggattuk, hagyjuk még legalább 20-30 percig (ez az idő eltérhet a szoba hőmérsékletétől függően) kelni.

Vigyázzunk, a tészta ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos.

Továbbá érdemes még tudni, hogy a fánkot csakis középforró olajban, lassú tűzön süssük, ugyanis, forró olajban hirtelen sül, a belseje pedig így nyers marad, és nincs ideje a növekedésre sem.

Mindig a megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra, a sütés kezdetén pedig az edényt fedjük be, majd ha átfordítottuk a fánkot, fedő nélkül sütjük tovább. Nálam így készül a tökéletes farsangi fánk.

Czövek Emese (Happygirlkitchen)

Természetesen, mint minden háziasszonynak, nekem is vannak „titkaim" a „tökéletes" fánk elkészítéséhez!

Azt gondolom a kelt tésztáknak „lelkük" van / Czövek Emese

Mivel kelt tésztáról beszélünk, én elsősorban azt gondolom, a kelt tésztáknak „lelkük" van.

A kelt tészta készítését én a nagymamámtól tanultam, aki nagy mestere volt ennek (is). A legfontosabb hozzávalók: szeretet és a türelem! A fánktésztát hagyni kell alaposan megkelni, így sütésnél nem tud a felénél jobban belemerülni az olajba, így képződik rajta az a kis világos csík, a „szalag", amire oly büszkék vagyunk.

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, ha szükséges, a lisztet felhasználás előtt picit mikrózhatjuk is, majd szitáljuk át, hogy levegős legyen. A tojást és a tejet érdemes órákkal a felhasználás előtt kivenni a hűtőből.

Sok sikert kívánok mindenkinek a sütéshez, és mint a bejglinél: ha reped, itt szalag nélkül is szeretjük a fánkot, úgy is nagyon finom!

Köszönjük szépen Ágnesnek, Mercédesznek és Emesének, hogy megosztották velünk tudásukat. Találkozunk az Így főztök ti következő részében!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Sághi Ágnes/Tomatotree


Még több tipp, trükk és praktika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.