Fánk a szalagostól a tarkedlin át a csörögéig – te melyiket kedveled a legjobban?

A fánk a farsangi időszak elmaradhatatlan finomsága – arra voltunk kíváncsiak, vajon mely fánkkészítési módok a legismertebbek, élünk-halunk a sütési trükkökért, nézzétek ezeket!

Ízlések és pofonok különbözőek, de talán abban egyetérthetünk, hogy farsangkor a két biztos befutó a szalagos és a csörögefánk. Az egyiket szép egyneművé gyúrjuk, és várnunk kell, ameddig jól megkel, aztán újbóli gyúrás és szaggatás után megint hagyunk neki időt a ducisodásra, ettől lesz olyan csodálatosan lyukacsos a belseje, hogy amikor aztán ráharapunk, egy pihe-puha, porcukros felhő érzetét keltse.

Szalagos fánk

Igen, az előzőekben az oldalán körbe világos csíkkal megmutatkozó szalagos fánkról áradoztunk, mely egyedi azonosító jel a sütés és fordítás során kerül rá. Akinek volt szerencséje a nagyija által készített, zsírban sült változathoz, elmondhatja, hogy egyáltalán nem volt olyan vészesen nehéz, semmivel sem rosszabb, mint az olajban sült fánk. Manapság azonban arra törekszünk, hogy minél környezet- és gyomorkímélőbb ételeket együnk. A veganuárnak éppen itt a vége, úgyhogy mindenki döntse el melyik módszert választja. Ebben a cikkben több alternatívát is adunk, és kifejezetten a kedvenc receptjeinket mutatjuk meg, amelyeket biztosan érdemes kipróbálnotok.

Csöröge

A szalagos tökéletes ellentéte a csörögefánk, úgy néznek ki együtt, mint Stan és Pan ünneplőruhában. A csöröge ugyanis kis filigrán, colos jelenség a szalagos dagi mellett. Egy középen megnyitott, és ezen a lyukon átforgatott, vékony, édes tészta, ami sütés után egy cseppet megvastagszik, de koránt sem lesz olyan puffancs, mint a szalagos fánk. Ha sportértékben szeretnénk hasonlítani a két fánktípus elkészítését, akkor valahol egymás mellett végeznének, mert az egyiket kétszer gyúrjuk, míg a vékonykánál előkerül a nyújtófa, és azzal dolgozzuk meg a második körben. Kinézetre döntsetek ti: teltkarcsú vagy nyurga?

Sütőben sült fánk

Lehet próbálkozni, mert a zsiradékmentes sütés megelőzi azt, hogy egy hétig olajszagban ússzon a lakás! Élesztő helyett sütőpor kerül bele, így gyorsabb a procedúra. Nem lesz olyan könnyed a tésztája soha, mint a hagyományos fánknak, de ha az ember eleve nem erre számít, akkor nem érheti csalódás. Ez egy szuper alternatíva, ha se kellemetlen szagokat, se túl sok plusz kilót nem akarunk felkapni, a fánknak ugyanis, akárhogyan készítjük el, ellenállni nem lehet, és nem is kell.

Tarkedli vagy talkedli

Ezek a pici, de annál finomabb fánkocskák egy speciális talkedlisütőben készülnek. A tésztájuk élesztős, tojásos, de úgy készül, hogy külön verjük fel hozzá a fehérjét. Érdemes utánajárni, hol kapható még ilyen csodasütő, vagy egy antikvitásban, ószeresnél beszerezni. A receptet mi is lepróbáltuk, és nagyon finom, úgyhogy csak ajánlani tudjuk.

Gyorsított verzió - az olasz csoda

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan alternatívát is mutatunk, amely ötvözi az előzőekben leírtakat. Azoknak a háziasszonyoknak segít, akiknek esetleg nincs olyan sok idejük a konyhában sütni, de mégis meg szeretnék lepni a családot farsangkor. Mivel sütőporral készül, és nem kell rá várni, hogy megkeljen, ezért eszméletlen gyorsan elkészíthető, viszont olajban sütjük, így mégis ízgazdag lesz, és a valódi fánkozás élményét nyújtja. Igen, cseppet büdi lesz, de valamit valamiért!


Házi receptek és tippek a legfinomabb comfort food-okkal:

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek