Fald fel a fesztivált!

A fesztiválokon megannyi vendéglős és büfés portékája közül választhatunk. Ha jól sakkozzuk ki a lehetőségeket, akkor az utolsó napra mindent végigkóstolhatunk.

Orfűi paradicsom

Nemrégiben zajlott az a Pécs környéki fesztivál, amely számomra talán az egyik legkedvesebb. A szervezőknek sikerült megtartaniuk a családias hangulatot, melyben valóban mindenki otthon érezheti magát. Kis méretéhez képest az idén is sokféle étkezési lehetőséget nyújtott a Fishing on Orfű gasztroutcácskája.

A szokásos gyors ételek mellett serpenyős sültek, kemencés lángosok, kürtőskalács-csodák és rétesek hada sorakozott fel az éhségüket csillapítani vágyó fiatalok számára. Akinek ez nem volt elég, az a fesztivál területén kívül találhatott egyéb étkezési lehetőséget. Ebben az évben nyitott meg a kiszuperált pizzabusz, melyben a sonkás és más változatok mellett isteni szalámis pizzaszeleteket kínáltak. A bejárattól jobbra most is gőzerővel működött a Szúnyog Tanya vendéglő, ahol az igazi hazai ízek kedvelői hatalmas adagokban, fatálakról tömhették magukba a főtt és sült fogásokat.

Vimpi Orfűről recept

Vimpi, a délvidéki hot-dog

Személyes kedvencem az imént említett étterem tőszomszédságában működő panzió minikonyhája. Ebben az idényben belevágtak, és egy jóval nagyobb kültéri sátrat állítottak fel sörpadokkal szegélyezve a vendéglátóhely kerítésén kívül. Ők voltak azok, akik legkorábban felismerték azt a tényt, hogy ilyen verőfényes napsütésben sokakat nagyon korán kidob az ágy… És azonnal valamit ennének!

Náluk kapható a leges-legfinomabb retro hamburger és a délvidéki sztár: a vimpi. Nevezhetnénk Pécs-környéki hot-dognak is. Kiflije, melybe készítik vimpi-kifliként kapható a helyi áruházakban. Ebbe a rövid, duci péksütibe félbevágott virslit helyeznek, ketchuppal, mustárral és majonézzel nyomják tele, igény szerint. A fő attrakció mégis a reszelt sajt, melyet kissé beleolvasztanak, ettől válik egyedivé a “dél-magyarországi sztár”.

{ GALÉRIA = title:Vimpi%2C%20ahogy%20Orf%C5%B1n%20is%20k%C3%A9sz%C3%ADtik, 1,2,3,4,5 }

{node=144507}

Hűsítő italok

Ami az étkezésnél is jóval fontosabb, az a folyamatos folyadékbevitel. Az elmúlt három-négy szezonban minden alkalommal ránk szakadt az ég, legalább egy napon dörgött-villámlott és esett az eső, ezért mindig viszek magammal gumicsizmát. Az idén az égiek csodálatos idővel ajándékoztak meg bennünket, nem kellett elővennem a csizmámat, és még a tóban is fürdőzhettem.

Egy másik első alkalmas dolog is történt velünk, Fröccstúrát vezettünk. Író férjemmel és zenész barátunkkal a helyi tavak körül vezető, nyolc kilométeres sétán, öt állomáson, ötven embert szórakoztattunk. Velünk tartott egy helyi borász, Zoltán, aki a borokkal kapcsolatos tudnivalókat ismertette a csapattal.

Fröccsben az igazság! Ezt mondom én. Mintegy 50-féle fröccsfajtát tanultam meg erre a kis túrára, hogy érdekességekkel szolgáljak a résztvevőknek. Ezeket nagyjából egy kivételével, a Krúdy-fröccsel, úgy gondolom végig is kóstoltuk.

Bárpult: A Krúdy fröccs nem más, mint 9 dl bor és 1 dl szóda, mely arányaiban a Harmathoz hasonlítható, ebben ugyanis a bort csak megspriccelik egy leheletnyi szikvízzel.

A borászok szerint: jó borba kár a víz, azonban szomjunkat aznap nem olthattuk volna hatékonyabban, mint az ugyancsak hazai találmány szikvízzel hígított helyi rozékkal, rizlinggel, magyarán: a fröccsel!

Másnapi jegelés

A reggel tízkor kezdődő túra igencsak elhúzódott, sötétben érkeztük vissza. Másnap délelőtt nem kívántunk semmi mást, csak valami hideg enyhítő italt. Jégkásával vigasztalódtunk a korai napsütésben, majd az árnyékban arról beszélgettünk, hogyan lehet ezt sokkal jobban elkészíteni. Mindannyian a sorbet-ra gondoltunk, melynek mind alkoholos, mind mentes változatát kedveljük.

Hazaérkezésünk után első dolgom volt, hogy kis családomat ezzel a finomsággal örvendeztessem meg. Nálunk a türelem sajnos hiánycikk, úgyhogy egy gyors verziót találtam ki: fagyasztott bogyós gyümölcsöket turmixoltam össze egy kevés jéggel és házi málnaszörppel. Az arcocskákat elnézve jól sikerült a rögtönzött erdei gyümölcsös sorbet!

Erdei gyümölcsös sorbet recept

Jövő héten egy másik kedvenc fesztiválomról, a soproni VOLT-ról jelentkezem. Addig is hűsítsük magunkat sorbet-val vagy fröccsel, és kóstoljuk meg a vimpit!

Gréti

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.