Fagyasztóürítésre fel!

Itt az ideje, hogy a lassan egy éve őrizgetett nyersanyaginkat végleg feléljük a frigóbol, és helyet adjunk a frisseknek. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket az alkalomra.

Nagymamáink, dédszüleink korosztályáról szokták mondani, hogy úgy gyűjtögetik a hosszan eltartható élelmiszereket, mintha bármelyik pillanatban kitörhetne a háború, és fel kéne készülniük a legrosszabbra. Szerencsére erre nincs sok esély, de velem is sokszor megesik, hogy több éve őrizgetett konzerveket, lekvárokat találok a kamrapolcon, és szégyellem bevallani, de néha a mélyhűtő fiókjai is tartogatnak számomra meglepetéseket. Rendszeres karbantartással, időnkénti leolvasztással megelőzhető, hogy több éve őrzött alapanyagokat kelljen a kukába hajigálni. Ilyenkor tavasszal ez különösen aktuális, hiszen hamarosan jönnek az új idényzöldségek és –gyümölcsök, szükség van a helyre. Ráadásul ezeket az ételeket legfeljebb egy évig szabad fagyasztva tárolni fogyasztás előtt, a húsokat és egyéb nyersanyagokat pedig még ennél is kevesebb ideig, átlagosan legfeljebb fél évig. Lássuk, mit lehet kezdeni a már nem éppen legfrissebb, de kidobásra sajnált alapanyagokkal!

1. A gyümölcskrém-levesek és –szószok nagyon jól el tudják rejteni a meggy, szeder, ribizli, eper kissé punnyadt állagát.

2. Készítsünk gyümölcsfagyit, abban úgysem szükséges felismerni az egész gyümölcsdarabokat, és direkt jó, ha az alapanyagok fagyosak.
3. A gyümölcsjoghurt is jó megoldás lehet, ha gyorsan kell felhasználni a kiolvasztott bogyókat.
4. A hónapok óta őrizgetett, frissen lefagyasztott zöldfűszerekből csináljunk pestót. A fokhagyma vagy más erős ízű fűszer elfedi az esetleges enyhe hűtőízt, ami sajnos a gondos becsomagolás ellenére is megjelenik olykor.
5. Az előbukkanó fagyasztott zöldségek nem is végezhetnék szebben annál, mint hogy krémleves készüljön belőlük.
6. Az arra alkalmas fagyasztott húsokból, csontokból legjobb, ha levest főzünk, különösen, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mióta őrizgetjük (azért fél évesnél régebbiekkel ne kísérletezzünk.)
Végül, de nem utolsó sorban, időnként vizsgáljuk át a fagyasztó rejtett zugait, hogy megkíméljük magunkat az esetleges bosszúságoktól. A tavaszi-nyári nagyüzemi fagyasztás előtt pedig nem árt, ha alaposan leolvasztjuk és kitakarítjuk a frigót. Persze az sem hátrány, ha még ezelőtt letudjuk a tavaszi fáradtságot is.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.