Itt az ideje, hogy a lassan egy éve őrizgetett nyersanyaginkat végleg feléljük a frigóbol, és helyet adjunk a frisseknek. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket az alkalomra.
Nagymamáink, dédszüleink korosztályáról szokták mondani, hogy úgy gyűjtögetik a hosszan eltartható élelmiszereket, mintha bármelyik pillanatban kitörhetne a háború, és fel kéne készülniük a legrosszabbra. Szerencsére erre nincs sok esély, de velem is sokszor megesik, hogy több éve őrizgetett konzerveket, lekvárokat találok a kamrapolcon, és szégyellem bevallani, de néha a mélyhűtő fiókjai is tartogatnak számomra meglepetéseket. Rendszeres karbantartással, időnkénti leolvasztással megelőzhető, hogy több éve őrzött alapanyagokat kelljen a kukába hajigálni. Ilyenkor tavasszal ez különösen aktuális, hiszen hamarosan jönnek az új idényzöldségek és –gyümölcsök, szükség van a helyre. Ráadásul ezeket az ételeket legfeljebb egy évig szabad fagyasztva tárolni fogyasztás előtt, a húsokat és egyéb nyersanyagokat pedig még ennél is kevesebb ideig, átlagosan legfeljebb fél évig. Lássuk, mit lehet kezdeni a már nem éppen legfrissebb, de kidobásra sajnált alapanyagokkal!
1. A gyümölcskrém-levesek és –szószok nagyon jól el tudják rejteni a meggy, szeder, ribizli, eper kissé punnyadt állagát.
4. A hónapok óta őrizgetett, frissen lefagyasztott zöldfűszerekből csináljunk pestót. A fokhagyma vagy más erős ízű fűszer elfedi az esetleges enyhe hűtőízt, ami sajnos a gondos becsomagolás ellenére is megjelenik olykor.
6. Az arra alkalmas fagyasztott húsokból, csontokból legjobb, ha levest főzünk, különösen, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mióta őrizgetjük (azért fél évesnél régebbiekkel ne kísérletezzünk.)
Végül, de nem utolsó sorban, időnként vizsgáljuk át a fagyasztó rejtett zugait, hogy megkíméljük magunkat az esetleges bosszúságoktól. A tavaszi-nyári nagyüzemi fagyasztás előtt pedig nem árt, ha alaposan leolvasztjuk és kitakarítjuk a frigót. Persze az sem hátrány, ha még ezelőtt letudjuk a tavaszi fáradtságot is.
A mogyoróvaj már egyre gyakrabban megforduló alapanyag a magyar konyhákban is, így nem árt, ha jobban megismerkedünk vele. Nézzük meg például, miben térnek el a bolti változatok a házilag készített krémtől.
Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?
Indítsuk az ebédet egy könnyed, de laktató szárzellerkrémlevessel, amit kövessen szaftos, tunkolható, paradicsomos-babos csirkeragu, a sort pedig almavajjal csavart csigák zárják.
Mint a legtöbb kerti fát, cserjét és bokrot, a csodás illatú és kinézetű orgonát is meg kell néha metszeni, hogy igazán egészséges legyen, és kertünkben is pompásan mutasson.