Fagyasztóürítésre fel!

Itt az ideje, hogy a lassan egy éve őrizgetett nyersanyaginkat végleg feléljük a frigóbol, és helyet adjunk a frisseknek. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket az alkalomra.

Nagymamáink, dédszüleink korosztályáról szokták mondani, hogy úgy gyűjtögetik a hosszan eltartható élelmiszereket, mintha bármelyik pillanatban kitörhetne a háború, és fel kéne készülniük a legrosszabbra. Szerencsére erre nincs sok esély, de velem is sokszor megesik, hogy több éve őrizgetett konzerveket, lekvárokat találok a kamrapolcon, és szégyellem bevallani, de néha a mélyhűtő fiókjai is tartogatnak számomra meglepetéseket. Rendszeres karbantartással, időnkénti leolvasztással megelőzhető, hogy több éve őrzött alapanyagokat kelljen a kukába hajigálni. Ilyenkor tavasszal ez különösen aktuális, hiszen hamarosan jönnek az új idényzöldségek és –gyümölcsök, szükség van a helyre. Ráadásul ezeket az ételeket legfeljebb egy évig szabad fagyasztva tárolni fogyasztás előtt, a húsokat és egyéb nyersanyagokat pedig még ennél is kevesebb ideig, átlagosan legfeljebb fél évig. Lássuk, mit lehet kezdeni a már nem éppen legfrissebb, de kidobásra sajnált alapanyagokkal!

1. A gyümölcskrém-levesek és –szószok nagyon jól el tudják rejteni a meggy, szeder, ribizli, eper kissé punnyadt állagát.

2. Készítsünk gyümölcsfagyit, abban úgysem szükséges felismerni az egész gyümölcsdarabokat, és direkt jó, ha az alapanyagok fagyosak.
3. A gyümölcsjoghurt is jó megoldás lehet, ha gyorsan kell felhasználni a kiolvasztott bogyókat.
4. A hónapok óta őrizgetett, frissen lefagyasztott zöldfűszerekből csináljunk pestót. A fokhagyma vagy más erős ízű fűszer elfedi az esetleges enyhe hűtőízt, ami sajnos a gondos becsomagolás ellenére is megjelenik olykor.
5. Az előbukkanó fagyasztott zöldségek nem is végezhetnék szebben annál, mint hogy krémleves készüljön belőlük.
6. Az arra alkalmas fagyasztott húsokból, csontokból legjobb, ha levest főzünk, különösen, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mióta őrizgetjük (azért fél évesnél régebbiekkel ne kísérletezzünk.)
Végül, de nem utolsó sorban, időnként vizsgáljuk át a fagyasztó rejtett zugait, hogy megkíméljük magunkat az esetleges bosszúságoktól. A tavaszi-nyári nagyüzemi fagyasztás előtt pedig nem árt, ha alaposan leolvasztjuk és kitakarítjuk a frigót. Persze az sem hátrány, ha még ezelőtt letudjuk a tavaszi fáradtságot is.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!