Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíts otthon igazi New York-i bagelt - A lyukas zsemle története és receptje

Tele van vele az internet, istenítik és csodálják, de mégis mit tudhat egy lyukas zsemle?

A bagel története a 15. századi Lengyelországtól a 21. századi New York-ig tekergőzik. Magyarországon nem annyira bevett péksütemény – mondjuk nálunk úgy is mindent kiüt a vizes zsemle és a kifli – , de a bagel egész Európában jelen van különböző alakokban. 

Pár évvel ezelőtt a New York Times szerzője, Ed Levine eképpen írta körül tényszerűen a bagelt:

,,A bagel egy kerek kenyér, mely egyszerű, elegáns alapanyagokból készül: magas gluténtartalmú liszt, só, víz, élesztő és cukor. Tésztáját főzzük, majd sütjük, és az eredménynek gazdag karamellszínűnek kell lennie; nem lehet sápadt és szőke. A bagelnek halk repedéshangot kell adnia, amikor beleharapsz. A bagelt melegen kell enni, és ideális esetben fogyasztásakor legfeljebb négy vagy öt óra lehet. Minden, ami más, az nem bagel. "

Az egyszerű bagel receptjét itt találod!

A lyukas zsemle históriája

A bagel története jó hat évszázaddal előbbre nyúlik vissza, sőt, a gyakorlatban valószínűleg még ennél is korábbra. Az „ételtörténészek” véleménye eltér a kérdésben, hogy a bagel vajon Lengyelországból vagy Ausztriából származik-e, de valószínű az előbbi, azaz a lengyel megoldás, ahogy ezt Maria Balinska könyvéből is megtudhatjuk.

A lengyel írónő Bagel: egy szerény kenyér meglepő története című művében ugyanis az szerepel, hogy ezeket a perechez hasonlatos kenyereket  a 14. században hozhatták Lengyelországba a német bevándorlók. Ráadásul a lengyeleknél már évszázadok óta ismeretes volt az úgynevezett obwarzanek, ami egy gyűrűt formáló, kör alakú péksütemény. Így talán ennek a kettőnek a szerelemgyereke a ma is ismert bagel.

Ezen felül az írónő számos országot, tartományt azonosít a bagel lehetséges szülőföldjeként. Ott van például az olasz Puglia régió taralli nevű kemény, kerek, édesköményízű keksze, ami akár a bagel őse is lehet, de a római buccellatum, és a kínai girde nan is esélyes a versenyben. Mondjuk ilyesfajta lyukkal ábrázolt süteményei az ókori egyiptomiaknak is voltak. (De ők sok fura dolgot csináltak...)

A romantikusabb bagel eredettörténet Bécs 1683-as török ostromához kötődik. A legenda szerint, miután Sobieski János lengyel király felmentő serege sikeresen visszaverte az oszmán támadást, egy pék kör alakú kenyeret sütött a királynak. A pék az új kreációt Bügelnek, vagyis kengyelnek nevezte el, mert formája hasonlatos volt ahhoz a karikához, melybe a katonák lovagláskor a csizmájukat teszik, de mindegy is, mert szakértő írónőnk ezt a történetet végül megcáfolta.

Mit bagelnek hívunk...

Neve a jiddis beigen szóból ered, aminek jelentése hajlítani. A bagel a krakkói zsidó közösség révén terjedt el, és jutott ki Amerikába. Az alig negyven év alatt az „aranyországba” vándorolt több mint 2 millió zsidó közül sokan szívükön viselték a bagelek sorsát, és 1907-ben létrehozták a bagelsütödék szövetségét Manhattanban. Közel 40 sütödével és 300 dolgozóval indult tehát útjának a bagelláz. Manhattanban egészen a hatvanas évekig csak az süthetett bagelt, aki ezen zsidók leszármazottja, vagy az akinek a bagelszakszervezet engedélyt adott rá.

Kenyér vagy kalács?

A bagel a tésztáját tekintve nem extra. Ami igazán egyedivé teszi, az az , hogy a meggyúrt, megkelesztett tésztából formált kis tésztakarikákat egy percig főzni kell sütés előtt – mégpedig forrásban lévő cukros vagy mézes, esetenként malátaszirupos vízben. Így a bagelek külseje ropogós lesz, belsejük pedig sűrű és puha. Ha be szeretnénk sorolni őket valamely „kenyérosztályba”, akkor inkább a perechez hasonlít az ízük és az állaguk.

A New York-i változatba két fő összetevő dukál

Az évek és a hipster Instagram-lovagok mára ezerféle bagel hírét vitték keresztül a világban, de az egyik legigazibbnak, a New York-i bagelnek két fő összetevője van: a krémsajt és a lazac. Ebbe a verzióba ezen felül kerülhet még uborka, kapribogyó, de ott van még a kapor is, sőt néhányan a vörös kaviárra esküsznek. De arról, hogy a lazac mennyire jár kézen fogva a zsidó eredetű bagellel, csak annyit mondanék, hogy a füstölt lazac angol neve lox, és ez a szó is jiddis...

Ezeket is nézd meg:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!