Ezért ne igyál SOHA éhgyomorra kávét

Ki se tudod nyitni a szemedet, ameddig le nem ér az első korty kávé? Pedig ezzel nem teszel túl jót magadnak.

Úgy érzed, nem tudnál lemondani arról, hogy felkelés után azonnal egy kávéval indíts? Az egészséged érdekében pedig jobb lenne, ha megtennéd. Az éhgyomorra elkortyolt kávé ugyanis több szempontból sem tesz jót. Különösen a nőknek kell figyelniük, mivel megemeli a kortizolszintet, ami negatív hatással lehet az ovulációra, a testsúlyra és a hormonális egyensúlyra is.

A stresszhormon

A krotizolszintünk a nap folyamán állandóan változik, de általában este alacsonyabb, reggel pedig magasabb. Ha reggel erre még rásegítünk egy adag kávéval, megzavarjuk a rendszert, és akár az is előfordulhat, hogy szervezetünk akkor fog több kortizolt termelni, amikor nem kellene neki, például este. Emiatt előfordulhat, hogy estére felpörgünk, és nem tudunk elaludni.

Gyomorpara

Az éhgyomorra elfogyasztott kávé a gyomornak és a bélrendszernek sem tesz jót. Bár a szakértők szerint az eddigi kutatások vegyes eredményekkel jártak azzal kapcsolatban, hogy a kávé hogyan hat a mikrobiomra, azaz a bélflórára, a kávéról mégis köztudott, hogy fokozza a gyomorsavtermelést. Ezzel különösen annak jó tisztában lennie, akirefluxszal vagy más gyomorproblémákkal küzd.

Csak reggeli után!

Az éhgyomorra elfogyasztott kávé mellékhatásait gyorsan kiküszöbölhetjük. Fogyasszunk kalciumban gazdag reggelit, mert ezek az ételek semlegesítik a kávé savas hatását. Csak reggeli után fogyasszuk el a kávénkat.

Mikor igyuk az elsőt?

A dietetikusok szerint az első kávé elfogyasztásának időpontja 9:30 és dél között a legalkalmasabb, mivel ilyenkor a kortizolszintünk lecsökken. Persze, ha sokkal korábban vagy később ébredünk, akkor ez az időpont lehet, nem éppen a legalkalmasabb, ezért érdemes lehet a saját napirendünkhöz igazítani az első feketét.

Figyeljünk oda arra, hogy ne rögtön ébredés után fogyasszuk el a kávét, és együnk előtte legalább néhány falatot.

Ezeket olvastad már?

A hatékony kávézás titka

Minden reggel ösztönösen kívánjuk a kávét, pedig a testünk is termel olyan hormonokat, amelyek éberségünket növelik. Kávéfogyasztásunkat érdemes ezekkel összehangolni.

admin

via

Címlapkép: Getty

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek