A hatékony kávézás titka

Minden reggel ösztönösen kívánjuk a kávét, pedig a testünk is termel olyan hormonokat, amelyek éberségünket növelik. Kávéfogyasztásunkat érdemes ezekkel összehangolni.

Ahelyett, hogy reggel nyolckor gondolkodás nélkül nyúlnánk a kávésbögréért, és még többször megismételnénk ezt a műveletet a nap folyamán, próbáljuk meg hatékonyabbá tenni a kávéfogyasztásunkat. Nem kell mást tennünk, mint összehangolni a kávéfőzőnket és a hormontermelésünket.Az emberi test egy viszonylag pontos óraként működik, a hormonháztartásunk mondja meg, mikor kell felébrednünk, mikor vagyunk éhesek, és mikor kell ágyba bújnunk. Az éberségünkért a kortizol nevű hormon felel, amely előállítja az agy működése számára nélkülözhetetlen üzemanyagot, a glükózt. A kortizol termelése a reggeli órákban, 8 és 9 óra között ugrik meg látványosan, ilyenkor a testünk saját maga adja meg az éberséghez szükséges löketet. Ilyenkor kevésbé ajánlatos kávét fogyasztani, hiszen annak hatása nem érvényesülhet, sőt mi több, könnyebben vállunk immunissá a koffeinnel szemben.

Kávéfagyi

Szégyenszemre idén először kapcsoltuk be a tavaly tavasszal beszerzett fagyigépet. Ez a krémesen lágy kávéfagyi készült benne- Sajtkukacnál láttam meg, aki a fagyik nagymestere, David ...

Kávés csokilekvár

Mondtam én, hogy mindenből lehet lekvárt csinálni! Éljen a dzsemfix. Annyira nagy volt a csokiszerelem itthon, hogy muszáj volt valamit kitalálni rá, hogy jóuram újabb formába bújtatva ...

Kapucsínós keksz

A barátoknak szánt karácsonyi meglepetésdoboz második szereplője. Szintén teszteltem: kávé mellé isteni.   Készült a Szakácsok könyve alapján.

Ahogy a fenti infografikából is látszik, legbölcsebb, ha a kortizol termelés csúcsidőszakaiban, reggel 8 és 9, 12 és 13, illetve 17.30 és 18.30 között távol maradunk a kávétól. Aknázzuk ki hatékonyan testünk természetes erőforrásait, és ha ezekre rá akarunk segíteni, akkor egy-egy feketét főként délelőtt fél 10 és fél 12 valamint délután fél 2 és 5 között igyunk meg.(via Foodbeast)

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...