A hatékony kávézás titka

Minden reggel ösztönösen kívánjuk a kávét, pedig a testünk is termel olyan hormonokat, amelyek éberségünket növelik. Kávéfogyasztásunkat érdemes ezekkel összehangolni.

Ahelyett, hogy reggel nyolckor gondolkodás nélkül nyúlnánk a kávésbögréért, és még többször megismételnénk ezt a műveletet a nap folyamán, próbáljuk meg hatékonyabbá tenni a kávéfogyasztásunkat. Nem kell mást tennünk, mint összehangolni a kávéfőzőnket és a hormontermelésünket.Az emberi test egy viszonylag pontos óraként működik, a hormonháztartásunk mondja meg, mikor kell felébrednünk, mikor vagyunk éhesek, és mikor kell ágyba bújnunk. Az éberségünkért a kortizol nevű hormon felel, amely előállítja az agy működése számára nélkülözhetetlen üzemanyagot, a glükózt. A kortizol termelése a reggeli órákban, 8 és 9 óra között ugrik meg látványosan, ilyenkor a testünk saját maga adja meg az éberséghez szükséges löketet. Ilyenkor kevésbé ajánlatos kávét fogyasztani, hiszen annak hatása nem érvényesülhet, sőt mi több, könnyebben vállunk immunissá a koffeinnel szemben.

Ahogy a fenti infografikából is látszik, legbölcsebb, ha a kortizol termelés csúcsidőszakaiban, reggel 8 és 9, 12 és 13, illetve 17.30 és 18.30 között távol maradunk a kávétól. Aknázzuk ki hatékonyan testünk természetes erőforrásait, és ha ezekre rá akarunk segíteni, akkor egy-egy feketét főként délelőtt fél 10 és fél 12 valamint délután fél 2 és 5 között igyunk meg.(via Foodbeast)

Címlapról ajánljuk

További cikkek