Lehet, hogy mégsem olyan jó a kávé az emésztőrendszernek, mint gondoltuk

Nagyon megosztja a szakértőket az, hogy vajon mennyi jótékony hatása van az emésztésre és az anyagcserére a reggeli feketének.

A Kávéval Kapcsolatos Tudományos Információs Intézet (Institute for Scientific Information on Coffee) friss kutatása korábbi tanulmányok alapján megállapította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás az epekő és a hasnyálmirigy-gyulladás megelőzésére is kitűnő. Az intézet ugyan függetlennek semmiképpen sem mondható, ugyanis hat nagy európai kávévállalatot foglal magába, de olyan szakemberek végezték a kutatást, mint például a Milánói Egyetem elismert professzora, Carlo La Vecchia, aki szerint az eredmények egyértelműek: a kávé megelőzheti egy sor emésztőrendszeri betegség kialakulását:

a kutatás szerint a krónikus májbetegség, és a nem alkohol okozta zsírmáj ellen is jó ötlet a rendszeres kávéfogyasztás.

Más kutatókat azonban nem győznek meg a korábbi kutatások: a Kaliforniai Egyetem Emésztőrendszeri Betegségek Kutatóközpontjának egyik vezetője, Dr. Emeran Mayer úgy gondolja, hogy soha nem készült még átfogó, duplavak, kontrollált kutatás a témában, a legtöbb tanulmány pedig nem mutat ok-okozati összefüggést a kávéfogyasztás és a felsorolt betegségek elkerülése között. Az ugyanis, ha egy kutatás például kimutatja, hogy a kávéfogyasztók között kevesebb az epeköves, még nem jelenti azt, hogy a kávéivás miatt csökkent az epekő előfordulásának esélye.

via GIPHY

A korábban említett átfogó metaanalízis azt is megjegyzi, hogy a krónikus szorulást is segíthet feloldani a kávé, ami valószínűleg ahhoz köthető, hogy az ital fogyasztása izomösszehúzódásokhoz vezethet az emésztőrendszeren belül, ami hozzájárulhat a széklet egészséges mozgásához. Mayer ugyanakkor úgy gondolja, hogy nem szabad, hogy a kávé komoly szorulás megoldására szolgáljon, ugyanis nem orvosság, ilyenkor inkább a kiváltó ok megszüntetésére kellene koncentrálni.

A kávé betegségmegelőzési hatásaira tehát nem annyira erős a bizonyíték, hogy ki lehessen egyértelműen jelenteni: a kávéfogyasztás segít elkerülni a különböző emésztési betegségeket. Az viszont biztos, hogy segíti a bélmozgást, ami már magában hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez. A pozitív hatások eléréséhez azonban szakértők maximum napi 400 mg koffein fogyasztását javasolják, ennél több ugyanis már káros is lehet.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek