Ezért lesz iszonyatos az újramelegített kávé íze

Soha, de soha nem szabad kávét újramelegíteni, mert a keserű legrosszabb verziói szabadulnak fel belőle, és a lényege vész el...na de miért?

Ősi olaszkultúra-mániás családomban a kávé újramelegítése legalább olyan főbenjáró bűn, mint ananászt tenni a pizzára vagy kecsöpöt a spagettire, hogy a trappistáról már ne is beszéljünk. A kávé frissen, forrón iható, sehogyan másképp. De mi erre a magyarázat?

Nem finom

Klasszikus klisémém az elfoglalt anyuka, aki megszokta, hogy hidegen issza meg a kávét, én mégsem tettem sose ilyet, egyszerűen azért, mert nem vagyok képes hidegen meginni, az újramelegítés pedig, ugye, tiltott dolog. A melegített kávé rettenetesen keserű, iszonyatos íze van, sőt, már az illatán érződik, hogy nem frissen főtt.

Kávékémia

A nyers kávéban savak és vegyületek találhatók, amelyek a melegítéstől keserednek meg- magyarázta a Huffington Post által megkérdezett szakértő. A zöld kávéban lévő savak lebomlanak, és egy, a tonik jellegzetes ízét adó anyaghoz, a kininhez hasonló aromát hoznak létre, amely nem olyan módon keserű, mint a kávé, hanem kellemetlenül, zavaróan, már-már csípősen fanyar. A kávéban lévő kesernyés ízt savak és édesség ellensúlyozza, így jön létre az egyensúly, ami a melegítéskor elvész.

A lényeg vész oda

A kávéban lévő vegyületek, éppen azok, amelyek egy friss, finom, gőzölgő bögre kávét olyan isten illatúvá és ízűvé tesznek, ingatagok: amint újramelegítjük, ezek a vegyületek darabjaikra esnek szét, és mindaz elvész a kávéból, amiért szeretjük.

via GIPHY

Újrafő

A másik probléma, hogy a lefőtt italban maradhatnak kávédarabok, amelyek az újramelegítés során tovább főnek, így olyan ízek kezdenek belőlük kiválni, amiket már nem szerettünk volna kivonni belőlük. Ez ugyanolyan, mintha egy süteményt visszatennél a sütőbe, mikor már elkészült - a kész sütemény íze és állaga is egészen más lesz. Ugyanez történik a kávéval is, ha újra melegítjük és ez az oka annak, hogy azt javasolják, már főzés közben figyeljünk rá, nehogy újra forrjon a lángon.

Ne hagyd a főzőben

Ugyanez a helyzet, ha a lefőtt kávét benne hagyjuk a kávés kannában - azután egy-másfél órával, hogy megfőtt, az ital íze keserű, fémes jellegű lesz.

A megoldás

A cikk által megszólaltatott szakértők szerint a hőtartó bögrék és termoszok azonban jó megoldást nyújthatnak a problémára. Ezekben meleg marad a kávé akár órákon keresztül is, de érdemes észben tartani, hogy fél órán belül az íze még így is változni fog, hiába marad meleg.

Kávészünet - otthon is!

Kávét főzni és frissen meginni azonban nem csak azért fontos, mert így lesz a legfinomabb, hanem mert a szertartás segíthet abban, hogy szünetet tartsunk két munkamenet között. Ez fontos a munkahelyünkön is, de home office-ban hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora szükségünk van rá - nem csak a koffeinre, hanem arra a pár perc szünetre is, míg a kávénk lefő.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?