9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja, mert kollagén van benne

Attól olyan csodálatosak, hogy kollagént tartalmaznak, vagy annak előállítását serkentik, tehát nem csak vitamindúsak, de a bőrnek is jót tehetnek.

Egyre több szakértő, dietetikus és kozmetikus mondja azt, hogy hiába költünk rengeteget krémekre, szérumokra és speciális arckezelésekre, ha belülről nem tápláljuk rendesen a bőrünket. Valószínűbb, hogy sokkal többet nyom a latba az, hogyan érezzük magunkat és hogyan táplálkozunk, mint hogy mit kenünk az arcunkra.

A kollagén a varázsszó, ha azt az összetevőt keressük, ami belülről segít a bőr feszesen, fiatalon tartásában és abban, hogy megőrizze a rugalmasságát. Egy olyan fehérje, ami a bőr felépítését segíti, ettől lesz sima, a szervezet azonban évről évre kevesebb kollagént termel, ezért kellene belülről pótolni a lemaradást.

A kollagén tartalmú táplálékkiegészítők nem nyújtanak tökéletes megoldást, mert nem képes ugyanúgy hasznosítani őket a szervezet, mint a természetes forrásokat. A legtöbb kutatás szerint sokkal hatékonyabban segítenek a bőr fiatalon tartásában a zöldségek és a gyümölcsök, mint a táplálékkiegészítők. Különösen az olyan ételek hasznosak, amelyek serkentik a kollagéntermelést, vagy maguk tartalmazzák a fehérje valamely építőelemét.Nem csak zöldségek és gyümölcsök szerepelnek a listán, hanem sok minden más, egyéb szempontból is egészséges és finom alapanyag, amit akkor is érdemes enni, ha épp nem a bőrünkre gondolunk elsőként.

Halak és tengeri gyümölcsök

A halak alapból tele vannak olyan aminosavakkal, amelyek segítenek a kollagéntermelésben, de még meglepőbb, hogy a hal bőrében is van egy csomó kollagén, ezért érdemes bőrén sütni őket.

Paprika

A bőr egyik legjobb barátja a C-vitamin, amit egykor az általános egészség első számú felelőseként tartottunk számon, most viszont a bőrápolásban első. A paprikában rengeteg C-vitamin van, nemsokára szezonja is lesz!

Paradicsom

Már egy szem paradicsom fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk egy részét, de nemcsak emiatt érdemes enni belőle, hanem a benne lévő likopin nevű antioxidánsért is, ami szintén támogatja a bőr egészségét.

Citrusok

Az ok, amiért a listán szerepelnek ugyanaz, amiért a paradicsom és a paprika: a C-vitamin. Nem csak teába és nem csak tüsszögős náthára jó a citrom, narancs és grapefruit.

Bogyós gyümölcsök

Ha C-vitamin, akkor citrom, narancs vagy paprika, gondolnánk, ez mégsem egészen igaz. Néhány bogyós gyümölcsben még náluk is több van a fontos vitaminból, különösen most, mikor frissen lehet belőlük enni.

Csontleves

A húsleves, különösen, ha sok csontos, bőrös, porcos részt teszünk bele, éppen a kollagén nevű varázs összetevőtől lesz kocsonyás, szóval nemcsak megfázásra és lelki bajokra jó, de a bőrnek is. Minél lassabban főzzük, annál hatékonyabb lesz!

Tojás

A tojás, különösen a fehérje tele van olyan aminosavakkal, amelyek segítik a kollagén termelését, amellett, hogy mindent tartalmaznak, amire csak szükségünk van.

Zöldek

A spenótban, kelkáposztában, salátalevelekben és egyéb leveles zöldekben található, zöld színért felelős klorofill segít a kollagéntermelés serkentésében.

Babfélék

A hüvelyesek amúgy is a jövő alapvető tápanyagai, ezért érdemes belőlük sokkal többet ennünk, a bőrt éppen magas aminosav- és réztartalmukkal szolgálják.

Mivel ezek ezer más szempontból is egészséges ételek, biztosan jót tesz, ha belőlük állítjuk össze az étrendünket, az viszont nem biztos, hogy valóban simább lesz tőlük a bőrünk. Van, aki szerint a kollagént a gyomorsav lebontja, így fel sem tud szívódni. Egyelőre kevés kutatást végeztek a témában, de vannak ígéretes eredmények.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek