9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja, mert kollagén van benne

Attól olyan csodálatosak, hogy kollagént tartalmaznak, vagy annak előállítását serkentik, tehát nem csak vitamindúsak, de a bőrnek is jót tehetnek.

Egyre több szakértő, dietetikus és kozmetikus mondja azt, hogy hiába költünk rengeteget krémekre, szérumokra és speciális arckezelésekre, ha belülről nem tápláljuk rendesen a bőrünket. Valószínűbb, hogy sokkal többet nyom a latba az, hogyan érezzük magunkat és hogyan táplálkozunk, mint hogy mit kenünk az arcunkra.

A kollagén a varázsszó, ha azt az összetevőt keressük, ami belülről segít a bőr feszesen, fiatalon tartásában és abban, hogy megőrizze a rugalmasságát. Egy olyan fehérje, ami a bőr felépítését segíti, ettől lesz sima, a szervezet azonban évről évre kevesebb kollagént termel, ezért kellene belülről pótolni a lemaradást.

A kollagén tartalmú táplálékkiegészítők nem nyújtanak tökéletes megoldást, mert nem képes ugyanúgy hasznosítani őket a szervezet, mint a természetes forrásokat. A legtöbb kutatás szerint sokkal hatékonyabban segítenek a bőr fiatalon tartásában a zöldségek és a gyümölcsök, mint a táplálékkiegészítők. Különösen az olyan ételek hasznosak, amelyek serkentik a kollagéntermelést, vagy maguk tartalmazzák a fehérje valamely építőelemét.Nem csak zöldségek és gyümölcsök szerepelnek a listán, hanem sok minden más, egyéb szempontból is egészséges és finom alapanyag, amit akkor is érdemes enni, ha épp nem a bőrünkre gondolunk elsőként.

Halak és tengeri gyümölcsök

A halak alapból tele vannak olyan aminosavakkal, amelyek segítenek a kollagéntermelésben, de még meglepőbb, hogy a hal bőrében is van egy csomó kollagén, ezért érdemes bőrén sütni őket.

Paprika

A bőr egyik legjobb barátja a C-vitamin, amit egykor az általános egészség első számú felelőseként tartottunk számon, most viszont a bőrápolásban első. A paprikában rengeteg C-vitamin van, nemsokára szezonja is lesz!

Paradicsom

Már egy szem paradicsom fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk egy részét, de nemcsak emiatt érdemes enni belőle, hanem a benne lévő likopin nevű antioxidánsért is, ami szintén támogatja a bőr egészségét.

Citrusok

Az ok, amiért a listán szerepelnek ugyanaz, amiért a paradicsom és a paprika: a C-vitamin. Nem csak teába és nem csak tüsszögős náthára jó a citrom, narancs és grapefruit.

Bogyós gyümölcsök

Ha C-vitamin, akkor citrom, narancs vagy paprika, gondolnánk, ez mégsem egészen igaz. Néhány bogyós gyümölcsben még náluk is több van a fontos vitaminból, különösen most, mikor frissen lehet belőlük enni.

Csontleves

A húsleves, különösen, ha sok csontos, bőrös, porcos részt teszünk bele, éppen a kollagén nevű varázs összetevőtől lesz kocsonyás, szóval nemcsak megfázásra és lelki bajokra jó, de a bőrnek is. Minél lassabban főzzük, annál hatékonyabb lesz!

Tojás

A tojás, különösen a fehérje tele van olyan aminosavakkal, amelyek segítik a kollagén termelését, amellett, hogy mindent tartalmaznak, amire csak szükségünk van.

Zöldek

A spenótban, kelkáposztában, salátalevelekben és egyéb leveles zöldekben található, zöld színért felelős klorofill segít a kollagéntermelés serkentésében.

Babfélék

A hüvelyesek amúgy is a jövő alapvető tápanyagai, ezért érdemes belőlük sokkal többet ennünk, a bőrt éppen magas aminosav- és réztartalmukkal szolgálják.

Mivel ezek ezer más szempontból is egészséges ételek, biztosan jót tesz, ha belőlük állítjuk össze az étrendünket, az viszont nem biztos, hogy valóban simább lesz tőlük a bőrünk. Van, aki szerint a kollagént a gyomorsav lebontja, így fel sem tud szívódni. Egyelőre kevés kutatást végeztek a témában, de vannak ígéretes eredmények.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...