Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török kávé

Török kávé
Török kávé
11 perc / előkészület: 1 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"A jó kávé fekete, mint az ördög, forró, mint a pokol és édes, mint a szerelem" - tartja egy török szólás, és ezt bárki megerősítheti, aki megízlelte az igazi török kávét. Jómagam - bár rengeteg kávét iszom - sokáig nem is tudtam, hogy az olasz kávén túl is létezik "más", de a Balkánon járva csodálatosan finom török kávékat ittam. A szarajevói bazárban beszereztem minden kellékét a török kávé készítésének, a dzsezvát (hosszú nyelű kis rézibrik), a hozzá tartozó kis csészét és a finom porrá őrölt kávét. Azóta már otthon is tudok török kávét készíteni. A  most közreadott receptet egy török kávézóban hallottam, ahol a hagyományosan készített kávét egy kis kardamommal ízesítik, amitől nagyon finoman sejtelmessé válik a kávé íze. Ebben az elvarázsolt hangulatban kávé elfogyasztása után pedig jósolhatunk a csésze alján megülő zaccból.

hozzávalók / 1 adag

  • 1 tk kávé (púder finomságúra őrölt)
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • 1 csipet kardamom ( finomra őrölt)
  • 1 dl víz

ajánlat

Aki szereti a kávét bármikor ihatja. 

A törökök hagyományosan akkor kínálják meg a vendéget kávéval, ha azt szeretnék, hogy még maradjon, hiszen a kávé mellett lehet a legjobban beszélgetni.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyünk vizet a kis ibrikbe (ennek híján egy kb. 2-3 dl-es kis edénybe), majd keverjünk el a vízben 1 kanál kávéport, 1 kanál cukrot és egy csipetnyi kardamomot. A cukor elhagyható, ha nem szeretjük édesen. (Ha több főre készítjük általános szabály: ahány fő, annyi csésze víz, annyi kanál kávé és cukor.)
  2. Lassú tűzön melegítsük, és ha már forrna, vegyük le a tűzről. Várjunk egy fél percet, tegyük vissza ismét a tűzre. Ezt kb. 3-szor ismételjük meg. Erre azért van szükség, mert így "ázik ki" legoptimálisabban a kávé íze. Nagy lángon odaégne, megpörkölődne vagy kifutna.
  3. Az elkészült kávét (zaccal együtt) kitöltjük a csészébe, de kiskanalat nem adunk mellé, hiszen ha kevergetnénk, felkavarodna a zacc. Egy kicsit várunk, amíg a leülepszik, és forrón fogyasztjuk. A kávé elfogyasztása után - aki hisz benne - jósolhatunk a csésze alján lévő zaccból.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 553
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
60 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: italok
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: török
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kávé török módra

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

19
kávé 1 tk
cukor 1 teáskanál
kardamom 1 csipet
víz 1 dl