r
Nosalty Logó

Török kávé

giuliettalupa
Török kávé
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

19
Kalória
0g
Fehérje
5g
Szénhidrát
0g
Zsír
101.9g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
5g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 19 kcal
  • 0% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 19 kcal
  • 0% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 18 kcal
  • 0% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    101.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 19 kcal
  • 0% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    101.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 19 kcal
  • 0% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    95.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 18 kcal

Elkészítés

  1. Tegyünk vizet a kis ibrikbe (ennek híján egy kb. 2-3 dl-es kis edénybe), majd keverjünk el a vízben 1 kanál kávéport, 1 kanál cukrot és egy csipetnyi kardamomot. A cukor elhagyható, ha nem szeretjük édesen. (Ha több főre készítjük általános szabály: ahány fő, annyi csésze víz, annyi kanál kávé és cukor.)
  2. Lassú tűzön melegítsük, és ha már forrna, vegyük le a tűzről. Várjunk egy fél percet, tegyük vissza ismét a tűzre. Ezt kb. 3-szor ismételjük meg. Erre azért van szükség, mert így "ázik ki" legoptimálisabban a kávé íze. Nagy lángon odaégne, megpörkölődne vagy kifutna.
  3. Az elkészült kávét (zaccal együtt) kitöltjük a csészébe, de kiskanalat nem adunk mellé, hiszen ha kevergetnénk, felkavarodna a zacc. Egy kicsit várunk, amíg a leülepszik, és forrón fogyasztjuk. A kávé elfogyasztása után - aki hisz benne - jósolhatunk a csésze alján lévő zaccból.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 1 p
  • Főzés ideje: 10 p

"A jó kávé fekete, mint az ördög, forró, mint a pokol és édes, mint a szerelem" - tartja egy török szólás, és ezt bárki megerősítheti, aki megízlelte az igazi török kávét. Jómagam - bár rengeteg kávét iszom - sokáig nem is tudtam, hogy az olasz kávén túl is létezik "más", de a Balkánon járva csodálatosan finom török kávékat ittam. A szarajevói bazárban beszereztem minden kellékét a török kávé készítésének, a dzsezvát (hosszú nyelű kis rézibrik), a hozzá tartozó kis csészét és a finom porrá őrölt kávét. Azóta már otthon is tudok török kávét készíteni. A  most közreadott receptet egy török kávézóban hallottam, ahol a hagyományosan készített kávét egy kis kardamommal ízesítik, amitől nagyon finoman sejtelmessé válik a kávé íze. Ebben az elvarázsolt hangulatban kávé elfogyasztása után pedig jósolhatunk a csésze alján megülő zaccból.

További receptek

Bodzás eperszörp

Egyesítsük a májusvégi nagyágyúkat egy illatos, karakteres és aromás szörpben. Félúton az eperszörp és a bodzaszörp közt található ez a fantasztikus, frissítő találmány, ami a ...

Lakos Benedek

Bodzaszörp házilag

Nem lehet nyár házi bodzaszörp nélkül: irány hát a legközelebbi erdő vagy tisztás, szedjünk egy nagy zsák virágot és készítsük el belőle a legistenibb, aromás üdítőt. Kínáljuk ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...