Ha kávézol, van egy jó hírünk: ezt a készséget segít fejleszteni

Az új kutatások szerint, aki kávét iszik, az ugyan kreatívabb nem lesz, de a fogyasztása segítheti a problémamegoldásban a mindennapok során.

A kávézás sokaknak teljesen elengedhetetlen, ezzel indul jól a nap, és sokan munka közben is ezzel tartják magukat éberen, vagy éppen arra használják, hogy felfrissüljenek egy csésze feketétől, és új ötletekkel, friss lendülettel folytassák a napi teendőket. Legutóbb arról írtunk, hogy kiderült, a rendszeres kávéfogyasztók csontjai erősebbek, mos pedig ismét egy érdekes kísérletet végeztek, ami a kávézás malmára hajthatja a vizet.

Kutatók azt derítették ki, hogy a kávé növeli a problémamegoldó képességet és élénkíti a figyelmet, ugyanakkor egyáltalán nem tesz kreatívabbá. Írók, művészek esküsznek rá, és híres személyiségek állították, hogy az inspirációjuk és lehengerlő ötleteik egy részét biztosan a kávézásból nyerik, ám ez az állítás most megdőlni látszik. A tanulmányhoz 80 önkéntest választottak ki, akiknek véletlenszerűen adtak 200 mg-os koffeintablettát, vagy pedig placebót. Előbbi épp egy erős csésze kávéval egyezik meg. Ezzel tesztelték a problémamegoldást és az ötletekre irányuló gondolkodást.

via GIPHY

Kimutatták, hogy a koffein javítja a konvergens gondolkodást, azonban a fogyasztás nem gyakorolt jelentős hatást a kreativitásra. A tanulmány szerzője összességében elmondta, az eredmények tükrében kijelenthető, hogy amikor egy csésze kávét sztereotipikusan kreatív feladatvégzéshez, és világmegváltó ötletek születéséhez társítják, akkor bizony tévednek. A forró ital szerelmeseinek azonban nem kell aggódni, ártani sem árt megfelelő mennyiség bevitelével, és nem kell lerakniuk kedvencüket munka közben sem. A ránk váró napi teendőkkel viszont úgy tűnik, könnyebben megbirkózhatunk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek