Melyik kávéfőzőt válaszd? Íme egy szuper kisokos!

Mitől lesz jó egy kávéfőző? Készítsen ízletes, krémes feketét, könnyen lehessen vele dolgozni, és ha lehet, ne termeljen sok szemetet, igaz? 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a jó kávéfőzők főbb ismérveit bemutatva tökéletes beszámolót írt arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legideálisabb gépet.

Kapszulás kávéfőző

Azt tudjuk, hogy kapszulás kávéfőzővel elképesztően egyszerűen és gyorsan elkészül a reggeli fekete, ráadásul a választék is hatalmas. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjéből kiderül, hogy a kapszulás kávéfőzővel is lehet jó minőségű eszpresszót készíteni.
A kapszulás kávéfőzőknek számos előnye van, könnyű tisztán tartani és nem kell időt tölteni az őrölt kávé adagolásával. A cappuccino kedvelői számára fontos, hogy tejhabosító funkcióval felszerelt gépek is kaphatók.
Sajnos azonban a kapszulás kávégépeknek amennyi előnye, annyi hátránya is van. A nagyobb márkák kapszuláihoz viszonylag könnyen hozzájuthatunk, kisebb márkák esetén gondot jelenthet a kizárólag az adott géptípushoz használható kapszula beszerzése. Mivel a legtöbb kapszula műanyagból és alumíniumból készül és csomagolva árulják, így ezek a kávéfőzők nagy mennyiségű hulladékot termelnek. Habár néhány gyártó visszaváltja az használt kapszulát, ez a mennyiség eltörpül a keletkező hulladékhoz képest.
Bár a kapszulás gépek egy része 20-80 ezer forintért beszerezhető, azaz olcsóbbak, mint sok hagyományos gép, de kizárólag ezért nem érdemes ezeket választani. Figyelembe kell venni, hogy a kávékapszulák ára körülbelül 45-200 forint között szóródik, ami éves szinten, napi átlagban két kávéval számolva 50-150 ezer forint kiadást jelent.
Ezzel szemben egy jobb minőségű kávé, automata vagy manuális gépek esetében 40-120 forint esszpresszónként, ami éves szinten jóval alacsonyabb, 30-88 ezer forintos kiadást feltételez.
Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel már gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek, így könnyen készíthetünk velük cappuccinot és számos különböző típusú tejes kávét is.
Két fő típus közül választhatunk:
A manuálisnál minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. Ennél a típusnál sok készülék már a teafilterhez hasonló kávépárnával (pod) is működik.
Aki ragaszkodik a frissen őrölt kávéaromához, annak érdemes inkább automata, vagyis darálóval ellátott készüléket választania, amely mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét darálja le.
Ha valaki a gyengébb kávét kedveli vagy naponta akár több adagot is megiszik, akkor érdemes filteres kávéfőzőt beszereznie. Ezeknél a gépeknél a forró víz a filterpapírba tett, nem túl finomra őrölt kávén és egy szűrőn keresztül normál nyomás alatt csepeg le az alsó tartályba. Az így készített amerikai típusú kávé hígabb és gyengébb is, viszont óriási adagot lehet lefőzni vele. Ez a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint nagy előny lehet, egy kisebb, esetleg egyszemélyes háztartásban viszont felesleges lehet ekkora adagokat lefőzni.

Filteres kávéfőző

Eszpresszógép

Dugattyús kávéfőző (French Press)

Rendkívül egyszerű használni, tárolni és tisztítani is ezt a kicsi, helytakarékos eszközt, melynek közvetlen működtetése még áramot sem igényel. Az üres üvegedénybe őrölt kávét teszünk, forró vizet öntünk rá, és 3-5 percig állni hagyjuk. Ezután a dugattyút elkezdjük lassan lenyomni, ezáltal a zacc kiszűrődik, és lemegy az edény aljára, felül pedig máris önthető a leszűrt, tiszta kávé. Olcsó és egyszerű eszköz, ráadásul nagyon praktikus utazásokhoz is!

Kotyogó

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek