Ezekre figyelj, ha nem akarod, hogy átverjenek a bioélelmiszerrel

Hazánkban szinte minden élelmiszer kapható „bio” minősítésű formában. Mennyire megbízhatóak ezek a termékek, tényleg teljesen vegyszermentesek? Utánajártunk!

A biotermékek közel 30 éve megtalálhatóak az európai és a hazai boltok polcain, mégis még mindig rengeteg tévhit él az emberekben velük kapcsolatban. 2007 óta létezik egy egységes uniós jogszabály, melynek köszönhetően a bioélelmiszerek útja a termőhelytől az élelmiszerüzemen át a boltokig nyomon követhető. Ahhoz, hogy egy termék „bio” minősítést kapjon, a törvényben előírt szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

„Tulajdonképpen ez egy önként vállalt minőségügyi rendszer. A termelő azt vállalja, hogy az európai jog kötelező előírásain túl betart még jó néhány dolgot például a trágyázás, a növénypermetezés vagy az állatok elhelyezésének területén”- magyarázza nekünkDr. Roszík Péter a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Magyarországon két szervezet jogosult igazolni, hogy a termék megfelel-e az uniószerte egységes szabályoknak, az egyik a Biokontroll Hungária Kft.

Mennyire megbízhatóak a bioélelmiszerek?

Dr. Roszík Péter szerint a magyar biolélelmiszerek teljes mértékben megbízhatóak. „A magyar biotermékek 90 százaléka az európai piacra megy, ahol minden tételt laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá, mielőtt forgalomba kerül. Kevés a hazánkból származó biotermékek esetében a nem engedélyezett anyagok jelenléte. Körülbelül évi 5-6 alkalommal fordul elő ilyen eset, az is legtöbbször abból adódik, hogy a vegyi anyag nem a gazdától, hanem a környezetből származik” - mondja az ügyvezető. Kiemeli, hogy vannak olyan növényvédő szerek, melyek jelenlétére sajnos akár 100-200 évig is számítani lehet a termőföldben vagy az élelmiszerekben.

Vegyszermentes?

Sok vásárló fejében él olyan tévhit a bioélelmiszerekkel kapcsolatban, hogy azok teljesen vegyszermentesek. Fontos azonban tudni, hogy nem az különbözteti meg a bioterméket a többi élelmiszertől, hogy vegyszermentes, hanem az, hogy másfajta rendszert építenek ki a termesztésre, tenyésztésre.

„Az állatokat például sokkal szabadabban tartják, levegőn. Növénytermesztés esetében nem attól lesz valaki biogazda, hogy elhagyja a vegyszereket- hangsúlyozza Roszík.

A biogazdálkodásban az uniós szabályozás alapján engedélyezett vegyszerek használhatóak. Ezek nem szintetikus anyagok, nem ártalmasak, hasznosak a növények és a termőföld számára. A természetes növényvédő szerek használata ajánlott is, hiszen ezek nyújtanak védelmet a növényeknek a betegségek és kártevők ellen.

Ez is érdekelhet?

Vegyszermentes takarítás a konyhában - még mindig tudunk újat mutatni!

Hogyan ismerjük fel a bioterméket?

A hazai boltokban könnyen felismerhetőek a bioélelmiszerek. Ha egy termék jelölésében szerepel, hogy „ökológiai gazdálkodásból” származik, a nevében, hogy „bio” vagy „öko”, és a csomagoláson ott a hatósági kódszám, amit az ellenőrzést tanúsító szervezettől kapott (a Bikontroll esetében a HU-ÖKO-01), akkor nagy biztonsággal mondható, hogy bio.

„Ritkán fordul elő, hogy visszaélnek a jelöléssel, rátennék a hatóság által kapott kódot egy nem biotermékre, vagy a fogyasztókat másként megtévesztenék” - mondja Roszík Péter, aki megjegyzi, hogy a piacon árult élelmiszerek esetében is igazolni kell valahogy a bio minősítést.

Ez is érdekelhet!

7 budapesti termelői piac, amit ki kell próbálnod!

„Ha egy árus azt mondja, hogy bioterméket árul, ami valójában nem az, akkor az európai jogot sérti, aminek nagyon komoly következményei lehetnek, pénzbírságot vagy szabadságvesztést is vonhat maga után” - magyarázza a szakember, és hozzáteszi, az Európai Unióban nincs olyan biotermék, ami mellett ne állna olyan papír, mely igazolja, hogy valóban úgy állították elő, ahogy kell. Ha ez a papír nincs valaki kezében, akkor nem árulhat „bioként” egy terméket.

„A piacon azt kell mondani az árusnak: hol az a papír, ami igazolja, hogy tényleg bio? Ezt meg lehet tenni a retek, tojás vagy húsáru esetében is” - mondja Roszík. Az ügyvezető figyelmeztet, hogy a bio megnevezéssel élő árusok nemcsak a vásárlókat csapják be, hanem azokat a gazdákat is, akik mindent megtesznek, hogy betartsák a szigorú előírásokat.

Érdemes tehát odafigyelni, és kérdezni a piacokon. Ha a vásárló visszaélést tapasztal a piacon, akkor a NÉBIH-nél tehet bejelentést.

Nem azért drágább, hogy nagyobb legyen a nyereség

A vásárlók gyakran sokallják a biotermékek árát. Több oka is van annak, hogy ezek drágábbak a hazai és külföldi, legtöbbször tömegtermelésben előállított élelmiszereknél.

„Szükség szerint drágábbak, mivel a biogazdák nem tudnak olyan nagy mennyiségben termelni, mint az ipari gazdálkodók. A tartás és a termelés körülményei indokolják azt, hogy drágább legyen. A 15-20 százalékos felár reális erre a piaci szegmensre, előfordul persze olyan, hogy jobban elszabadulnak az árak. Nem gondolom, hogy a termelő annyival drágábban szeretné eladni a bioterméket, az ár egyszerűen egy normális piaci folyamat következménye” - mondja Roszík.

A szakember szerint a szállítás is körültekintőbb a biotermékek esetében, ezért az is emelhet az áron, főleg egy egzotikus termék esetében.

Receptajánló:

Miért jó a bioélelmiszer?

„Egyre több vizsgálat igazolja, hogy a bioélelmiszer nemcsak azért jó, mert a vegyszer kevesebb benne, hanem azért is, mert sokkal több benne a tápanyag” - magyarázza Roszík. Az ügyvezető emellett kiemeli, hogy a biogazdálkodás fenntartható, és jót tesz a környezetnek.

Nagyon fontos az is, hogy a b élelmiszer minden esetben GMO-mentes, és sokkal kevesebbet tartalmaz a károsE-számokból. Különbség van például a biocitrom és sima citrom héja között: míg utóbbi nem fogyasztható, addig a másikat nyugodtan használhatjuk az ételekben.

„Sokan vannak, akik azt mondják, ha nem tud mindenből bio-t vásárolni, akkor nincs is értelme annak, hogy bioélelmiszert vásároljon. Azért ez így nem igaz. Minden, amivel magát könnyíti az ember, az előnyt jelent” - hangsúlyozza a Roszík, aki szerint már egy-két bioélelmiszer megvásárlásával is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb káros anyag kerüljön a szervezetünkbe. Tehát a vásárlók egészségét is szolgálja, ha több bioélelmiszert fogyasztanak.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek