7 budapesti termelői piac, amit ki kell próbálnod!

Összegyűjtöttük nektek egy csokorba a főváros legjobb termelői piacait, ahol kedvetekre válogathattok a csodás hazai alapanyagokból. 

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok. Bevásárlótáskával vagy kosárral, esetleg vászontáskával. Mindenki másért és máshogy jár piacra, de aki egyszer belekóstol a piac életébe, az biztosan rákap. Ahogy saját bőrünkön tapasztaljuk az "amit eszel, azzá leszel" mondás igazságtartalmát, és ahogy egyre többen választják a slow livinget mint menekülési útvonalat a mókuskerékből, úgy a belvárosi romkocsmák udvarán szárba szökkenve szinte mozgalommá fejlődött a budapesti piacos kultúra. Hétvégente városszerte kis sátrak és pultok jelennek meg, hogy a zöldségektől és gyümölcsöktől a pékárun át a hús- és tejtermékekig a pikánsabb és kifinomultabb alapanyagokig terülj-terülj asztalkát varázsoljanak a budapestiek ebédlőasztalaiból.

1. Pancs gasztroplacc

A Tűzoltó utcában megbújó Élesztőház ad otthont minden vasárnap a Pancsnak, ahol azon túl, hogy magyar termelők ínycsiklandó áruival várják a piacolókat, valódi gasztro felfedezésekben is részese lehet a látogatóknak. A piacoktól megszokott kínálatot itt még magasabb szintre emelték, Szorgos Gazda kínálja a termeli zöldségeket, szörpöket, zakuszkát, de jól megférnek itt a húsáruk és sajtok is a vegán sütemények mellett. A piac egyik legnagyobb vonzereje a Panificio il Basilico kitelepülése, ám korán kell kelnie annak, aki a következő héten az ő pékárujukat szeretné reggelire enni – néhány óra alatt egy morzsányi sem marad a kenyerekből, kakaóscsigákból és kalácsokból. Emellett szinte minden héten más, tematikus programmal, előadással, közös főzéssel készülnek, igazi közösségi élménnyé varázsolva a vasárnapi bevásárlást.

 • Nyitvatartás: vasárnap 9-14 óráig
 • Helyszín: Élesztőház, 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

2. Szimpla Vasárnap

A Szimpla háztáji volt az egyik első fecske, amelynek köszönhetően Budapest az átmulatott éjszakák után vasárnaponként a piacok városává válik, és szinte életstílussá vált a fiatalabb generációk számára a hétvégi piacolás. Persze vasárnaponként a hét többi napján turistákkal zsúfolásig telt romkocsmát nem csak a fiatalabb generációk lepik el vászonszatyraikkal, hanem minden korosztály képviselteti magát, hogy beszerezhesse az őstermelőktől a következő hét fogásainak természetes alapanyagait. A Szimplában 2012 óta kínálják a hazai őstermelők zöldségeiket, gyümölcseiket, lekvárjaikat, pékáruikat, mindenféle hús- és tejtermékeiket. A Szimpla előnye, hogy méretéből adódóan sok árus elfér, így széles és sokoldalú a választék, plusz biztosan mindent tételt ki lehet pipálni a bevásárlólistáról. A piacozásban megfáradtak vagy azok, akinek nincs kedve a vasárnapot a konyhában tölteni, az emeleten élvezhetik a magyaros ízű brunch-ot vagy belekóstolhatnak a közösségi főzésbe.

 • Nyitvatartás: vasárnap 9-14 óráig
 • Helyszín: Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

3. Czakó Termelői Piacz

2017-ben indult útjára a Czakó Termelői Piacz a Tabán tetején trónoló Czakó kertben. Az egykori présház udvarán szombatonként Mihály Edinának, a Szimpla háztáji piac egykori szervezőjének és Várady Lucának, a Czakó Kert ügyvezetőjének köszönhetően két éve már Budának ezen a részén is könnyen hozzájuthatnak a termelői finomságokhoz. A rusztikus miliőben szombatonként olyan ínyencségeket lehet kóstolni, mint a Mátrai Bivalyrezervátum kolbászai vagy a Pusztán Kézműves Sajtműhely kreációi, de más sajtkészítők a boltival össze sem hasonlítható egyedi termékeit is beszerezheti a gourmet közönség.

 • Nyitvatartás: szombaton 8-15 óráig.
 • Helyszín: 1016 Budapest, Czakó utca 15.

4. Római parti Piac

Valószínűleg a piacok közül a legjobb adottságokkal rendelkezik a Római parti Piac, hiszen a bevásárlás után még egy kellemes ebéddel egybekötött sétára is lehetőség van utána a Duna-parton. A gombáktól a különböző olajokon át a gyümölcslevekig mindent be lehet itt szerezni, ami szem-szájnak ingere, sőt, sokkal többet is. A Római parti piacon többször használatos vászon szütyőket, de ruhákat, illetve a közelgő hidegre tekintettel sapkákat, sálakat, fülmelegítőket is lehet találni. Aki korán kel, mustot lel, hiszen az ősz beköszöntével frissen préselt mustot is kóstolhatnak a piacolók.

 • Nyitvatartás: szombaton 8-13 óráig
 • Helyszín: Nánái-udvar, 1031 Budapest Nánási út 47-49.

5. Infopark Termelői Piac

Egy hónapban két alkalommal az Infopark sétányt ellepik a sátrak, ahol hazai termelők kínálják portékáikat. Lágymányos frekventált lokációján a többi piaccal ellentétben nem hétvégén, hanem csütörtökönként lehet lebonyolítani a bevásárlást, ahol a teljesség igénye nélkül olyan finomságokat lehet beszerezni, mint a tönköly sütemények, mézkülönlegességek, füstölt húsáru, kecske és tehén sajtok, tejtermékek, kézműves sörök, kézműves bőráru, lángos és fánk.

 • Nyitvatartás: kéthetente csütörtökön 8-15 óráig
 • Helyszín: 1117 Budapest, Infopark sétány E épület

6. Biokultúra Ökopiac

A termelői piacok között is egy külön kategóriát képvisel az Biokultúra Ökopiac, hiszen a termelői áru sem feltétlenül bio, ám itt kizárólag jogszabályoknak megfelelő, érvényes tanúsítvánnyal rendelkező, ökológiai gazdálkodásból származó termékeket lehet vásárolni. Olyannyira szigorúan veszik ezt, hogy a Magyar Biokultúra Szövetség rendszeresen vesz mintákat, és ellenőrzi, hogy a kínált termékek valóban nem tartalmaznak növényvédőszer maradványokat. A Csörsz utcában szombatonként olykor akár 100 árus is kínálja termékeit, és bár elsődlegesen élelmiszerpiacról van szó, kézművesek munkáival is lehet találkozni.

 • Nyitvatartás: szombatonként 6:30-13 óráig
 • Helyszín: 1124 Budapest, Csörsz utca 18.

7. Budaörsi Gazdapiac

Kellemes, családias hangulat és finom, termelői ételek – a Budaörsi Gazdapiac a környék életének egyik meghatározó színfoltja, ami nemcsak élelemmel látja el a helybelieket, de komoly közösségépítő erőt is képvisel. Színek, formák, illatok várják szombat hajnalban a budaörsieket, de a programok, főzések sem maradhatnak el a repertoárból.

 • Nyitvatartás: szombatonként 6-12 óráig
 • Helyszín: 2040 Budaörs, Patkó utcai parkoló

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek