Nem feltétlenül egészséges, ami bio

A bio élelmiszerekből készített nassolnivalók attól függetlenül, hogy rájuk van írva: 'bio termék', még nem feltétlenül egészségesek.

A biotermékek kapcsán szinte biztos, hogy az elsők között az a jelző is eszünkbe jut, hogy egészséges. És az igaz is, hogy az ökológiai gazdálkodásban a növények termesztése során nem használnak olyan kemikáliákat, mint a műtrágya vagy a növényvédőszer, az állatok nem kapnak antibiotikumot, és a feldolgozáskor nem kerül a késztermékbe mesterséges színezék, ízfokozó vagy tartósítószer.

Azonban, ha jobban megnézzük, a bio élelmiszerek nemcsak zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket vagy tojást jelenthetnek, hanem például bio nápolyit, kekszet, chipset, gyümölcsleveket és gumicukorkát is, amelyek összetevőiket tekintve nem jelentenek akkora ugrást az egészségesség felé, mint azt elsőre gondolánk.

A bio nassolnivalóknál is könnyen előfordulhat, hogy a finomliszt és a cukor van túlsúlyban, itt csak annyi a különbség, hogy ezek az összetevők ellenőrzött biogazdálkodásból származnak. Vannak olyan ivólevek, amelyekre bár illik a bio jelző - hiszen a bennük levő kis gyümölcstartalom történetesen biogyümölcsből származik - , de erősen rontja a képet, hogy az összetevők között megtaláljuk még a vizet és a bio (nád)cukrot is.

Ezekre a termékekre a bioélelmiszerekre vonatkozó minden előírás igaz, tehát nincs bennük szermaradvány, és kíméletesen dolgozták fel őket, de ettől még élettanilag nem kevésbé egészségtelen gyakori fogyasztásuk, mint a nem bio finomliszt és nem bio cukorral készült élelmiszerek esetében. Kalóriatartalmuk és glikémiás indexük éppúgy magas, és a fogakat is ugyanúgy károsítják, mint a sima édességek.

Legyünk résen, nézzük meg mindig az összetevőket!

Jó szándéktól vezérelve az anyukák előszeretettel adnak gyermekeiknek bio nassolnivalókat és bio italokat két étkezés között a hagyományos termékek egészséges megfelelőjeként, de figyeljünk oda - ne legyen elég a bio jelző, mindig olvassuk el az összetevőket is!

Fontos támpont, hogy az alapanyagok csökkenő sorrendben vannak feltüntetve a csomagoláson. Tehát ha a listán első helyen szerepel a cukor vagy a finomliszt, akkor abból van a legtöbb benne, ezért gyerekeknek semmiképpen sem ajánlott gyakori fogyasztásra!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!