Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezeket készítheted a maradékokból ahelyett, hogy kidobnád őket

Mit tehetünk a megmaradt tojássárgájával, száraz kenyérrel, vagy a hűtőben pihenő rizzsel? Van pár tippünk!

Ételmaradékaink csak úgy tornyosulnak körülöttünk, észrevétlenül építkeznek az év folyamán, míg a végére a fogyasztók által kidobott élelmiszerfelesleg eléri a 400 000 tonnát Magyarországon. Ez több mint 22 %-át teszi ki a Magyarországon évente elpazarolt 1,8 millió tonnányi élelmiszernek.

Az áruházakból és gyárakból a Magyar Élelmiszerbank idén 5000 tonna élelmiszert már megmentett. Ezzel elősegítette, hogy 250 000 ember tányérja étellel teljen meg, továbbá az élelmiszerek megmentésével az előállításukhoz és a megsemmisítésükhöz szükséges energiaforrások elfecsérlését is megakadályozta.

Magyarországon az Élelmiszerbank az a szervezet, mely ilyen jelentős mennyiségben tud begyűjteni megsemmisítésre ítélt élelmiszereket még a lejáratuk előtt.

Ha Téged is annyira bánt a pazarlás, mint az Élelmiszerbankot, küzdj vele együtt az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, és vess be praktikákat! Miből épülnek fel a cikk elején említett ételmaradék tornyok? Mit tehetünk velük, hogy hasznos alapanyagok maradhassanak? Mutatjuk...

Tojássárgája és fehérje

Hány recept cseng így: „Végy sok-sok db tojásfehérjét”? Jó-jó, de mit lehet kezdeni megannyi tojássárgájával?

Nincs más dolgod, adj hozzá citromlevet, sót, olívaolajat, és keverj saját készítésű majonézt!

Vagy most inkább valami újra vágysz? Ajánljuk figyelmedbe a Hollandi mártást, melyből egy recept sem kezdődik három tojássárgájánál kevesebbel! ;)

A sok tojásfehérjétől sem kell megszabadulni egy tiramisu elkészítése után. Készíthetsz belőle habcsókot, kókuszcsókok vagy akár francia macaront is.

Mindennapi kenyér

A sarokban csöndben várakoznak sorukra a kenyerek, de nem mind érik el a szendvicskort. Varázsold kenyérkockává a száradó szeleteket, és megszokott levesed, salátát máris nyer egy kis ropogósságot!

 

Rizs

Bár olcsó alapanyag, mégis zavar, ha felhasználatlanul bámul rád a hűtődből? A hátsó polcra rejtett maradék rizs tökéletes hozzávaló, amivel levesedet is feltöltheted!

Ó, vagy épp édességben gondolkozol?  Gyorsan megtalálhatod számításodat az éppen maradékokra specializálódott rizses palacsintában! Íme, a képlet:  maradék rizs + tojás + vanília/fahéj/kakaó/ és minden, ami szem-szájnak ingere. Serpenyőbe vele a megszokott módon, és volt maradék, van desszert!

Pénztárcádon túl, a Föld és a következő generációk is hálásak lesznek igyekezetedért! Ha keresed az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem további formáit, a Magyar Élelmiszerbankot itt segítheted.

1000 Ft rendszeres havi adomány közel 20 db feleslegekből összeállított élelmiszercsomag nélkülözőkhöz való eljuttatását segíti.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!