Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hollandi szósz alaprecept

Hollandi szósz alaprecept
Hollandi szósz alaprecept
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször utaltam már receptjeimben a "hollandi szósz"-ra, melyet itt por avagy 2 dl folyékony állapotban készen lehet kapni. Én "egy bizonyosat" használok, mely a házilag készített tökéletes hasonmása. Leginkább spárgaöntetnek használatos, de nagyon finom pl. karfiolhoz, brokkolihoz, párolt sárgarépához, rántott zöldségekhez, natúr halakhoz.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Lsd. elkészítés.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábasban vizet forralunk, erre egy ráillő másik lábast helyezünk (vízfürdő). A vajat ebben felolvasztjuk, és az összes többi hozzávalót folyamatos kevergetés közben habosra főzzük, de vigyázzunk, hogy ne forrjon!
  2. Az így elkészült mártást dúsíthatjuk fehérborral, mustárral, worcestershire-vel, tejszínnel, zöldfűszerrel, kapribogyóval, stb...
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 43 873
elküldve: 1
receptkönyvben: 184
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hollandi mártás házilag, hollandi szósz, házi hollandi szósz

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

letti_tr
letti_tr Mon, 2016-05-02 11:45

Köszönöm a receptet. :)
Szerintem kevesebb citromlével testesebb a mártás íze, csak pár csepp is elég bele.

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2016-05-02 17:15

Nagyon szivesen. Persze, mindenki izlese szerint izesitse a receptet, ez vonatkozik minden leközölt receptre, nyugodtan lehet varialni. :) Örülök, hogy sikerült!

Üdvözlettel, Marti

Sugci
Sugci / Sugci Tue, 2016-03-08 22:30

Nem áll szándékomban vitázni Önnel, :) de egyrészt a vízgőz, és a vízfürdő ugyan az...Másrészt a melegen tartáson kívül ami még lényeg az az, hogy a tojássárgáját elkezdjük habverővel habosítani, majd KANALANKÉNT adagoljuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, miközben folyamatosan keverjük mindaddig, ahogyan Julia Child fogalmazott : "míg a tojás, és a vaj együttese át nem alakul egy üdvözítő új anyaggá." :)

Sugci
Sugci / Sugci Mon, 2016-03-07 20:36

Azért nem sikerült, mert másképp kell csinálni...15 dkg vajat fel kell olvasztani, és melegen kell tartani.6 tojássárgáját vízgőz fölött habos-krémesre kell keverni, majs a meleg olvadt vajat kanalanként bele kell dolgozni miközben folyamatosan keverjük habverővel, így válik krémes, selymes állagúvá.Sóval, borssal, és pár csepp citromlével ízlés szerint ízesítjük.

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2016-05-02 17:19

Kedves Sugci,

köszönöm a hozzaszolasodat. En egy nemet receptet közöltem le, nekem sikerült a Martas. Üdv, Marti

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2016-03-08 12:14

A "vizfürdö" felett keszült dolgok sikerülnek, igy ez a martas is. Ez pont arra jo, hogy ne forrjon az elkeszitendö szosz hozzavaloi. A fent leirtak ugyanazt mondjak, mint amit egy vizfürdös keszitesi mod. (Lenyege a melegen tartas).

thuroczy
thuroczy Sun, 2014-04-27 11:41

Kedves Márti!
Nem sikerült. Olvasztottam, folyamatosan kevertem, nem forrt a víz. Viszont folyákony maradt, majd a rántotta állagnál kidobtam.

231
vaj 2.5 dkg
tojássárgája 4 db
citromlé 2 ek
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál