Az enchilada egy mexikói étel, mely gazdag szósszal bevont töltött kukoricatortillából áll. A tortillalapok friss és változatos összetevőkkel tölthetőek meg, beleértve a húsokat, sajtokat, babot, burgonyát, zöldségeket vagy ezek kombinációját. Enchilada nélkül nincs igazi mexikói lakoma! Mi tépett csirkehússal, tejföllel, sajttal töltjük meg, fűszeres paradicsomszósszal öntjük nyakon, és jó adag sajttal megszórva, 30 perc alatt összesütjük.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/M1/EN/sTtnYbUMokvXQK7Cwauk80RhdMfC15kdXELA9Tmc.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ed224aae674d2fb8142f4d7fd5724ecf)
Házi készítésű tortillával lenne igazán klasszikus, de mi most boltit használtunk, az egyszerűség kedvéért. Ez a recept gyors és praktikus, hétköznapokra tökéletes, sokféleképpen variálható, és szuper laktató.
Maradék csirkehússal 20 perc alatt megvagyunk vele, sütés közben pedig egy kevés friss guacamolét vagy salátát is összedobhatunk mellé.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/rb/MB/95YO8ayiCsAmbHAoiA27HhtYewlbbSKdGHQR3Cas.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=a3233b17e312141122013ab616129ab3)
Hozzávalók:
- 6 db tortilla lap
- 4 db sült csirkemell (maradék grillcsirkéből, húslevesből stb.)
- 13 dl paradicsomszósz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék (1 csomag)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 ek jalapeño (szeletelt)
- 350 ml tejföl
- 200 g juhsajt
- 250 g mozzarella (két csomag)
- koriander ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/YR/99/1cpAnuvSrWWeRFzbWPn1pWjIZcjH3bWLAjGpgqMX.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=cbf1f6ae4ed23011d76a08cb95bbd122)
Elkészítés:
Első körben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt: turmixgépbe tesszük az aprított vöröshagymát, a 4-5 gerezd fokhagymát, a fűszerkeveréket, sót, borsot, majd felöntjük a paradicsomszósszal, egy kis vízzel, és simára turmixoljuk. A következő lépés, hogy a sült csirkét falatnyi darabokra tépkedjük, a juhsajtot lereszeljük, a jalapenót és a mozzarellát felkarikázzuk, illetve a többi hozzávalót is előkészítjük.
A paradicsomszósz 1/4-ét egy magas falú hőálló tepsibe öntjük. A tortillalapokat egyenként átkenjük 1-2 evőkanál szósszal. Mind a 6 tortillalap egyik szélére sültcsirke-darabokat halmozunk, arányosan elosztva.
Erre jöhet 2-3 evőkanál tejföl, egy marék reszelt sajt, néhány karika jalapeno és ízlés szerint korianderzöld.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/6s/Ol/dPfmQVoEUMHk4x2hn1iIxHIqXddbZTyg5KhU08O9.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=025e9bb253e34793ace5af1b0b37d2b7)
A tortillákat, mint a palacsintát (lehetőleg szorosan) feltekerjük, és a paradicsomszószba helyezzük, közvetlenül egymás mellé. A tetejükre öntjük a maradék paradicsomszószt, és elegyengetjük. Ráhalmozzuk a felkarikázott mozzarellát, és megszórjuk gazdagon reszelt juhsajttal.
Előmelegített 200-220 fokos sütőben 25-30 perig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad, és ropogósra pirul.
Melegen tálaljuk tejföllel, chilivel és korianderrel megszórva.
Még több mexikói csoda itt:
Az enchilada receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: