Foszlós-puha színházi perecet sütöttünk, túlsajtozva, ahogy kell

Ha egy valamit élveztünk gyerekként a színházakban (amit legtöbbször kötelességből látogattunk osztályprogram gyanánt, esetleg szüleink rángattak el minket), az a szünetben bekapkodott foszlós sajtos perec volt. Már ha nem volt kőkemény...mi most reprodukáltuk a nosztalgikus sós finomságot, elég jól sikerült!

Sajtos, foszlós, és könnyen elkészíthető nosztalgikus perecet hoztunk nektek. Légiesen puha, túlsajtozott és falni való. Pontosan olyan, mint amit gyerekkorukban a színházi büfében majszoltunk a szünetben, magas bárszéken, egy kis üveges kóla kíséretében, miközben szüleink lehúztak egy kávét vagy egy szíverősítőt.

Színházi sajtos perec, receptért kattints a képre!

Flóra természetesen picit felturbózta a retró receptet, mert túrót is rakott a tésztába, ami ezáltal lett könnyfakasztóan puha, és olyan csinos kis pereceket hajtogatott, hogy a kollégák félve haraptak bele. A sajt meg hát ugye.... akkor jó, ha túl sok!

Színházi sajtos perec, receptért kattints a képre!

Lássuk, hogyan készült az új kedvenc rágcsálnivalód!

Hozzávalók:

  • 250 ml tej (langyos)
  • 1 ek porcukor
  • 20 g élesztő
  • 650 g finomliszt
  • 50 g tehéntúró
  • 150 g tejföl
  • 8 g vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 15 g só
  • 1 db tojássárgája (lekenéshez)
  • 1 ek só (durva szemű, a tetejére)
  • 300 g sajt (jól olvadó, reszelve)
Színházi sajtos perec, receptért kattints a képre!

Nézzük a pontos elkészítést:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a túrót, a tejfölt, a sót és a tojássárgáját, végül beledolgozzuk a puha vajat is.

Jól kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 45 percig pihentetjük, meleg helyen.

A megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, gombócot formálunk belőlük, majd letakarjuk. 15 perces pihentetés után henger alakúra formázzuk, és hosszú rudakká sodorjuk őket. Ezt követően perec alakúra formázzuk a tésztarudakat, majd ismét letakarva még 15 percig kelesztjük.

Végezetül megkenjük tojássárgájával, megszórjuk durva szemű sóval, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 190-200 fokon, 10-12 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük.

Lesd meg videón is, hogy készült Flóra perece:

A színházi sajtos perec receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Címlapról ajánljuk

További cikkek