Ezek az élelmiszerek drágultak óriásit 10 év alatt

Nemcsak az élelmiszerek ára növekedett drasztikusan az elmúlt tíz évben, ma már szórakozni se lehet olyan olcsón, mint régen.

Az új év beköszöntével ismét véget ért egy évtized, a Pénzcentrum.hu pedig a KSH hivatalos statisztikáinak segítségével részletesen utánajárt annak, hogyan drágult az élet Magyarországon 2010 óta.

Ahogy az a gazdasági portál cikkéből kiderül, az elmúlt tíz évben rengeteg élelmiszer és szolgáltatás ára növekedett óriási mértékben, ma már sokkal több pénzért válthatunk ki mozijegyet vagy múzeumi belépőt, egyes élelmiszerek pedig ma kétszer annyiba kerülnek, mint egy évtizeddel ezelőtt. A KSH adatai alapján közel száz, mindenki számára elérhető termék árváltozása került górcső alá.

A statisztikák alapján az alma ára emelkedett meg a legjobban az elmúlt években, ma már egy kilogramm gyümölcsöt 2,5-ször drágábban lehet kapni, mint 2010-ben (205 forint helyett ma átlagosan 483 forintba kerül egy kiló). Ugyancsak drasztikus változáson ment keresztül a krumpli, valamint a narancs ára is: a krumpli kilójának átlagos ára 2010-ben még 140 forint volt, ma már átlagosan 314 forintot kell kifizetnünk hasonló mennyiségű termékért. A narancs kilogrammonkénti ára 10 évvel ezelőtt átlagosan 348 forint volt, napjainkban pedig átlagosan 644 forintba kerül egy kilogramm a déli gyümölcsből.

Nemcsak a zöldségek és a gyümölcsök ára emelkedett, egy kiló párizsi például tíz évvel ezelőtt még "csak" 1030 forintba került, ma viszont már átlagosan 1895 forintot kell fizetnünk a felvágottért.

A Pénzcentrum cikke és a KSH adatai szerint jó pár élelmiszer ára esett át 50-70 százalékos dráguláson tíz év alatt, így például a citrom, a fejes káposzta, az uborka és az olasz felvágott is jóval drágábban kapható napjainkban. Bár a 2020-as adatok még nem ismertek az infláció értékét illetően, 2010 és 2019 között a teljes, összesített infláció mértéke 27,65% volt. Ez azt jelenti, hogy 9 év után 12 765 forint szükséges ahhoz, hogy a 2010. évi 10 000 forint értékénél legyünk - írja a gazdasági portál.

A hivatalos magyar adatok szerint az elmúlt 9 év alatt 36,84%-kal drágultak az élelmiszerek, a szeszesitalok és dohánytermékek pedig ennél is nagyobb mértékben 82,12%-kal kerülnek többe 2010-hez képest. Bár az infláció a piacgazdaság szerves része, az elmúlt 10 év összesített inflációs mértéke pedig gazdasági szempontból, világviszonylatban normálisnak tekinthető, az élelmiszerek ára más termékekhez és szolgáltatásokhoz mérve nagyobb mértékben emelkedett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Pofonegyszerű tippek arra, hogyan tartsd be a száraz januárt

Már egy hónapnyi teljes alkoholmegvonás is sokat segíthet az ember egészségén – éppen ezért egyre többen választják azt, hogy az új évet négy hétig alkohol nélkül kezdik. A száraz január egyre népszerűbb, de senki nem állítja, hogy könnyű lenne betartani, még most sem, amikor a korlátozások miatt nem lehet beülni sehova egy italra. Az alábbi tippek segítségével könnyebben kibírhatod a hónapot akár egy csepp alkohol nélkül is.

Stuth-Nagy Niki

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!