Amit a vajról tudni érdemes – elmondjuk azt is, mivel helyettesítheted

Tudtad, hogy a vajat úgy állítják elő, hogy leválasztják a tejet a tejszíntől, majd addig kavarják, amíg az szilárd masszává nem sűrűsödik?

 A vajban nincs szénhidrát, az alacsony glikémiás indexű ételek közé sorolható. A vajban lévő kalóriák zsírból származnak. A benne lévő zsír legnagyobb része telített zsírsavakból áll, egy evőkanál vajban 30,5 milligramm koleszterin van. Annak ellenére, hogy tejből készül, egyetlen adag vaj gyakorlatilag nem tartalmaz fehérjét. A vajfogyasztás során kis mennyiségű A-vitamint is beviszünk a szervezetünkbe: egy evőkanálnyiban 97 mikrogramm van, ami a nők számára ajánlott napi adag körülbelül 14% -át, a férfiak esetében pedig 11% -át teszi ki. A fűvel etetett tehenek tejéből készített termékekben például K2-vitamin és omega-3 zsírsavak is vannak. A vaj olyanok körében is népszerű, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet vagy magas zsírtartalmú étkezési tervet, például ketogén étrendet követnek.

Vaj, margarin

A vajat tejből, míg a margarint általában növényi olajból készítik. Alapvetően sokféle margarin van a piacon, és mindegyiknek más a táplálkozási profilja. Vannak például a szív egészségét célzó margarinmárkák, amelyek egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. A vaj is lehet ízesített, sózott vagy sótlan fajták is léteznek. A vaj kalóriája a sótartalomtól függően nem változik. Ha sütésről van szó, a vaj számos sütemény kedvelt alapanya. A vaj és a margarin is felcserélhető a legtöbb receptben, de vannak ételek, amelyeket épp a zsiradék fajtája tesz zamatossá vagy egyedivé.

Mi jöhet vaj helyett?

Az avokádó nagyszerűen kenhető a pirítóson, és egészséges zsírforrás. Az olívaolajjal is helyettesíthetjük a vajat húsoknál vagy zöldségpárolásnál. Ha vajat használunk a burgonya vagy zöldségköret tetejére, azt friss fűszernövényekkel is kiválthatjuk, a metélőhagyma vagy a tárkony például friss, sós ízt adhat az ételeknek. Vaj helyett sima lekvárt vagy mézet is kenhetünk a pirítósra vagy tehetünk a palacsintára, de friss gyümölccsel is feldobhatjuk ezeket az ételeket. Ha tükörtojást sütünk vagy rántottát készítünk, érdemes inkább tapadásmentes serpenyőt használni.

Vannak, akik vajat a konyhapulton tartják, így az puha és könnyebben kenhető lesz. A gyártók viszont azt ajánlják, hogy a vajat hűtőben kell tárolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Donum Terrae

A Danyi Éva által megálmodott Donum Terrae márka 2011-ben született meg. Az általuk minőségi alapanyagokból készült magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek nemcsak tápanyagdúsak, de ízükkel különlegessé tesznek bármilyen fogást.

Szász Nóri

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!