Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megkérdeztük, ugyan miért kerül 549 forintba egy darab KÍGYÓUBORKA

Az elmúlt hetekben kisebb sokként ért, amikor megláttam a szupermarketek polcain heverő kígyóuborkák árát. Persze, tél van, de tényleg emiatt ilyen drága az uborka? 

Az elmúlt hetekben szinte minden szupermarketben megfordultam: Spar, Lidl, CBA, Tesco, a boltokban pedig zöldségvásárlásnál arra lettem figyelmes, hogy az egyik számomra leghétköznapibb, legegyszerűbb zöldség, a kígyóuborka valami hihetetlenül drága lett, 249 forinttól egészen 549 forintos darabárig mindennel találkoztam. 

Mi történt? Persze, télen minden zöldség és gyümölcs sokkal drágább, a legtöbb áru külföldről érkezik, így a termesztés mellett a szállítási költség is megmutatkozik az árakban, a különös azonban mégis az, hogy üzletenként más és más árakkal találkoztam. 

  • CBA: 249 Ft / db
  • Auchan (online): 379 Ft / db
  • Tesco (online): 429 Ft / db
  • Spar (online): 449 Ft / db 
  • Kifli.hu: 449 Ft / db
  • Lidl: 549 Ft / db
  • ALDI: 399 Ft/db
  • 7. kerületi zöldséges: 990 Ft / kg
  • 13. kerületi zöldséges: 299 Ft / db

AZ OKOK

Télen a boltokban kapható kígyóuborkák java Spanyolországból érkezik, összehasonlításképpen a tmkronika.hu oldalán 2018 áprilisában megjelent cikket vettem szemügyre, mely alig két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, a spanyol uborka nagy ellenfele lehet a magyar termelőknek. Két évvel ezelőtt a tavaszi időszakban a Nagybani piacon vásárolható uborkák KILÓNKÉNTI ára 400-500 forint körül mozgott, a magyar valamivel drágábban, átlagosan 640 forintra volt beárazva (szintén kilogrammonként mérve). 

2018 áprilisában a Tesco akciósan, mindössze 135 forintért adta a kígyóuborka darabját, a cikk szerint a bolti ár télen és tavasszal jellemzően 200 forint körül mozgott, nyáron pedig (amikor már itthon is megterem a zöldség) 100-120 forint körül volt kapható. 
 
Hogy minek köszönhető a hatalmas áremelkedés 2020-ban, arról a Lidl és az ALDI sajtóosztályánál is érdeklődtem, a Lidl-nél Tőzsér Judit, a kommunikációs cégvezető elmondta, az említett piaci jelenség oka a spanyol uborkatermő területeket sújtó rendkívüli időjárás volt, melynek hatására nagyon kis mennyiségű termés került csak a piacokra, így azok ára jelentősen megemelkedett.
Az árak a korábbi árakkal azonos szintre történő visszaesésének folyamata megkezdődött. 
 
Az ALDI-tól is hasonló választ kaptam: ,,A kígyóuborka ára a közelmúltban jelentős mértékben emelkedett. Ennek oka, hogy Spanyolországban az elmúlt időszakban a kedvezőtlen időjárási viszonyok (napsütés hiánya, felhős időjárás és alacsony esti hőmérséklet) következtében a kígyóuborka lassabb ütemben fejlődött és a termelők nem tudtak akkora mennyiséget betakarítani, amennyi fedezte volna a keresletet. Az ALDI Magyarországon nem tapasztalt magasabb keresletet a termék iránt. Áruházainkban a kígyóuborka jelenleg 399.- Ft/db áron kapható, ennél nem volt magasabb a termék ára."
 
Ezen információk függvényében a népszerű kígyóuborka remélhetőleg olcsóbban lesz kapható a közeljövőben, tavasszal és a nyár beköszöntével pedig a magyar termés is megjelenik majd a piacokon. 
 

Ez is érdekelhet: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiss pista
kiss pista Fri, 2020-02-21 17:02

Ez csak azért lehetséges, mert Magyarország egy gazdag ország...nálunk, a szegény Németországban 39 cent egy ubi...

csanadlaszlo99
csanadlaszlo99 Wed, 2020-02-12 20:12

Szokásos kereslet-kínálat, a kígyóuborka meg nyáron terem. Nyáron meg a hógolyó hiánycikk.
Fogyasszunk mindig idényjellegű termékeket.

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2020-02-12 23:47

Például idényjellegű lenne most a káposzta. Na, annak 400-500 Ft kilója! A savanyítottról már ne is beszéljünk. A cékla hasonló árú. Krumpli? 300-nál kezdődik, az alma 500-nál.
Az elmúlt egy-másfél évben olyan őrületes áremelkedés történt zöldség- és gyümölcsfronton, amit már nem magyaráz egy egyszerű rossz idő. Ne beszélj itt idényjellegű termékről, mert megüt a guta.