Kiderült, jó ötlet-e egyben letudni a napi vízadagot

Praktikus megoldásnak tűnhet, hogy ahelyett, hogy folyamatosan kis adagokban innánk a vizet, egyben egyszer letudjuk a napi adagot. Bár így valóban kipipáljuk a szükséges mennyiséget, de vajon tényleg jó ötlet ez? Itt a válasz!

Azt talán ma mindenki tudja, hogy a vízivás elengedhetetlen része kell, hogy legyen a mindennapjainknak, mivel a dehidratáltság kellemetlen következményekhez vezethet, és ivási szokásaink még az immunrendszerünket is befolyásolhatják. De hát hogy is lehetne ez másképp, hiszen ugyan nemtől és kortól függően eltérő, de a testünk több mint fele vízből áll, a napi veszteség pótlására ezért átlagosan 2-2,5 liter elfogyasztása javasolt. De a rohanós mindennapokban könnyű megfeledkezni a megfelelő folyadékutánpótlásról, miért ne lehetne leegyszerűsíteni a dolgot, és egyszerre, egyben letudni az egész napi vízfogyasztást?

Szóval... rossz, ha egyszerre isszuk meg a napi vízmennyiségünket?

De vajon jó-e az, ha egyben benyakalunk 2 liter tiszta vizet? A válasz igen is és nem is. Egyrészt mindenképpen jobb, ha pótlod a folyadékot legalább egyszer egy nap, mintha hagynád, hogy a tested sivataggá változzon, másrészt azonban ezt is csak mértékkel szabad csinálni. Viszonylag ritkább kockázat, de a túl sok víz egyszerre történő elfogyasztása bizonyos embereknél nátriumegyensúly-zavart okozhat, ami rohamhoz és egyéb negatív következményekhez vezethet. Ugyan valóban ritka esetnek számít ez, de miért kellen kockáztatni.

Tehát, ha neked úgy komfortos, hogy mondjuk reggel és este megiszol egy nagy adag vizet, akkor maradj ennél a módszernél. A legjobb azonban mégis, ha a nap során folyamatosan gondoskodsz a hidratálásról.

Nem megy a vízivás? Vannak más módok is!

Bár alapvetően a tiszta víz a legjobb a hidratálás szempontjából, más módokon is gondoskodhatsz az utánpótlásról. Például köztudott, hogy minden ital, ami koffeint tartalmaz, így a kávé és tea, enyhe vízhajtó hatással rendelkeznek, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a bennük található víz miatt még így is hozzájárulnak a test hidratálásához. Ezzel együtt nem lehet csak és kizárólag kávéból bevinni a szükséges vízmennyiséget.

Emellett pedig számos olyan étel is van, ami hidratál. Rengeteg zöldség és gyümölcs tartalmaz vizet, és ezeket is nyugodtan beleszámolhatod a napi mennyiségedbe. Nyáron ott van a görögdinnye, eper, barack, de az uborka, paradicsom is remek erre célra, télen pedig a melengető levesekkel nemcsak arról gondoskodhatunk, hogy felmelegítsük magunkat, de a vizet is pótolhatjuk a szervezetünkben.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek