Ha így sütöd, garantáltan szaftos marad az egyben sült csirke

Egyben sült csirkét készítenénk, de nem merünk belefogni? Aggodalomra semmi ok, ez a cikk kifejezetten azért született, hogy minden titkot leleplezzen a tökéletesen szaftos húsú, ropogós bőrű csirkével kapcsolatban.

Az egyben sült csirke elkészítése elsőre talán ijesztő feladatnak tűnhet, sokan visszariadhatnak a komplett madár látványától. Ráadásul ott lebeg a sütő fölött a kiszáradás réme is: ugyanis nincs szomorúbb a száraz sült csirkénél. Szerencsére ezt a gondolatot el is felejthetjük, az alábbi receptet követve ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy az egyben sült csirkénk, amit az asztalra teszünk, kívül ropogós bőrű, belül pedig omlós, csontról váló húsú lesz.

Első szabály: végtelen vaj

A zsiradékot már a sütés előtt alaposan el kell oszlatnunk a csirke felületén: tulajdonképpen egy vajas masszázst kell adnunk neki kívül-belül. Ez egy réteget képez majd a húson, és nem engedi kiszáradni.

Ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket, akkor kevés mézet is adhatunk a vajhoz, ami kellemesen karamellizálódni fog majd a sütőben.

De nemcsak a sütés előtt kell a zsiradék eloszlásáról gondoskodnunk, hanem annak folyamatában is: a sütőben összegyűlt vajas-fűszeres páclével át kell locsolnunk a csirke felületét, amikor forgatjuk.

Második szabály: aromás töltés

Ahhoz, hogy a hús minden porcikáját átjárja a fűszerezés, nem elég egy egyszerű felületi szórás. Tegyünk felvágott citromot, rozmaringot vagy kakukkfüvet és fokhagymát a csirke belsejébe, illetve a tepsire, a madár mellé is.

Harmadik szabály: óvatos hő

A legtöbb kiszáradási baleset általában abból ered, hogy a sütő túl aggresszív hőt ad át a húsnak, aminek így esélye sincs szaftosnak maradni. Kerüljük ezt el, melegítsük elő a sütőnket 160 fokra, és tartsuk is a 160-180 fokos hőmérsékletet az egész folyamat alatt.

Negyedik szabály: folyamatos forgatás

Nem hagyhatjuk csak úgy feküdni a csirkét a sütőben, forgatnunk kell végig, hogy minden oldalát egyenletesen érje a meleg. Forgathatjuk egyszerűen a tepsivel együtt: ebben az esetben 20 percenként mozgassuk.

De sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha magát a csirkét forgatjuk: az első 20 percben süssük a hátán, majd 20 percig a hasán, aztán megint a hátán és így tovább.

Ötödik szabály: egy utolsó trükk

Ha kivártuk szépen, türelmesen a sütési időt, még akkor, az utolsó pillanatban is bevethetünk egy utolsó trükköt a szaftosság érdekében: állítsuk fel a csirkét úgy, hogy a lábai felfelé álljanak. Így a szaft a mellrészbe csorog, és puhán tartja azt.

Készítsünk tökéletes egyben sült csirkét!

Hozzávalók:

1 db csirke (1,5 kg-os egész csirke, zsigerelve), 1 fej fokhagyma (félbevágva), 1 db citrom (félbe- vagy cikkelyekre vágva), 150 g vaj, 50 g olívaolaj, 6 szál kakukkfű (vagy rozmaring), 3 ek méz (opcionális), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 30 dkg gomba (köretként), 60 dkg újkrumpli (köretként), 1 közepes fej vöröshagyma (köretként)

A csirkét megtisztítjuk, megszárítjuk. A csirke minden porcikáját, kívül-belül alaposan bedörzsöljük puha vajjal. Ha mézzel is megspékelnék (opcionális), keverjük a vajhoz a mézet, és úgy kenjük be az egész csirkét. Egyenletesen sózzuk, borsozzuk.

A szárnyas belsejébe tömjük félbevágott vagy egész citromot, kakukkfű- vagy rozmaringágakat, pár gerezd fokhagymát. Fektessük tepsire, tegyünk mellé még nyugodtan citromcikkelyeket, 1 fej félbevágott fokhagymafejet, pár szál kakkukfüvet. Locsoljuk meg olívaolajjal is, ha szükséges, kevés víz is kerülhet alá. Ezután mehet a 160 fokra előmelegített sütőbe, 20 percenként forgatva 90 percig sütjük.

Fontos, hogy legfeljebb 160-180 fokon süssük a csirkét, hogy lassan és egyenletesen süljön puhára. Ne sokkoljuk hirtelen magas hőfokon, hogy a hús nedvességtartalma megmaradjon, ne száradjon ki.

A 90 perces sütési idő alatt 20 percenként megforgatjuk a csirkét. Ezt tehetjük úgy, hogy a tepsivel együtt forgatjuk a sütőben, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő, de a legjobb, ha az első 20 percben a hátán sütjük, a másodikban a hasára fektetve, és így tovább forgatva 20 percenként. A csirkét minden forgatásánál alaposan meglocsoljuk vajas páclével, ha szükséges sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá.

A sütési idő felénél a gomba és a krumpli is kerüljön a hús mellé és alá, a zöldségeket finoman keverjük át a forgatásoknál a vajas pácban.

A sütési idő lejártával legalább 15 percig pihentessük a csirkét úgy, hogy lábai felfelé nézzenek, majd támasszuk alá valamivel, hogy a nedvesség a mellrészbe csorogjon. Ettől még puhább és szaftosabb marad a csirkemell. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, locsoljuk át újra a vajas páclével.

A tökéletes egyben sült csirke receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a kiadós fogásokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek