Egészséges összetevők sütéshez: mire jó a tisztított vaj vagy a mandulaliszt?

Nem flancolás, még csak nem is divat, egyszerűen jobban érzem magam, ha a konyhámban megtalálhatók egészséges összetevők is.

Az egészséges sütéshez szükséges alapanyagokat nem azért használom, mert divat, és nem azért, mert a családomban bárkinek ételintoleranciája van. Attól, hogy a megszokott alapanyagokat egészségesekkel helyettesítem, egyszerűen jobban érzem magam fizikailag és mentálisan is. Hogy miért? Biztosan ismered az érzést, amit akkor produkálsz, ha megeszel egy jó nagy szelet tortát. Nem, nem a bűntudatról beszélek, hanem arról a „nehézérzésről”, amit a finomított cukrok és olajok, a glutén vagy egyes tejtermékek kombinációi válthatnak ki.

Mandulaliszt

Nem étkezem gluténmentesen, de észreveszem a különbséget a szervezetemben, amikor glutént fogyasztok, és amikor nem. A mandulalisztet kifejezetten kedvelem, ugyanis gazdag mega-zsírsavakban, és fehérjét is ad a sütikhez. Sütéshez mindig szuperfinom mandulalisztet érdemes használni, a darabosabb változat pedig jól illik a pogácsákhoz, kenyerekhez. De nemcsak a fehérlisztet érdemes mandulalisztre cserélni, hanem a cukrot is érdemes egészségesebbre váltani.

Mandulaliszt

Datolya- és kókuszcukor

A datolyacukor finomra őrölt, szárított datolyából készül. Az egész datolyához hasonlóan magnéziumot, káliumot, rostot és antioxidánsokat tartalmaz. A cukrot 1: 1 arányban érdemes helyettesíteni vele. A datolyacukor nem karamellizálódik, és több nedvességet is igényel. Ezért általában több olajat teszek a sütihez, vagy csökkentem a liszt mennyiségét, de olyan is előfordul, hogy fele-fele arányban használok datolya- és kókuszcukrot. A kókuszcukor glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér cukoré. Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a cink és a vas, valamint antioxidáns és prebiotikus élelmi rost is van benne. Mindezek egészségesebbé teszik a cukorfogyasztásunkat, de persze így sem nevezhető egészséges étkezésnek, ha sok cukrot viszünk a szervezetünkbe.

Ghee

A ghee-t vagy más néven tisztított vajat, vajzsírt több száz éve használják az indiaiak főzéshez és az ayurvédikus gyógyításban. Nemrég ismerkedtem meg vele, és többször kipróbáltam már. A ghee úgy készül, hogy a vajat felforraljuk, így távozik belőle a tejfehérje és tejcukor nagy része. A maradék vaj szívbarát, valamint gazdag a zsírban oldódó A-, D- és E- vitaminokban.

Ghee

Mivel a vásárolt ghee drága mulatság, érdemes magunknak elkészíteni. A ghee sütéshez, főzéshez egyaránt alkalmas, ezért nyugodtan kísérletezhetsz vele te is.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...