Ezt az egyfajta kaját semmiképp ne edd edzés előtt

Ahhoz, hogy egy edzés elérje a célját, sőt, ami még fontosabb: hogy ne legyél rosszul alatta, nem mindegy, mit eszel, mielőtt nekiállsz a mozgásnak. Rengeteg cikk foglalkozik azzal, mi az ideális edzés előtti nasi, mi most arra térünk ki, mi a legrosszabb, amit mozgás előtt fogyaszthatsz. Talán annyira nem is meglepő.

Ahhoz, hogy megfelelően bírd az edzést, az izmaid a maximumot tudják kihozni magukból, és ne legyél rosszul a közepén, egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel mozgás előtt. A megfelelő tápanyagokból összerakott edzés előtti nasi rengeteget segíthet abban, hogy a maximumot tudd kihozni a mozgásból. Legalább ennyi múlik viszont azon is, ha rosszul eszel ilyenkor: csökkenhet a teljesítményed, kényelmetlenül érezheted magad mozgás közben, és az izmaid sem fejlődnek úgy, ahogyan kellene.

De mi a legrosszabb étel, amit mozgás előtt fogyaszthatsz? Gyakorlatilag bármi, ami rántott vagy zsírban sült. Ezek azért vannak feketelistán, mert lelassulsz tőle, nehéznek és lomhának fogod érezni magad mozgás közben, és elég nagy az esélye annak is, hogy rosszul leszel közben.

Ez egyébként az egész napi evésre is jellemző: az étel üzemanyag, és nem mindegy, hogy milyen minőségűt pakolsz belőle a testedbe. A Sleep tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az álmosságod, az energiaszinted és az egész napos figyelmed szintjét befolyásolhatja az, ha rosszul eszel napközben.

De mit érdemes akkor edzés előtt enni?

Az alapvető szabály az, hogy mozgás előtt 1-2 órával már ne együnk, előtte pedig összetett szénhidrátot és fehérjét kell fogyasztani, ez az, ami a legoptimálisabban lát majd el energiával az edzés alatt. Ez lehet a klasszikus csirke rizzsel, de egy zöldségekkel jól megpakolt szendvics is, ezúttal az a lényeg, hogy a zsír arányát próbáld a minimumon tartani. Edzés után pedig a fehérjebevitel a lényeg, de ilyenkor már nem kell lecsökkentened a zsírmennyiséget – csak arra figyelj, hogy az egészséges értékeken belül maradj.


Még több segítség, hogy jobban menjen az edzés:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Túró Rudi, amihez kanál kell: új termékkel rukkolt elő a...

Több mint 50 éve rajongunk az egyik legmagyarabb édességért, a Túró Rudiért. Az utóbbi években egyre újabb variációkat láthattunk az összes generáció által szeretett témára. Ennek a folyamatos megújulásnak a legfrissebb állomása a Pöttyös Túródesszert, ami a megszokottól eltérő formában hozza el nekünk a csokis-túrós finomságot.

Nosalty

További cikkek