Edzés és evés - egymás után?

Az örök dilemma: jó-e, ha eszünk edzés után? Nézzük, mire kell figyelni és mi az, amit semmiképpen nem szabad elhanyagolni!

Sokszor olvashatunk érveket amellett, hogy edzés, de főleg az esti edzés után már lehetőség szerint ne együnk, mert különben teljesen feleslegesen edzettünk. Vajon van igazság abban, hogy az edzéssel ledolgozott kalóriákat esszük vissza edzés után?

A jó hír, hogy éppen az ellenkezője igaz. Lássuk miért!

  1. Az edzés utáni étkezésnek – főleg, ha az optimális kalóriatartalmú, és megfelelő tápanyagokkal látja el a szervezetet – nagyon fontos szerepe van vázizomzatunk regenerálódásában.
  2. Ha nem eszünk edzés után, azt szervezetünk energiahiánynak éli meg, azaz: többlet energialeadás (edzés) után nincs energiabevitel (étkezés). Ha ez gyakran előfordul, akkor a szervezet alkalmazkodni próbál, anyagcserénk lelassul: az energiahiányra pedig fokozott zsírraktározással reagál a szervezet.
  3. Arról nem is beszélve, hogy amit edzés után eszünk, az bizonyos tápanyagokat tekintve csak órákkal később szívódik fel az emésztőrendszerből. Még ennél is később, jellemzően a májban dől el, hogy mi lesz a sorsa a tápanyagoknak: az izomglikogén vagy a májglikogén raktárak feltöltésére használjuk fel őket vagy az izomszövetbe való beépülés lesz-e a végcél, esetleg a legrosszabb esetben a zsírszövetben való raktározás.

Honnan nyerjük az energiát edzés közben?

  1. Edzés során a szervezet a vázizmok glikogénraktáraiból, és zsírégető pulzustartomány mellett a raktározott zsírokból, azaz a zsírszövetből nyeri az energiát. A glikogén nem más, mint a szervezet szénhidrátraktára, ilyen glikogénraktár van a vázizomzaton kívül a májban is.
  2. Mivel az izomglikogén raktárakból sokkal gyorsabban szabadítható fel energia, mint zsírból, ezért az edzés első 15-20 percében szerveztünk biztosan glikogénből nyeri a mozgás fenntartásához szükséges energiát. Tizenöt-húsz perc elteltével, amennyiben megfelelő a pulzusunk, a szervezet a felhasznált energia egy részét biztosan a zsírszövetben tárolt zsírsavak elégetéséből felszabaduló energiából nyeri (ami sokkal időigényesebb folyamat, mint a glikogénbontás), a másik részét továbbra is a gyorsan hozzáférhető glikogénraktárakból.

Így, ha az edzésünk célja a fogyás, és ennek megfelelően zsírégető pulzustartományban végeztük az edzést, akkor hatvan perc alatt testtömegtől függően körülbelül 400-800 kcal-t égethetünk el, ennek körülbelül 60 százalékát zsírból, a többit a glikogénraktárakból, míg állóképességi edzés (magas pulzusszám mellett), vagy izomtömegnövelést célzó edzés mellett akár 1000 kcal-t, vagy ennél többet is felhasználhatunk, kevesebb zsírfelhasználás, és nagyobb glikogénfelhasználás mellett.

Olvastad már?

Súlyunk a „platón"

Edzés után szénhidrát? Kötelező!

Tehát egy zsírégető edzés után, ugyanúgy, mint egy izomtömeg-növelést célzó edzés után, nagyon fontos, hogy a szervezet glikogénraktárait helyreállítsuk, azaz az edzés utáni étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátot.

Tévhit, hogy ha edzés után szénhidrátot eszünk, akkor felesleges volt az edzés. Jó ha tudjuk, hogy edzés után egy órával a glikogént előállító enzimek (amelyek a táplálékkal bevitt szénhidrátból származó glükóz molekulákból glikogént állítanak elő) a legaktívabbak. Azaz, ilyenkor bármilyen szénhidrátforrást eszünk, abból a szervezet a glikogénraktáraink helyreállítása céljából glikogént szintetizál, így készítve fel minket a következő edzésre. Ha nem eszünk szénhidrátot edzés után, akkor az izmaink glikogénraktárai nem állítódnak helyre, mi pedig csodálkozunk majd, ha egyre fáradékonyabbak, és a következő edzéseken egyre kevésbé terhelhetők leszünk. Inkább arra érdemes törekedni, hogy edzés után minél hamarabb, lehetőség szerint egy órán belül együnk. Minél később eszünk edzés után, annál nagyobb esélye van annak, hogy a szervezet már nem tudja jól hasznosítani.

Olvastad már?

Fehérjeturmix a fogyás szolgálatában

A fehérje sem maradhat el!

A másik, edzést követően kötelezően pótolandó tápanyag a fehérje. Szervezetünk fehérjeegyensúlyának fenntartásához elegendő és jó minőségű fehérjét kell biztosítanunk számára. Érdemes tudni, hogy az izomfehérjéket a szervezet csak hosszú időn át tartó, nagyon intenzív edzések során használja el energiaként. Azaz, a csak fehérjéből álló edzés utáni étkezés szintén nem a legjobb megoldás, erről korábbi cikkemben olvashattok bővebben. Egy átlagos zsírégető edzés, hatvan percet nem meghaladó aerob edzés után nem szükséges a nagy mennyiségű fehérjebevitel, viszont ha a szénhidrátot nem pótoljuk, az nagy hiba.

Melyek az edzés utáni tökéletes falatok? Erről következő cikkemben olvashattok majd!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!