Édes bűnbeesés: Nutella

Mi az? Lágy, selymes, mélybarna krém, amit képesek vagyunk addig kanalazni, amíg ki nem ürül az üveg. Hát persze, hogy a Nutella!

Manapság mindenki az egészséges életmód és ezzel együtt az egészséges táplálkozás híve, mi sem vagyunk ezzel másképp. Mit ne együnk, mit mivel helyettesítsünk és a többi. De ki az, aki olykor ne csábulna el, főleg, ha olyan kultikus dologról van szó, mint a Nutella?

A kakaós mogyorókrém ötlete az olasz Pietro Ferrero nevéhez fűződik. Igen, az a Ferrero! 1944-ben alapított cukrászdája hátsó kis szobájában kísérletezte ki a receptet, majd többszöri módosítás után, végül 1964. április 20-án került piacra a már Nutella névvel ellátott termék. Ma már szinte a világ összes országában kapható: Kanadától Németországon át egészen Thaiföldig kenik a kenyérre. Előállításával mi is megpróbálkozhatunk otthon, három legfontosabb összetevője a következő: mogyoró, kakaópor (vagy tejcsokoládé) és növényi zsiradék (mondjuk mogyoróolaj vagy kókuszolaj). Azzal azonban számolnunk kell, hogy a mogyorót nem tudjuk annyira finomra őrölni, hogy az eredetihez hasonló, homogén textúrát kapjunk.

Nutellás cake pops

Az elmúlt hetekben a külföldi és a magyar sajtó is attól volt hangos, hogy az amerikaiak egyik kedvenc keksze, az Oreo, a droghoz hasonló hatásokat és függőséget idézhet elő. Mindezt patkányokkal végzett kísérlet keretében bizonyították. Arra a következtetésre jutottak, hogy a már említett keksz, (és a cukros és zsíros ételek általában) hasonlóképpen stimulálják az agyat, mint a drogok. Ezzel magyarázzák, hogy miért nem tudunk „leszokni” azokról az ételekről, amikről tudjuk, hogy egészségtelenek, de finomak.

Sütés nélküli oreos csokoládétorta

Ezen most meglepődtünk? Nem hiszem. A boldogsághormon-termelés régóta bevált módszere, hogy egy rossz nap után hazaérve egy kis csokoládé vagy éppenséggel egy üveg Nutella után kutatva felforgatjuk az egész kamrát. Ennyi bűnözés mindenkinek jár, csupán az örök igazságot kell szem előtt tartanunk, azaz a mértékletes fogyasztást. Oké, tudom, hogy nehéz leállni az első kanál mogyorókrém után, de azért legalább próbálkozzunk. Különben is, ha felfaljuk mindet, akkor hogyan fogjuk ezeket a fantasztikus édességeket elkészíteni?

Még több Nutellás receptet itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek